Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Támaszhoz ért a BUX

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 11.   09:56

Erste kommentár Tegnap a 39.000 pont környéki támaszhoz ért a BUX. Ez volt a kitörési szint, ráadásul a 30 napos mozgóátlag is éppen itt tartózkodik. Ez pedig erős támaszt jelent. Ugyanakkor a dinamikus...

Erste kommentár

Tegnap a 39.000 pont környéki támaszhoz ért a BUX. Ez volt a kitörési szint, ráadásul a 30 napos mozgóátlag is éppen itt tartózkodik. Ez pedig erős támaszt jelent. Ugyanakkor a dinamikus indikátor alapján (MACD) az index továbbra is korrekcióban van, ami azt jelenti számunkra, hogy nagy valószínűséggel inkább csak oldalazás lesz ezen szint fölött, egy bizonyos sávban, amelynek teteje 39.800 pont környékén lehet. Hasonló kép nem mondható el a DAX-ról, amely lazán átesett a 10.800 pont környéki résen, és a mai napon gyakorlatilag a semmiből fordul. A sokáig épült váll-fej alakzat alapján a megnyugvás, valós fordulat 10.100 pontnál jöhet. Így a mai emelkedést átmenetinek tartjuk.


Mindeközben az OTP vásárolja magát, hiszen tegnap 200.000 részvényt vett. Ezzel üzent a piacnak, hogy attraktívnak találja a részvényeit. A saját részvény állomány pedig csak 1,09 százalékon áll. Ráadásul a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonitás félmillió OTP részvényt helyezett letétbe (5,5 milliárd forint). Ez lehet akár egy fejlesztés, de akár részvényvásárlás fedezete is. Részvényvásárlás esetén meg fogjuk tudni egy bejelentés keretében, viszont ha a Bonitás valamiféle fejlesztésre használja az így „felszabaduló pénzt”, akkor valószínűleg nem.

Ne a kezemet a figyeljék!

A kezdeti pánikszerű esést követően fordulat bontakozott ki tegnap a tengerentúli részvénypiacokon, ezzel mindhárom vezető index végül pozitív tartományban tudott zárni. Az emelkedést a Nasdaq vezette, 0,7%-kal került feljebb, míg a Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,2%-kal emelkedett. Ezzel továbbra is az utóbbi nagyjából két hónapban kialakított kereskedési sáv alján gondolkodnak az indexek a folytatásról, így kiemelten fontosak lehetnek az előttünk álló napok.


Tegnap egy kínai bíróság úgy döntött, hogy a Qualcomm javára ítél az Apple és a chipgyártó közti szabadalmi vitában. Az ítélet szerint az Apple a Qualcomm két szoftveréhez kapcsolódó szabadalmat sértett meg, ami miatt eladási és import-tilalmat rendelt el Kínában az ezen szoftvereket használó iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X készülékekre. A legújabb iPhone XS, XR és XS Max készülékek nem tartoznak a tilalom alá, ugyanis ezek már nem az érintett szoftverrel működnek. Az Apple már megtette a fellebbezéshez szükséges első lépéseket, illetve közleményében azt mondta, hogy a vásárlók továbbra is elérhetik az összes iPhone-t Kínában. Ezt azzal tudná elérni, hogy ha az ítéletben érintett telefonokat olyan szoftverekkel látná el, amelyek nem érintettek az adott szabadalmi vitában. Érdekes kérdést vethet fel az ítélet időzítése, ami nem sokkal azután hozza kedvezőtlen helyzetbe az USA emblematikus okostelefon-gyártóját, hogy amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját.


Ettől függetlenül a háttérben, a kereskedelmi fronton folytatódnak a tárgyalások. Tegnap a kínai Kereskedelmi Minisztérium közölte, hogy Liu He kínai miniszterelnök-helyettes telefonon tárgyalt az amerikai pénzügyminiszterrel, Steven Mnuchinnel és Robert Lighthizer kereskedelmi képviselővel, aki a Kínával való tárgyalásokat vezeti. Ez pozitívum abban a tekintetben, hogy az egyéb politikai ellentétek ellenére nem hidegültek el egymástól a felek.


Bízik magában a Facebook a jelenlegi árfolyamszinteken, ugyanis a korábban jóváhagyott 15 milliárd dollár összértékű részvény-visszavásárlási programja mellé tegnap egy addicionális 9 milliárd dollár összértékű programot hagyott jóvá.

Dolgoznak a kereskedelmi megállapodás részletein

Csak kisebb elmozdulások voltak az ázsiai kereskedésben ma reggel. A Nikkei 0,3%-ot csökkent, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett.


Tegnap elkezdődött a kereskedelmi megállapodás részleteinek kidolgozása az USA és Kína között. Az egyeztetésről meglehetősen szűkszavúan nyilatkoztak, főleg a további egyeztetések menetrendjéről tárgyaltak és megállapodtak abban, hogy a Huawei pénzügyi igazgatójának letartoztatását külön eseményként kezelik, azt nem mossák össze a kereskedelmi megállapodásokkal. Ezen kívül még azt kezdték el egyeztetni, hogy Kína milyen amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását növelné.


Tegnap személyes okokra hivatkozva lemondott az indiai jegybank elnöke, amit a piac aggódva fogadott. A kormány a jövő tavasszal esedékes választások előtt egyre nagyobb nyomást helyezett a jegybankra, felelőssé téve azt a gazdasági lassulás és a rúpia esése miatt is. A jegybankelnök távozásával pedig meginoghat a jegybank függetlenségébe vetett bizalom, így kulcsfontosságú lehet, hogy ki lesz a jegybank új elnöke, mennyire tud független monetáris politikát folytatni.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP 200.000 darab saját részvényt vásárolt 11.304 forintos átlagáron december 10-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben