Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lassítottak a csirke játékban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 3.   09:36

Erste kommentár A „chicken game” szereplői a gázpedál helyett a fékre léptek a hétvégén, de még egyik sem rántotta el a kormányt. Illetve a kínaiak keze megremegett, hiszen engedményt tettek a szója,...

Erste kommentár

A „chicken game” szereplői a gázpedál helyett a fékre léptek a hétvégén, de még egyik sem rántotta el a kormányt. Illetve a kínaiak keze megremegett, hiszen engedményt tettek a szója, az energetikai és néhány ipari termék terén. A határidőt pedig kitolták március 1-ig, legalábbis ami a vámtételek 10-ről 25 százalékra történő emelését illeti 200 milliárd dollárnyi áru esetében. Így most örülnek a piacok, hiszen csökkent a kockázat, hogy olyan intézkedések lesznek, mely az USA gazdaságát akár 1, míg Kína gazdaságát 1,5 százalékponttal csökkentik, és az inflációs nyomást mindkét országban növelik. Azaz az USA gazdaságát a stagfláció felé lökés veszélye legalább elodázódott, de jelzi, hogy mind a két szereplő azért mégis a racionalitás talaján áll. Az USA pedig közelebb jutott a céljához, a költségvetési hiány csökkentéséhez,. Persze ez még csak nagyon pici lépés.


Mindenesetre a piacok boldogok, és tovább építhetik a dupla alj formációt azzal, hogy közelebb kerülnek a „W” alakzat középső csúcsához. Ez a DAX esetében a 11.690 pont. A BUX estében is emelkedést várunk a mai napon, hiszen sikerrel és az MSCI átsúlyozásnak köszönhetően hatalmas – 26 milliárd forintos – forgalommal törte át a BUX a 40.300 pontos ellenállás szintet a pénteki kereskedésben.

Mégis Trump lesz a mikulás

Optimistán mentek a hétvégébe az amerikai részvényindexek, egységesen 0,8%-os emelkedés volt megfigyelhető pénteken a főbb indexeknél (Dow, S&P500, Nasdaq). Ezt az optimizmust a hétvégén kötött „tűzszüneti” megállapodás az USA és Kína között csak tetézte, a határidők jelenleg 2% körüli pluszban tartózkodnak.


Donald Trump és Xi Jinping kihozta a hétvégi Buenos Aires-i találkozóból azt, amit lehetett: március 1-ig nem vet ki egymásra újabb importvámot a két nagyhatalom. Ezzel tehát nem emelkedik 25%-ra január 1-től 200 milliárd dollárnyi kínai importárura kivetett 10%-os vám az USA-ban. Kína ezért cserébe növelheti amerikai importját mezőgazdasági termékekből (szója), energiahordozókból, illetve ipari és egyéb termékekből. Donald Trump tegnapi tweetje szerint Kína az amerikai autóimportra vonatkozó 40%-os importvámját csökkentheti, vagy akár el is törölheti, bár ezt a kínai fél nem erősítette meg. Emellett a felek megállapodtak abban, hogy mostantól intenzívebb kereskedelmi tárgyalásokat folytatnak egymással. A találkozóval egy zsúfolt 90 napos periódus vette kezdetét, ahol igen komoly nézeteltéréseket kell áthidalnia a két félnek ahhoz, hogy hosszabb távú megállapodás szülessen. Az átmeneti egyezség kedvező hír a piacoknak, ugyanis sikerült elkerülni egy rosszabb forgatókönyvet, de hosszútávon továbbra is maradnak a kérdőjelek. Egy év végi mikulásrallyra azonban úgy tűnik, hogy ez is elég lehet.


Trump és Xi tárgyalása során a Kína által korábban megvétózott Qualcomm-NXP felvásárlás témája is feljött, amiben engedékenynek mutatkozott a kínai fél. A Qualcomm azonban ezt követően kiadott egy közleményt, hogy már nem áll szándékában felvásárolni az NXP félvezetőgyártót, erőforrásait az 5G technológia fejlesztésére fókuszálja.


Magán a G20 csúcson sikerült egyébként egy mindenki által támogatott, közös közleményt elfogadniuk a feleknek, amiben a kereskedelem fontosságát is kihangsúlyozták. Az USA nyomására azonban a protekcionizmus elleni küzdelem nem került bele a szövegezésbe. Az USA másik győzelme az volt, hogy a WTO reformjának fontosságára is kitér a mostani egyezség.


94 évesen elhunyt George H.W. Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke. A tiszteletére szerdára Donald Trump nemzeti gyásznapot rendelt el az USA-ban, aminek folyományaként a részvénypiacok is zárva tartanak.

Tűzszünet már van, hamarosan béke is lehet

Ugrottak ma reggel az ázsiai részvényindexek arra a hírre, hogy Trump és Xi elnöknek sikerült a megállapodás irányába elmozdulni a kereskedelmi háborúval kapcsolatban. A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 2,5%-os, a Shanghai index 2,6%-ot emelkedett. Kiugróan jól teljesített a ZTE, árfolyama 11%-ot emelkedett, hiszen az Amerikából kitiltott társaság számára gyakorlatilag létkérdés, hogy javuljon Kína viszonya Amerikával.


A szombati találkozó alkalmával az amerikai és a kínai elnök megállapodott abban, hogy január elsejétől nem emelik a vámokat, ennek életbe lépését eltolták március elejéig, addig pedig folyamatosan egyeztetni fognak és a kereskedelmi korlátok elbontásán lesznek. Január 1-től 200 milliárd dollárnyi kínai termékre kivetett vámot emelték volna meg 10%-ról 25%-ra. Kína ígéretet tett, hogy több amerikai terméket fognak vásárolni, többek között mezőgazdasági, energetikai és ipari termékeket, azonban a pontos mennyiséget még nem határozták meg. Ezen túlmenően Trump bejelentette, hogy Kína hajlandó eltörölni az amerikai gyártású autókra korábban kivetett 40%-os vámot is, ami az amerikai autógyártók mellett az európai gyártóknak is pozitív, hiszen gyakran Amerikában gyártották és onnan szállították Kínába az autókat, így őket is sújtotta a vám. Bár jelentős pozitív előrelépések történtek a hétvégén, a részletek kidolgozása még hátra van, így a jelenlegi állapotot leginkább egy tűzszünetként értelmezhetjük a kereskedelmi háborúban. A találkozót követően a kínai fél bejelentette, hogy azon fognak dolgozni, hogy a már életbe lépő vámokat is sikerüljön elbontani a két ország között.


A novemberi Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index Kínában vártalanul 50,2 pontra emelkedett a korábbi 50,1 pontról.


A harmadik negyedévben a japán vállalatok profitja csak 2,2%-kal bővült, elmaradva a várt 14,0%-tól.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Megint saját részvényt vett a Richter

A Richter 40.000 darab saját részvényt vásárolt 5.463 forinton november 29-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben