Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed elnök meglökte a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 29.   09:37

Erste kommentár Jerome Powell, a Fed elnöke tegnap felélesztette a tüzet az amerikai piacokon azzal, hogy egy beszédben úgy fogalmazott, hogy a közel lehet az irányadó kamatráta az egyensúlyi értékhez. A piaci szereplők ebből...

Erste kommentár

Jerome Powell, a Fed elnöke tegnap felélesztette a tüzet az amerikai piacokon azzal, hogy egy beszédben úgy fogalmazott, hogy a közel lehet az irányadó kamatráta az egyensúlyi értékhez. A piaci szereplők ebből azt a következtetést vonták le, hogy hamarosan vége lehet a kamatemelési ciklusnak, és megvették a piacokat. Ha a piaci hozamokból számított implikált kamatlábakat nézzük, a beszédre annyi történt, hogy egy picit, nagyjából 5 százalékpontot csökkent a jövő júniusi kamatemelés valószínűsége, de továbbra is 25-25 bázispont emelést áraz a piac idén decemberre és jövő júniusra. Ezzel továbbra is 2,75 százalékon fejeződhet be a kamatemelési ciklus, de a jövő évi egyetlen kamatemelés valószínűsége már „csak” 58 százalék. Legalábbis a piac árazása szerint.


Mindeközben a brit jegybank izgalmas rendezetlen Brexit számításokkal állt elő, amely szerint 8 százalékos gazdasági zuhanás következne be egy ilyen forgatókönyv esetén. Ez nyilván elgondolkoztatja azokat a képviselőket, aki a december 11-i szavazáson a megállapodás ellen készülnek szavazni. Sőt egy ilyen figyelmeztetésre, valószínűleg politikai öngyilkosság lehet a protestáló szavazat.


Egy szó mint száz, izgalmas napok előtt állunk, hiszen a kínai-amerikai vámháborúban, Brexit ügyben és az olasz fronton is fejleményekre lehet számítani az elkövetkező napokban-hetekben. A piac pedig a racionális megoldásban, megoldásokban hisz. Reméljük mi is, hogy tényleg így lesz.


A mai napon remélhetőleg a DAX már tényleg elrugaszkodik a mozgóátlagokról, s a BUX is próbálkozhat további emelkedéssel.

Megkezdődött a harc a mikulásjelmezért

Rég nem látott emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, miután Jerome Powell Fed elnök tegnapi beszédéből arra lehetett következtetni, hogy 2019-ben az előzőleg kommunikáltnál óvatosabban emelhet kamatot a Fed. A Dow 2,5%-kal, az S&P500 2,3%-kal, a Nasdaq 3%-kal emelkedett.


A New York-i gazdasági klubban mondott előre megírt beszédet tegnap Jerome Powell Fed elnök, amelyben kissé óvatosabban fogalmazott az alapkamat jelenlegi helyzetéről, mint ahogyan azt még korábban, október 3-án egy nyílt beszélgetés keretében tette. Akkor még úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi alapkamat (ami azóta nem változott) még messze van az egyensúlyi szinttől, amin a Fed ráadásul még túl is mehet a mostani kamatemelési ciklussal. Mostani beszédében ezzel szemben azt mondta, hogy a jelenlegi alapkamat csak éppen az egyensúlyi szint alatt van, ezzel talán korrigálva előző erősebb fogalmazását. Powell emellett arra is kitért, hogy a mostani kamatemelési ciklus hatásai a reálgazdaságban csupán késéssel (akár egy év késéssel) éreztethetik teljes hatásukat, ami szintén egy óvatosságra intő jel lehet. Összességében nagy újdonság nem hangzott el, de a mostani beszéd megnyugtathatta a piacot, hogy nem fog túlzottan előreszaladni a Fed. Ennek hatására a piac által a jövőre beárazott egyetlen (!) kamatemelés valószínűsége 2019 júniusában 5 százalékponttal esett vissza, míg a dollár utóbbi napokban látott ereje hirtelen odalett az euróval szemben. Az amerikai részvénypiacok ezzel párhuzamosan nagy emelkedésnek indultak, ezzel Powell talán már meg is ágyazott az idei mikulás rallynak. Anélkül azonban, hogy Trump hétvégén tűzszünetet kötne Xi Jingpinggel, ez hamar kifulladhat.


Ez abból is látszik, hogy Trumpnak sikerült már ma hajnalban kissé letörnie a részvénypiaci jókedvet, miután a kereskedelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az elnök elrendelte a kínaiak által az autó-behozatalra kivetett 40%-os importvám vizsgálatát. Ebből a 40%-ból 25 százalékpont az amerikai importvámok miatti retorzió. Ez összességében meghaladja az amerikai 27,5%-os importvámot, amit a Kínából behozott autókra vet ki jelenleg az USA, Trump ezt szeretné valahogy kiegyenlíteni. Ezek a hírek pedig tovább borzolják a kedélyeket a szombati Trump-Xi találkozó előtt.


Ezen hírek fényében nem kapott nagy figyelmet a tegnapi igen gyenge újlakás-értékesítési adat az USA-ból. Eszerint évesített alapon összesen 544 ezer újlakást érétkesítettek októberben, míg a konszenzus 575 ezer volt (a legpesszimistább várakozás 550 ezer volt). Igaz, az előző havi 553 ezres adatot 597 ezerre felfelé korrigálták, amivel azért jobban fest az összkép. Kérdés, hogy a következő hónapokban folytatódik-e a csökkenő trend.

Idegesen reagált Kína Trump fenyegetésére

Feszültté váltak az ázsiai piacok a közelgő G20 csúcstalálkozót megelőzően. A forgalom egyelőre normális, vagyis a klasszikus kivárás jelei még nem láthatóak. A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 1,2%-ot csökkent.


Trump felkérte az államapparátust, hogy vizsgálja meg milyen válaszlépéseket lehet adni arra, hogy Kína vámokat vetett ki az amerikai autókra. Ezzel a hétvégi G20 csúccsal összekötött Trump-Xi találkozót megelőzően tovább élesedett a feszültség az USA és Kína között.


Októberben 3,5%-kal bővült a japán kiskereskedelmi forgalom, ennek oka, hogy a természeti katasztrófákat követően ismét felpattant a forgalom.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Saját részvényt vett az OTP és a Richter

Az OTP összesen 200.000 darab saját részvényt vett november 27-én és 28-án, míg a Richter 40.000 darabot vásárolt november 27-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben