Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kivárás?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 28.   09:25

Erste kommentár Mindenki, mi is azt gondoljuk, hogy a hétvégi Xi Jinping - Trump találkozó előtt, amely komoly hatással lehet a gazdasági kilátásokra, a piac óvatos kiváró módba kapcsol. Ezzel szemben egy kissé...

Erste kommentár

Mindenki, mi is azt gondoljuk, hogy a hétvégi Xi Jinping - Trump találkozó előtt, amely komoly hatással lehet a gazdasági kilátásokra, a piac óvatos kiváró módba kapcsol. Ezzel szemben egy kissé mást látunk. Például a mai kereskedésben az ázsiai piacok nemcsak egy százalék fölött emelkedtek, hanem a forgalom az éves átlagot is meghaladta 5-10 százalékkal. Vagyis abszolút nem „kivárást”, hanem normális vételeket láthatunk. Pedig a szombati kínai-amerikai csúcstalálkozónak nagy a tétje. A legrosszabb forgatókönyv szerint a 6,5 százalékkal növekvő kínai GDP akár 1,5 százalékponttal is kisebb lehet, s akkor még az amerikai gazdaságra gyakorolt 0,5-1 százalék közötti hatásról (IMF becslés) nem is beszéltünk. A dolog azért fontos, mert a két ország együtt a világ GDP-jének nagyjából a felét adja. Azaz egy negatív kimenet a jövőre várt 3,7 százalékos világ GDP növekedést (IMF előrejelzés) nagy valószínűséggel visszaküldené 3 százalék alá, pedig már ez is 0,2 százalékponttal csökkentett érték a korábbi előrejelzésekhez képest. Akkor mégis miért emelkedik Ázsia, vagy miért teljesít felül pl. Budapest? Az ok a megváltozott környezetben keresendő. Az elmúlt cirka egy év gyengélkedése után a befektetők újra a feltörekvő piacokra figyelnek, ugyanis (i) a fejlett piacokon kifulladóban van a lendület, miközben (ii) a feltörekvő piacokon is jó vállalati teljesítményeket láthatunk, ráadásul (iii) az árazások az elmúlt egy év során igencsak attraktívvá váltak, miközben a növekedési kilátások is jók maradtak.


A mai napon a tegnapi csökkenést követően a DAX indexben emelkedést várunk, amelynek során akár el is rugaszkodhat a 20 napos mozgóátlagról, amely tegnap megállította a felfelé irányuló mozgást. A BUX index esetében is emelkedést várunk.

Ismét nyilatkozott Trump

Visszakapaszkodtak tegnap a kezdeti mínuszokból a vezető amerikai részvényindexek. A Dow végül 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal került feljebb, a Nasdaq stagnált.


Az utóbbi napokban igen aktív a sajtóban Donald Trump, ezúttal a Washington Postnak adott interjút. Ebben szokása szerint a Fed-et ostorozta, részben a jegybanknak tulajdonítja a részvénypiac esését. Kitért természetesen az alkalmazottak 15%-át elbocsátó General Motorsra is (2,6%-ot esett tegnap a részvény), konkrétumok megnevezése nélkül azzal fenyegetőzött, hogy minden támogatást megvon a cégtől. A klímaváltozásban továbbra sem „hisz”, pedig adminisztrációja pénteken hozott nyilvánosságra egy új kutatást, miszerint az komoly kockázatot jelent az amerikaiakra nézve. Az oroszok agressziója Ukrajna ellen nem tetszett Trumpnak, akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy lemondja Putyinnal tervezett találkozóját az eheti G20 csúcs során.


Eközben a kínai elnökkel való találkozójáról Larry Kudlow, Trump fő gazdasági tanácsadója azt mondta, hogy valóban szombaton lesz majd, mégpedig a G20 csúcs után vacsorára ülnek össze a felek. Xi Jinping mellett Trumpnak a dél-koreai, a török, az argentin és az orosz elnökkel, valamint a japán miniszterelnökkel és Angela Merkellel van betervezve személyes találkozója.


A mai napon piacnyitás előtt érkezik a Fed által preferált inflációs mutató október hónapra, valamint a harmadik negyedéves GDP adat második olvasata is. Emellett magyar idő szerint este 6 órától Jerome Powell Fed elnök beszél a New York-i gazdasági klubban.

Megvan a Trump - Xi találkozó időpontja

Emelkedtek ma reggel az ázsiai indexek, a Shanghai 0,9%-ot, a Nikkei 1%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot.


Véglegesítettek az amerikai és a kínai elnök hétvégi találkozójának időpontját. A G20 találkozó végén, szombaton vacsora mellett fogják megvitatni a kereskedelmi kérdéseket. A találkozótól azt remélik, hogy sikerül a két félnek közelednie egymáshoz, és ezzel sikerül elkerülni, hogy a kereskedelmi háború tovább mélyüljön.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben