Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - mégsem zárja be olasz gyárait a Fiat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. szeptember 19.   10:13

FiatA Fiat vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy továbbra is kitart a hazai piacon, annak ellenére, hogy az autógyártó 700 millió eurót veszteséget realizál Európában, miközben a tengerentúli és a feltörekvő piacokon jól szerepel a cég. Az mostani olasz autópiacot a 60-as évekbelihez hasonlította és 2014-ig...

Fiat
A Fiat vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy továbbra is kitart a hazai piacon, annak ellenére, hogy az autógyártó 700 millió eurót veszteséget realizál Európában, miközben a tengerentúli és a feltörekvő piacokon jól szerepel a cég. Az mostani olasz autópiacot a 60-as évekbelihez hasonlította és 2014-ig nagyon bizonytalannak látja a szektor jövőjét, azonban kijelentette, hogy nem tervezik az olaszországi gyárak bezárását. Ugyanakkor továbbra sem tervezik megvalósítani a még 2010-ben bejelentett 20 milliárd eurós beruházást, melynek elmaradása miatt élesen bírálja a céget mind a kormány, mind pedig a szakszervezetek. A vezérigazgató azt is mondta, hogy a nehéz helyzet ellenére soha nem beszélt leépítésekről, soha nem javasolt gyárbezárásokat, és soha nem mondta, hogy távozni készül a cégtől. Korábban azt mondta, hogy 2014 előtt nem számít a kereslet élénkülésére, ezért 500 millió euróval csökkentik a költségeiket Európában, és egyelőre nem terveznek újabb beruházásokat. Mario Monti olasz miniszterelnök szeptember 22-én találkozik az autógyár vezérigazgatójával, hogy a Fiat olaszországi jövőjéről beszéljenek.
Daimler
A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes Indiában is bemutatta az új Mercedes B osztályt. (Ezt a típust gyártják Magyarországon is.) Ez lesz a legkisebb Mercedes gépkocsi, melyet forgalmaznak Indiában. A vételár 8,5 millió forint lesz, ami meglehetősen magas, hiszen több mint 1,5 millióval több, mint az itthoni induló ár, ez pedig magas profitrésre enged következtetni. A hír kedvező, de egyelőre árfolyamhatással nem számolunk, azonban érdemes lesz majd követni az indiai értékesítési adatokat. Már csak azért is, hátha képesek lesznek a magyar termelést megdobni.
BMW
A BMW növekvő keresletről számolt be Dél-Koreában. Az idei évre 17% és 20% közötti növekedést vár a vállalat vezetősége. Ez azt jelentené, hogy a tavalyi 23.000 gépkocsi helyett legalább 27.000 darabot értékesítenének. A hír kedvező, de árfolyamhatása nincs, ugyanis a cégcsoport értékesítésében csak 0,2%-os növekedést jelentene.

Az elmúlt években nagy hírverések voltak az elektromos autók körül, ennek ellenére nem jelentek meg olyan tömegesen az utakon ezek a járgányok, hogy egyik napról a másikra látványosan csökkenjen a környezetszennyezés. Várhatóan nem is fog hamar elterjedni ez a technológia, például a jövő héten nyíló párizsi autószalonon a még tökéletesebb belső égésű motorokon lesz a hangsúly. Az elektromos motorok egyik úttörője, a BMW azonban nem adja fel, és tovább fejleszti az „i-szériás” autóit. Jövőre dobják piacra az első elektromosan hajtott városi autót. Rövidtávon azonban sokkal olcsóbban lehet az autózás költségeit csökkenteni a belső égésű motorok fejlesztésével, például a három hengeres motorok bevezetésével.
Telefonica
A Telefonica cseh leányvállalatának 164 millió dolláros bírsággal kell szembesülnie a versenytörvények megsértése miatt. Ez részvényenként 0,02 eurót jelent, ami a jelenlegi árfolyam 0,25%-a. A hír negatív, azonban árfolyamhatása a napi ingadozási tartományon belül van, ezért nem számítunk árfolyamhatásra.
Lufthansa
A Lufthansa tegnaptól növelte a hosszú távú járataira szóló jegyek árát. Az első osztályú jegyárak 100-150, az business osztályra szólóak 60 euróval, a turista osztályra szóló jegyárak az USA-ban és Kanadában 30, máshol 20 euróval emelkedtek. Az európai és német járatok árai nem változtak. Az elmúlt időszakban a Lufthansa emelni tudta a foglaltsági adatokat, ezért logikus lépésnek tűnik, hogy további eredményjavítást a jegyárak emelésén keresztül próbál meg elérni a cég. Amennyiben nem csökken jelentősen a repülőgépek kihasználtsága, akkor a Lufthansa szempontjából nézve egy pozitív hírről van szó.

Az Algae.Tec és a Lufthansa együttműködési megállapodást írt alá bioüzemanyagok előállításáról. A projekt teljes egészében Európában valósul meg. A lépéssel a Lufthansa valószínűleg kerozin felhasználását és a károsanyag kibocsátását szeretné csökkenteni, ami költségmegtakarítást idézhetne elő.
Nokia
A Nokia egyik nagy vetélytársának számító Samsung bejelentette, hogy jövő év elején mutatja be az új Samsung Galaxy S4-et. A hír kedvezőtlen a Nokia számára, ugyanis a Samsung a jövőben is évente tervezi bemutatni új csúcskészülékét, ami azt jelenti, hogy felgyorsul a termékek fejlesztése, amivel párhuzamosan lerövidül a termékek életciklusa. Vagyis ha a gyártók versenyben szeretnének maradni, fel kell gyorsítani a fejlesztések ütemét és kétséges, hogy ehhez mennyire tud majd hatékonyan alkalmazkodni a Nokia, ugyanis az új csúcskészülék bemutatása és forgalmazása között is csaknem két hónapnak kell eltelnie.

A Nokia innovációs központot hoz létre Pekingben. A központban start-up vállalkozásoknak biztosít lehetőséget a kibontakozáshoz. A hírnek nincs árfolyamhatása.

A Nokia és a Siemens közös leányvállalatának, a Nokia Siemens Networks-nek sikerült 1,6 Gbps átviteli sebességet elérnie. A sebességet jól szemlélteti, hogy 3 GB-os HD videó letöltéséhez és 1,7 GB adat feltöltéshez 24 másodperc elegendő. Ugyanakkor a vállalat maga is elismerte, hogy valós körülmények között nem lesz képes ezt a sebességet elérni. Ennek ellenére pozitív a hír, de árfolyamhatással nem számolunk.
Siemens
A Siemens 300 millió dollár értékű megrendelést kapott a U.S. Natural Gas nevű erőmű cégtől. A szerződés teljes összege tartalmazza a karbantartási és szervizelési munkálatokat is. A megrendelést 2014 év végén kell teljesíteni a Siemensnek, ami a részvény fair értékét számításaink szerint 1,25 euróval növelheti, ami az árfolyam 1,5%-a.

A Siemens szélerőmű üzletágától 615 alkalmazottat bocsátanak el Amerikában. A leépítésre a visszaeső megrendelés állomány miatt van szükség. A hírt inkább pozitívnak tekintenénk, ugyanis a gyenge rendelésállomány már a második negyedéves eredménykimutatásból látható vált, azonban az ehhez szükséges költségcsökkentő intézkedést most jelentették be.

A Siemens leányvállalata, az Osram 100 millió euró leírására kényszerülhet a Siteco vállalat kapcsán. Mivel ez csak egyszeri tételként fog jelentkezni a vállalat számára, ezért jelentős árfolyamhatást fog kiváltani.

A Siemens az ArcelorMittal-tól kapott megrendelést acélipari gépek szállítására. A gyártókapacitás modernizálására 2013 első negyedévében kerülhet sor. A megrendelés értékét nem hozták nyilvánosságra, de annyit elárultak róla, hogy az ArcelorMittal belgiumi gyárának kapacitását jelentős mértékben növeli.
ArcelorMittal
Az ArcelorMittal befektetőkkel találkozik egy esetleges hibrid instrumentum kibocsátás előtt, ami dollár alapon valósulna meg.
Total
A Total három kutatófúrást tervez 2013 elejére Ausztráliába 300 millió dollár értékben. A szigetországban már több mint 180 milliárd dollár értékben folynak cseppfolyósított gázokhoz kötődő projektek.

A Total 1,5 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket két részletben. A kibocsátás során 0,5 milliárd dollár értékben értékesítetek 3 éves, és 1 milliárd dollár értékben 10 éves kötvényeket.
Deutsche Bank
Az Espirito Santo elemzői semlegesről eladásra minősítették le a Deutsche Bank papírjait, mivel szerintük a bank célkitűzései (adózás előtti eredmény, költség bevétel arány és ROE) túlságosan ambiciózusak. Az Espirito bank becslése szerint a DB ROE rátája 2015-re 9% lesz, szemben a Deutsche Bank 12%-os célkitűzésével.

A 64 éves Jeurgen Fitschen, a Deutsche Bank társ-vezérigazgatója váltatja Andreas Schmitz-t a német BDB private banking csoport elnöki posztján 2013-ban. Rivális jelölt nem várható.
Banco Santander, Banco Bilbao
A spanyol bankrendszer kétes kintlévőségeinek aránya a júniusi 9,65%-ról 9,86%-ra nőtt júliusban. A teljes összeg 169,3 milliárd euró a korábbi 168,4 milliárd euróval szemben. A hitelkihelyezések volumene 4,3%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

A Banco Santander lengyel leánya, a BZ PWK (amelyik 36 zloty hitelt adott az E-Starnak) Kredyt Bank felvásárlásának kapcsán a lengyel lapok arról cikkeznek, hogy a felügyelet az év vége felé hagyhatja jóvá a tranzakciót. A döntést a jelenlegi spanyol mentőcsomag körüli bizonytalanságok is hátráltatják. A Parkiet című lap szerint a versenyhatóság hivatalnokai nem nagyon szeretik a Kredyt Bank jelenlegi privát befektetőit. A hír szerintünk nincs hatással az árfolyamra.
Commerzbank, BNP Paribas
Német lapértesülések szerint a Commerzbank megválik néhány ezer alkalmazottjától. A cég nem kommentálta a hírt. Ha igazak a sajtóértesülések, a leépítés következtében megtakarított munkaerő költség 1 emberenként, mintegy 50-100 millió euróval növelheti a cég eredményét, amelynek 0.8 cent körül van az egy részvényre jutó hatása, s mintegy 10 cent lehet az árfolyamhatás.

A Morgan Stanley szerint a BNP Paribas-t érdemes vásárolni, míg a Commerzbankot nem.
AXA
A Hong Kong-i Fubon Bank és az AXA stratégiai szövetséget kötött, hasonlót, mint az OTP és Groupama, vagy az Erste és a Vienna Insurance Group. A Fubon Bank fogja az AXA biztosítási termékeit eladni a saját értékesítési hálózatán keresztül. A hír pozitív, de szerintünk nincs jelentős hatása.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben