Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra terítéken a kereskedelmi háború

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 30.   09:44

Erste kommentár Míg tegnap a német autógyártók annak örültek, hogy Kína lefelezheti az 1,6 literes gépkocsiknál a forgalmi adót, addig estére Trump elrontotta a pozitív hangulatot azzal, hogy arról...

Erste kommentár

Míg tegnap a német autógyártók annak örültek, hogy Kína lefelezheti az 1,6 literes gépkocsiknál a forgalmi adót, addig estére Trump elrontotta a pozitív hangulatot azzal, hogy arról beszélt, hogy ha a november végi G20 csúcson sem tud a kínaiakkal megegyezni, akkor jöhet a maradék 267 milliárd dollárnyi kínai árura kivetendő vám. Ez pedig valamikor februárban lépne életbe, amelynek a hatása egyes számítások szerint már igen fájdalmas lenne Kína számára, hiszen akár 1,5 százalékponttal is csökkentheti a kínai GDP növekedést. Jelenleg 250 milliárd dollárnyi árura van kivetve vám úgy, hogy 50 milliárd dollárnyira 25 százalék, míg a többire 10 százalék a tétel. Az utóbbin is növekedne 25 százalékra, december 1-től. Egy szó mint száz, a negatív forgatókönyv komoly gazdasági növekedési lassulást hozna Kínában, amelyet valószínűleg a világ többi része is megérezne. Különben a Nasdaq tegnap napközben elesett a 7.000 pont alatti első komolyabb támaszig, miközben már eléggé túladott az index. Vagyis egyre inkább közeledni látszik valamiféle fordulat a lassan 15 százalékot közelítő esés után.


Ma jelent az Allergan, így híreket kaphatunk a cariprazine amerikai értékesítéséről, amely meghaladhatta a 130 millió dollárt, ami majd 7 milliárd forintot jelenthetett a Richter számára a harmadik negyedévben. Persze az érem másik oldala, hogy a román nagykereskedelmi értékesítés és az Esmya gyakorlatilag kiesett ebben a negyedévben (is).


Holnap hajnalban jelent a MOL, amely nagy valószínűséggel jelentős profitbővüléssel fog megörvendeztetni bennünket. Ez a magasabb kőolaj áraknak (kitermelési üzletág) és a magas üzemanyag keresletnek lesz köszönhető (finomítás és értékesítés).


A mai napon a pozitív kezdeti nyitás ellenére a DAX a nap végére visszacsúszhat a negatív tartományba, míg a BUX index inkább emelkedhet.

Teljessé válhat a kereskedelmi háború

Nem sokáig tartott a kezdeti lendület az amerikai piacon. Zárásra ismét komolyabb csökkenés bontakozott ki. A Dow, mely napon belül 500 pontot is mozgott 1%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq pedig 1,6%-ot csökkent. A tegnapi eséssel mindenkori csúcsáról már 10%-ot esett a Dow.


December elején jelentheti be Donald Trump, hogy az eddig még vámmal nem sújtott, körülbelül 267 milliárd dollár értékű Amerikába irányuló kínai exportra is vámot vet ki. Erre akkor kerülne sor, ha a november végi G20 csúcson nem járna eredménnyel az Amerika és Kína között elnöki szintű kereskedelmi egyeztetés. A december eleji bejelentés és a szokásos 60 napos egyeztetési időszak azt jelentené, hogy jövőre, a kínai holdújévvel egy időben élesednének a vámok. Ezzel a stratégiával Trump még nagyobb nyomást akar helyezni a kínai elnökre, Hszi Csin-ping-re a találkozót megelőzően.


Charles Evans, a chicagói Fed elnöke szerint a magas foglalkoztatottság miatt a munkaerőpiacról korábban kiszorult munkavállalók is visszatérhetnek a piacra, azonban a Fed-nek nincs lehetősége helyi szintű munkaerőpiaci problémák kezelésére, hiszen arra nem a monetáris politika eszköztára a megfelelő.


5200 katonát amerikai katonát vezényeltek a mexikói határra a Mexikó felől érkező, néhány ezer főt számláló közép-amerikai menekülthullám megállítására.

Áfa csökkentéssel örvendeztetheti meg az autógyártókat Kína

Az ázsiai piac meglehetősen nyugodtan viselte az erőteljes amerikai eladói hullámot. A Hang Seng 0,6%-ot csökkent, viszont a Shanghai index 1,2%-ot, a Nikkei pedig 1,5%-ot emelkedett.


Kínában a jelenlegi 10%-ról 5%-ra csökkenthetik a legfeljebb 1,6 literes motorral szerelt gépkocsik áfáját. A bejelentés egyelőre még nem hivatalos, de mivel a legfelsőbb gazdasági bizottság javaslata, így a tényleges bejelentésre valószínűleg már nem kell sokat várni. Az autóértékesítések 70%-a megfelel a javaslatban szereplő motorméretnek, vagyis a kínai autópiac nagy részére vonatkozna az áfa csökkentés. A lépéssel az erősödő középosztálynak kedveznek, mely jellemzően most vásárolja első gépkocsiját, másrészt igyekeznek elkerülni, hogy 2 évtizednyi növekedést követően csökkenjenek az újautó eladások. A hírre megugrott az európai autógyártók és azok beszállítóinak árfolyama, de a kínai autógyártók is 5-7%-os emelkedéssel reagáltak.


Tovább gyengült a kínai jüan a dollárral szemben, így az árfolyamot már csak egy hajszál választja el a lélektani 7-es szinttől.


A japán munkanélküliségi ráta a korábbi 2,4%-ról 2,3%-ra esett szeptemberben.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben