Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eddig azt gondoltuk…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 17.   09:13

Erste kommentár Eddig azt gondoltuk, hogy a közelgő emelkedés csak átmenti lesz, s a korábban indult korrekció folytatódni fog még az elkövetkező hetekben. Ezt az az elképzelés is támogatta, hogy az alapkezelők az év ezen...

Erste kommentár

Eddig azt gondoltuk, hogy a közelgő emelkedés csak átmenti lesz, s a korábban indult korrekció folytatódni fog még az elkövetkező hetekben. Ezt az az elképzelés is támogatta, hogy az alapkezelők az év ezen időszakában inkább kiváró álláspontra helyezkednek, hogy aztán az év vége felé erősítsék meg pozícióikat. Ugyanakkor végignézve ma reggel a grafikonokat, egészen izgalmas kép tárult a szemünk elé, amelyből az is kijöhet, hogy már akár ez a fordulat. Ugyanis több index is csak beijesztett az emelkedési sávból való kieséssel, ahova mostanra visszaugrottak. (Nasdaq, S&P500) Vagy pl. a DAX esetében trükkös a váll-fej alakzat nyakvonala, hiszen ott is határesetet lehet értelmezni. Azaz nem feltétlenül áll meg az emelkedés a 11.800-as gyengébb vagy a 11.900-as erősebb szintnél. A magyar piac kifejezetten jól néz ki (már régóta). A BUX újra megostromolhatja a 37.500 pontos ellenállás szintet, miközben mind a Richter, mind az OTP esetében kíváncsian figyeljük, hogy 5.400 és 10.300 fölött megjönnek-e a szokásos eladók. Az ellenállások 5.500-5.600 és 10.500-10.600 környékén vannak. A MOL közelíti az emelkedő trendcsatorna felső élét.


Mindeközben egy nagyon gyenge ZEW indexet láthattunk tegnap, amely persze a múlt, de ettől függetlenül van okunk az aggodalomra. Az európai új autó értékesítések nem meglepő módon hatalmasat, 23,5 százalékot zuhantak szeptemberben az új engedélyeztetési szabályok érvénybe lépése és az augusztusi erős számok (előrehozott vásárlások) miatt. Ugyanakkor az első kilenc hónap értékesítési számai 2,3 százalékkal lettek jobbak a tavalyinál. Egy szó mint száz, vegyes érzéseink vannak a folytatás tekintetében. Mindenesetre a mai napon a DAX és a BUX is tovább emelkedhet, de valószínűleg visszafogottabb mértékben, mint tegnap.


Tegnap az MNB bejelentette, hogy megtízszerezte, 31,5 tonnára növelte az aranytartalékot. Vagyis most már cirka 40 láda aranyunk van a korábbi 4 láda helyett, és hozzávetőleg 1 milliárd euró fekszik a 24 milliárd eurónyi tartalékból aranyban. Az időzítés nem tűnik olyan értelemben rossznak, hogy hosszú idő után az arany most kezdett el életjeleket mutatni. Másrészt az euró hosszú ideje negatív hozamot ad. Jelenleg 6 éves futamidőig számolhatunk negatív kamattal, miközben az arany egy nulla kamatozású eszköz. Ráadásul a jelenlegi deviza tartalékunk mind a nettó külső, mind pedig a rövidtávú rövid adósságot meghaladja, mégpedig jelentős mértékben, miközben a folyófizetési mérlegünk többletes. Azaz úszunk az euróban, finanszírozzuk a külföldet. Így a lépés racionálisnak tűnik.

Pokolból a mennybe megy a Netflix

Komoly felpattanás volt tegnap a 200 napos mozgóátlagokról a vezető amerikai indexekben, a Dow és az S&P500 2,2%-kal, a Nasdaq közel 3%-kal emelkedett. Az emelkedést a vállalati szektorról továbbra is erős képet festő gyorsjelentések is segítették, ezúttal főként a banki és egészségügyi cégek.


Azt követően, hogy az idei második negyedévben váratlanul gyengén alakultak a Netflix előfizetői számai (összesen nettó 5,2 millió új előfizető a várt 6,2 millióval szemben), a harmadik negyedév még ennél is nagyobb meglepetést tartogatott, azonban ezúttal a pozitív irányba. A harmadik negyedévben összesen közel nettó 7 millió új felhasználót vonzott az online streaming szolgáltatás, 30%-kal többet, mint amit az elemzők vártak. A következő negyedévre ráadásul brutálisan erős, 9,4 millió fős felhasználószám-bővülést vetített előre a menedzsment, ami megerősíti azt, hogy a második negyedéves „gyengébb” adatok csupán egyszeriek lehettek. A jó hírekre szüksége is volt a cégnek, ugyanis hatalmas összegeket költ sajátgyártású sorozatok készítésére, amit egyre növekvő adósságból finanszíroz. Piaczárás után 11%-kal kerültek feljebb a részvények, ráadásul több nagy technológiai részvény is 1%-os pluszba került ezzel együtt.


Jó hírek érkeztek tegnap a régóta nyomás alatt lévő félvezető szektorból is, ugyanis a Lam Research jó harmadik negyedéves eredménye mellett kifejezetten jó várakozást közölt a negyedik negyedévre is. A harmadik negyedévet 3,36 dolláros tisztított EPS-sel zárta a cég a várt 3,22 dollárral szemben, míg a most folyó negyedévre 3,45-3,85 dollár közötti EPS-t vár szemben az elemzők eddigi 3,27 dolláros konszenzusával. A kedvező hírekre 7%-kal emelkedtek a félvezető-gyártáshoz szükséges gépeket gyártó cég részvényei piaczárás után.


Kevésbé jó hírekkel szolgált a nagy fordulat közepén lévő IBM a harmadik negyedévre. A vállalat árbevétele három egymást követő növekvő periódus után ismét csökkenést mutatott év/év alapon, ezúttal 2%-kal, ami 18,8 milliárd dollárnak felelt meg a várt 19,1 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény a vártnak megfelelő 3,42 dollár lett. A felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 10%-kal nőtt éves szinten 4,5 milliárd dollárra, ez azonban lényegesen elmarad az előző negyedévi 20%-os ütemtől. Ez pedig azért nagy gond, mert ez a szegmens ellensúlyozza több másik szegmens visszaeső teljesítményét. A hírekre közel 5%-os esést mutatott az árfolyam piaczárás után.


Továbbra is jól megy az amerikai iparnak, miután a szeptemberi termelési adatok 0,3%-os bővülést mutattak hó/hó alapon a várt 0,2%-kal és az előző havi 0,4%-kal szemben. Ez annak fényében különösen jó, hogy a Florence hurrikán egy kisebb negatív hatást is gyakorolt az ipari termelésre.

Tovább csökkent a kínaiak állampapír állománya

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek. A Shanghai index 1,1%-ot csökkent, míg a Nikkei ugyanekkora mértékben emelkedett ma. A hongkongi tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


Kína a korábbi 1.171 milliárd dollárról 1.165 milliárd dollárra csökkentette amerikai állampapír állományát. Ezzel sorozatban már harmadik hónapja csökken az állomány. Többször felmerült, hogy Kína mintegy válaszcsapásként építi le amerikai állampapír állományát, azonban ez nem tűnik reálisnak, valószínűbb, hogy csak az állomány normális hullámzásáról van szó, illetve a tőkekiáramlás gyakorolt hatást.


Több ezer kínai exportőr gyűlt össze Guangzhou városában az évente kétszer megrendezésre kerülő export kiállításon. Az eseményen 25.000 exportőr és 200.000 potenciális vásárló vett részt. A Bloomberg felmérése szerint a vásárlók mérlegelik annak lehetőségét, hogy a vámok kivetését követően esetleg mi lehet az új beszerzési forrás. Egyes iparágak esetében felmerült, hogy már Törökország, Vietnám, sőt Kelet-Európa (Ukrajna, Románia) is hasonló árszinten termel, mint Kína, de nem kell tartani a vámoktól és a szállítási költség is alacsonyabb lehet.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben