Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Barát vagy ellenség?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 15.   09:40

Erste kommentár Az eltűnt, s valószínűleg meggyilkolt szaúdi újságíró miatt komoly feszültség alakult ki Szaúd-Arábia és az USA között. Ugyanis a hírek szerint a Washington Post...

Erste kommentár

Az eltűnt, s valószínűleg meggyilkolt szaúdi újságíró miatt komoly feszültség alakult ki Szaúd-Arábia és az USA között. Ugyanis a hírek szerint a Washington Post újságíróját valószínűleg meggyilkolták, amikor bement Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére a házassági iratainak intézése céljából. A hírekre reagálva Trump egy interjúban azt mondta, hogy ha a hírek igazak, akkor Szaúd-Arábia komoly intézkedésekkel nézhet szembe. A hír hatására nagyot esett a szaúdi börze, hiszen a dolog nagyon emlékeztet a törökországi hitszónok esetére, aminek láttuk a következményeit. Másrészt egy újabb konfliktus tovább emelné a kőolaj árat, ami növelné az inflációt. Ez pedig hozamemelkedést indukálna, miközben fékezné a gazdasági növekedést. Ez a félelem komoly esést indukált a többi ázsiai piacon is, sőt az amerikai határidős piacra is átterjedt. Így nem meglepő, hogy Európa is a negatív tartományban készül nyitni. Ugyanakkor a szaúdiak és az USA nagyon egymásra utalt országok. Az USA-nak fontos közel-keleti partnere, míg a szaúdiaknak fontos támogatója az ősellenséggel, Iránnal szemben. Vagyis egyik félnek sem lenne érdeke a helyzetet tovább rontani. Ugyanakkor, ha tényleg gyilkosság történt, az irreverzibilis folyamat, azaz nem sok mindent lehet tenni annak jóvátételére.


Mindenesetre, ha a DAX ma letörné a 11.500 pontos szintet, akkor 11.000 pont környékén találjuk a következő szintet, amely újabb komolyabb zuhanást hozna, miközben a DAX index már egy kissé túladottnak tűnik. Így az nagyobb valószínűségű eseménynek tűnik, hogy egy gyenge nyitást követően megpróbál visszamászni a kritikus szint, 11.500 pont fölé.


Itthon jó hírt kapott a Richter. A cariprazine bekerült a támogatott gyógyszerek közé, erre, amúgy számítani lehetett. A hír pozitív, de az eredményre és a részvény értékre gyakorolt hatása marginális. Ugyanakkor a Richter-OTP páros támasz szintek közelében van, míg a MOL újra kedvelt részvény.

Most Szaúd-Arábiával rúghatja össze a port Trump

Újabb volatilis kereskedésnek lehettünk tanúi pénteken a tengerentúlon. Sokáig úgy tűnt, hogy visszaadják a kezdeti 1-2%-os pluszokat a vezető indexek, azonban a kereskedés utolsó óráiban megvették a piacot. A Dow végül 1,2%-kal, az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 2,3%-kal emelkedett. Ezzel mind az S&P500, mind a Nasdaq a 200 napos mozgóátlagig emelkedett vissza, így a következő napok kritikusak lehetnek, hogy sikerül-e megtartani ezeket a szinteket. Amennyiben igen, akkor elképzelhető, hogy hamar visszaesik a volatilitás piacon, ellenkező esetben azonban további begyorsuló esés következhet. A határidős indexek egyelőre inkább a baljósabb képet vetítik előre, ami részben az amerikai-szaúdi konfliktusnak is köszönhető.


Tovább nő a feszültség USA és Szaúd-Arábia között, miután egyre nagyobb nyilvánosságot kap a Törökországban lévő szaúd-arábiai konzulátuson eltűnt Washington Post újságíró ügye. Trump súlyos potenciális büntetésekkel fenyegette meg Szaúd-Arábiát, amennyiben bebizonyosodna, hogy valóban ők a felelősek az újságíró eltűnéséért. Erre Szaúd-Arábia hasonló hangnemben válaszolt. Egyelőre egy szaúdi-török közös vizsgálat folyik az ügyben, a háttérben pedig minden bizonnyal nagyhatalmi játszmák folynak, ami majd eldönti a végeredményt. Ha az USA és Szaúdiak közt komolyabb konfliktus éleződne ki, az valószínűleg újabb emelkedő nyomást gyakorolhatna az olajárakra. A helyzet pedig kiélezett, amit az is mutat, hogy több nagy amerikai cégvezér (Jamie Dimon, J.P. Morgan; Bill Ford; Ford Motors) is lemondta részvételét egy közelgő szaúdi konferencián.


Eközben Trump a CBS-nek adott interjújában a hétvégén továbbra is kiállt Kínával szembeni kemény álláspontja mellett, és megerősítette, hogy akár újabb importvámok is jöhetnek a jövőben.


Elmaradt a várttól a Michigan Egyetem fogyasztói bizalom indexe az előzetes októberi adatok szerint, miután 99 pont lett a várt 100,5 és az előző havi 100,1 ponttal szemben. Ezzel továbbra is nagyon magas szinteken a mutató, amit az elmúlt hét tőzsdei korrekciója a végleges adatokban már kissé leronthat.

Beleremegett Japán, hogy Kuroda az exitről beszélt

Negatív hangulat uralkodott ma az ázsiai részvénypiacokon. A Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Nikkei pedig 1,8%-ot zuhant.


A japán jegybank elnöke, Kuroda a monetáris politika normalizálásáról beszélt. Bár tartalmában inkább csak általánosságokat fogalmazott meg, pl. hogy 2%-os infláció környékén megkezdik a monetáris politika normalizálását, és hogy ennek első jele a kamatok emelése lesz, nem pedig az eszközvásárlási program kivezetése. Ami valójában meglepő, hogy ez a téma egyáltalán felmerült Japánban, ahol a piac még hosszú időn keresztül, akár 2020-ig laza monetáris politikát vár.


Elhalasztja tőzsdei bevezetését a Tencent Music Entertainment Group, a kínai Tencent zenei üzletága. A döntés hátterében a negatív befektetői hangulat áll és a főként a technológiai cégeket érintő eladói nyomás.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben