Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szinte mindenhol az IT-t adták

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 11.   09:28

Erste kommentár Szinte mindenhol az IT cégeket adták a tegnapi napon, de a közmű cégeket sem kímélték. Mindezt annak ellenére, hogy a hozamemelkedés már valójában napokkal ezelőtt megállt, sőt a tegnapi esés...

Erste kommentár

Szinte mindenhol az IT cégeket adták a tegnapi napon, de a közmű cégeket sem kímélték. Mindezt annak ellenére, hogy a hozamemelkedés már valójában napokkal ezelőtt megállt, sőt a tegnapi esés hatására még csökkenésnek is indult. Vagyis nem csak a hozamemelkedéssel, hanem a várható gazdasági növekedéssel kapcsolatos bajok – lásd IMF jelentés – is szerepet játszanak az esésében. Ugyanis az álmoskönyvek szerint az emelkedő hozamok a kisebb gazdasági növekedéssel társulva valószínűleg alacsonyabb profitbővüléssé transzformálódnak. Vagyis a növekedés nem képes kompenzálni a profitok hozamemelkedésből adódó „leértékelődését”. Ez pedig természetesen eséséhez vezet. Ugyanakkor az eladások olyan hevesre sikeredtek, hogy az indexek közelítenek kisebb támasz szintekhez. Ez nem biztos, hogy elég lesz a csökkenés megállításához. Ugyanakkor a jelentős piaci esések hatására csökkenésnek induló hozamok viszont támaszként szolgálhatnak. Azaz a most megindult korrekciónak lehetnek „korrekciói”. Sokéves tapasztalat, hogy az október-novemberi periódus sok esetben gyengébb az alapkezelők befektetési kivárásai miatt, decemberben viszont fordulatba torkollik.


A kezdeti csökkenés után ma valamiféle fordulatot várunk a DAX és a BUX indexben is. Ne feledjük, hogy az utóbbi eléggé olcsónak mondható, ráadásul a Richter és az OTP is technikai támasz szintek (sáv aljak) közelében van.

Rég nem látott esés a Nasdaq-ban

A Brexit óta nem látott esést szenvedett el tegnap a Nasdaq, 4,1%-ot csökkent. Az index a fontos technikai szintnek számító 200 napos mozgóátlagot is letörte 7.500 pontnál, ezért ha a közeljövőben nem kezd el visszakapaszkodni oda, akkor további nagy tere lehet az esésre. Ezúttal a Dow és az S&P500 is csatlakozott az eséshez, mindkettő 3% feletti esést mutatott.


Érdemi hírek nem álltak a tegnapi tőzsdei zuhanás mögött, az az utóbbi napokban látott esés begyorsulásának tekinthető. A február eleji nagyobb részvénypiaci esés esetében a begyorsuló napot követő napon további nagy mínusszal nyitott a piac (egyelőre a határidős indexek most is ezt indukálják), majd azt követően napon belül egy nagy felpattanás következett. Pár nappal később volt még egy begyorsulás lefelé, ami a második napon érkezett fordulathoz és onnan elkezdett emelkedni a piac. A vállalati fundamentumok egyelőre nem mutatnak érdemi romlást a februári állapotokhoz képest, így ha ez a mostani jelentési szezonban is így marad, az ismét visszacsalogathatja a vevőket a piacra. Emiatt mindenképpen érdemes lesz résen lenni, ha kissé alábbhagy a volatilitás.


A nagy piaci esésre Donald Trump is felkapta a fejét, véleménye szerint a Kínával való kereskedelmi háborúnak nincs köze ehhez, sokkal inkább a Fed kamatemelései tehetnek az egészről. Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin nem tulajdonít nagy jelentőséget az esésnek, mivel szerinte a gazdaság fundamentumai továbbra is erősek, illetve az esést egy nagyobb emelkedés előzte meg.


Eközben az atlantai Fed elnöke, Raphael Bostic megvédte a Fed-et Trumppal szemben, miután jelezte, hogy a mostani szinteken még mindig támogató a monetáris politika.

A kínai fal sem állította meg a pánik eladásokat

Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A Hang Seng 3,8%-ot, a Nikkei 4,0%-ot, a Shanghai index 4,5%-ot zuhant. A Hang Seng átesett a 26.000 pontos lélektani támaszon, a Shanghai indexnél pedig a 3.200 pontos szint esett el. A Shanghai egyúttal isméd medve piacba csapott át, hiszen több mint 20%-ot esett az elmúlt egy év alatt. A Hang Seng és a Nikkei esetében is minden komponens csökkenést mutatott a mai kereskedésben.


Míg a kínai jegybank egyik oldalról folyamatosan lazít a szabályozáson a tőkekövetelmények csökkentésén keresztül, addig a másik oldalról a felügyelet 50 rendszerszintű pénzügyi intézmény (bankok, biztosítók, brókercégek) számára új szigorúbb szabályozáson dolgozik. Ez az érintett intézmények részére magasabb tőkekövetelményt, szigorúbb jelentési rendszert és korlátozottabb kockázatviselést írhat elő.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben