Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyedi történetek mozgatják a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 5.   09:19

Erste kommentár Nagyot emelkedett az amerikai 10 éves hozam az NAPM 1997 óta nem látott magasságba történő emelkedése után, amit a Fed elnök „bullish” beszéde is támogatott, és amire megkésve ugyan, de...

Erste kommentár

Nagyot emelkedett az amerikai 10 éves hozam az NAPM 1997 óta nem látott magasságba történő emelkedése után, amit a Fed elnök „bullish” beszéde is támogatott, és amire megkésve ugyan, de reagáltak az amerikai részvénypiacok is. Az ehhez kapcsolódó esését láthattuk tegnap, hiszen a piaci árazások alapján eddig 2,75 és 3 százalék közé várták a kamatemelés végét, amely a jobb adatok fényében, legalábbis a 10 éves hozam alapján emelkedhet. Erre pedig estek a részvényindexek.


Ugyanakkor Ázsiában a kínai kémkedési botrány (lásd tegnap délutáni hírlevelünk) hatására a külföldre is értékesítő technológiai cégeket adták a piaci szereplők. Megmaradva az egyedi történetek által okozott mozgásoknál, a mai napon itt Európában a DAX és a BUX index esetében is oldalazásra számítunk.

Elfajulhat a kereskedelmi háború

Kisebb eladói hullám söpört végig tegnap az amerikai részvénypiacokon, miután Kína nyilvánosságra hozott kémkedési kísérletei miatt a kereskedelmi háború súlyosbodásától tartanak a befektetők. A technológiai szektor vezette az esést, a Nasdaq 1,8%-kal került lejjebb. Az S&P500 és Dow egyaránt 0,8%-kal esett vissza.


A nagyobb technológiai cégek (Apple, Amazon, Nvidia, stb.), melyeknek a kémkedéssel gyanúsított Super Micro korábban beszállított, 2-3% körüli esést mutattak. A kínai technológiai szektort ennél még jobban megütötték, mivel attól tartanak a befektetők, hogy ezt követően érdemben eshetnek a külföldi megrendeléseik.


A Fehér Házhoz közel álló források szerint a Trump adminisztráció teljeskörű offenzívára készül Kína ellen, ami a következő hetekben veheti kezdetét. Ebben mind a Védelmi-, mind a Kereskedelmi-, mind a Pénzügyminisztérium részt vehet. A Fehér Ház a források szerint a közeljövőben újabb információkat szivárogtathat ki Kína USA-ellenes megmozdulásairól, elképzelhető, hogy a Bloombergnek is ők biztosították a Super Micro-ról szóló információkat. Az időzítés valószínűleg nem véletlen, ugyanis nagyjából egy hónap múlva tartják az időközi választásokat az USA-ban, az előtt pedig kiváló kampányüzenet lehet, hogy „védjük meg Amerikát Kínától”.


A mai napon az innen érkező fejlemények mellett a munkaerőpiaci adatokat lehet érdemes figyelni. Ha az adatok a szerdai ADP-hez hasonlóan nagyobb pozitív meglepetést okoznak, akkor tovább emelkedhetnének a hosszabb hozamok. Ehhez a béradatot is érdemes lesz figyelni, ami talán a legfőbb katalizátor lehetne.

Kémkedési botrány miatt zuhannak az ázsiai tech cégek

Összességében csak kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai piacot. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei pedig 0,5%-ot csökkent. Ugyanakkor több ázsiai, főleg kínai technológiai cégnek beszakadt az árfolyama, miután kiderült, hogy szerverekbe elhelyezett mikro chipekkel kémkedett Kína amerikai vállalatok és az amerikai védelmi minisztérium ellen is.


Az MSCI AC Asia Pacific Infotech Index 2017 júliusi mélypontra esett. A kínai ZTE 11%-ot, a tajvani Win Semiconductors 9,9%-ot, az árbevételének 70%-át Kínán kívülről szerző PC és szervergyártó Lenovo pedig közel 20%-ot esett.


Ismételten a memóriachipek húzták a Samsung nyereségét. A társaság a harmadik negyedévben a vártnak megfelelő árbevételt ért el, azonban a kedvezőbb marzsok miatt sikerült pozitív meglepetést okoznia. Az operatív eredmény 20%-kal növekedett 17,5 ezermilliárd wonra és ezzel közel 2%-kal felülmúlta a várakozásokat a ma reggel közölt előzetes eredmény alapján. A Samsung kedvező eredménye pozitív jel lehet a többi memóriagyártó számára is.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben