Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyezség Kanadával, félelem az olaszoktól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 1.   09:11

Erste kommentár Az USA végül az utolsó pillanatban, vasárnap Kanadával is megegyezett a Nafta tárgyalásokon. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a november közepi időközi választások előtt sikerül a...

Erste kommentár

Az USA végül az utolsó pillanatban, vasárnap Kanadával is megegyezett a Nafta tárgyalásokon. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a november közepi időközi választások előtt sikerül a képviselőkkel is elfogadtatni a megállapodást. Ha pedig a demokraták szereznek többséget, akkor tovább bonyolódhat a helyzet. Vagyis örülhetünk is meg nem is. A hírek szerint a kanadai autók, akárcsak Mexikó esetében, szigorúbb feltételekkel néznek majd szembe amerikai export esetén, az USA tejtermelői pedig jól járhatnak a megállapodással. Mindenesetre azért picit örülnek az amerikai határidős indexek.


Európában áll a bál az olasz elhajlás miatt. Az EU valószínűleg nem fog rábólintani a 2,4 százalékos hiánytervre. Így felerősödtek a félelmek, hogy a Liga és az Öt Csillag addig kardozik, míg a végén kiviszik Olaszországot az EU-ból. Így az olasz hozamok tovább emelkednek, a 10 éves hozamszint már a 3,2 százalékot is meghaladja. Az olasz index technika szintje egyébként 500 ponttal lejjebb, 20.250 pont környékén van. Így ma is eshet cirka 2,5 százalékot a pénteki 3,7 százalék után. Az pedig újra nyomást helyezhet a DAX indexre is, amelynek viszont nem kellene már tovább esnie, hiszen éppen a 20-30 napos mozgóátlagokon táncol. A pénteki nagy emelkedés után nem lenne meglepő, ha a BUX is korrekcióval próbálkozna.

Könnyen megúszta Musk, Nafta újratöltve

Szűk sávban mozogtak pénteken a vezető amerikai részvényindexek, a kereskedést végül lényegében elmozdulás nélkül zárták. Az S&P500 szinte két tizedesre pontosan csütörtöki záróárán búcsúztatta a hetet, a Nasdaq és a Dow 0,1%-kal került feljebb.


Távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről Elon Musknak (és további három évig nem is töltheti majd be a posztot), azonban továbbra is a cég vezérigazgatója maradhat az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) határozata alapján. Emellett 20 millió dolláros pénzbírságot kell még megfizetnie. Ezzel nagy kő eshetett le Musk szívéről korábbi meggondolatlan tweetje után, amivel azt kockáztatta, hogy akár vezérigazgatói pozíciójából is meneszthetik. Így pedig valószínűleg az Amerikai Igazságügy Minisztérium vizsgálata sem fog súlyos következményekkel járni. A hírekre valószínűleg nagyobb emelkedéssel nyithat ma az árfolyam, innen pedig ismét a fundamentumokra és Musk újabb mérföldköveire fókuszálhatnak a befektetők.


Az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia egymással az USA-nak és Kanadának az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) kapcsán. A hamarosan leköszönő mexikói elnökkel pedig még aláírhatják az egyezményt az államfők. Kanada végül engedett a tejiparát védő intézkedések köréből, valamint a jövőben kevesebb autót exportálhat az USA-ba, míg az USA lemondott arról, hogy a Nafta-tagok elessenek attól a joguktól, hogy az egyik fél által kivetett büntetővámok ellen fellebbezhessenek a többiek. A hírekre fél százalék körüli pluszba emelkedtek az amerikai határidős indexek.

1991 óta nem látott szinten a Nikkei

A japán Nikkei 0,6%-ot emelkedett és ezzel 1991 novembere óta nem látott szintre nőtt az index értéke. Nemzeti ünnep miatt Shanghaiban egész héten szünetel a kereskedés, a hongkongi tőzsde viszont holnap már ismételten kinyit.


Mivel Kínában egyhetes ünnep van, így a héten nem várhatók fontosabb makroadatok Kínából, azonban érdemes lesz majd figyelni, hogy ezen a héten hogyan alakulnak a kiskereskedelmi és turisztikai adatok.


A japán jegybank felmérésével készült harmadik negyedéves Tankan jelentés alapján a japán vállalatok optimizmusa enyhén csökkent. A visszaesés legfőbb oka nem meglepő módon a kereskedelmi háborútól való félelem.


A JP Morgan előrejelzésének új alappályája azt tartalmazza, hogy jövőre az USA a teljes kínai importra 25%-os vámot fog alkalmazni. Vagyis azzal számolnak, hogy Trump beváltja fenyegetéseit. Ennek hatására a jüan-dollár árfolyamban további gyengülésre számítanak és a jelenlegi 6,88-as árfolyam helyett 7,0 fölötti árfolyam előrejelzést publikáltak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Ellenséges felvásárlást kísérel meg az UniCredit a Commerzbank-kal szemben

Az olasz UniCredit Bank megszerezte a német Commerzbank 9 százalékát, és nagyon úgy tűnik, hogy többségi tulajdonos szeretne lenni. Ennek viszont...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben