Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már nem támogató

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 27.   09:31

Erste kommentár A tegnapi Fed kamatemelést követően a közleményből kikerült a támogató kifejezés, hiszen az alapkamat meghaladja a személyi kiadások indexét, ami jelen pillanatban 2 százalék. Ugyan még nem...

Erste kommentár

A tegnapi Fed kamatemelést követően a közleményből kikerült a támogató kifejezés, hiszen az alapkamat meghaladja a személyi kiadások indexét, ami jelen pillanatban 2 százalék. Ugyan még nem kereshetünk a „betéteinken” az infláció fölött, amely 2,7 százalék, de a valós inflációt jobban mérő személyi kiadások indexnél már magasabb az alapkamat. Így megszűnt a támogató jellege, s ennek megfelelően nem meglepő, hogy a kis szócska kikerült a közleményből. A monetáris tagok alapkamat várakozásai szerint idén még egy, jövőre pedig még akár három kamatemelés is lehet a „dot plot” mediánja szerint. Ugyanakkor a piac idénre még egy, jövőre pedig másfél kamatemelést vár. Ez alapján az alapkamat a jövőre befejeződő kamatemelési ciklus végén valahol 2,75 és 3,25 százalék között lehet, amelyet amúgy az amerikai hosszú állampapír hozamok jelenleg tükröznek.


Alapvetően negatív a hangulat a nemzetközi piacokon, de ennek ellenére a rövidtávú indikátorok alapján úgy tűnik számunkra, hogy a kezdeti gyengélkedést követően a DAX elindulhat fölfelé, míg a BUX index esetében inkább csökkenés néz ki a mai napra.

Nem húzott meglepőt a Fed

Nem tetszett tegnap a bankszektornak a Fed kamatdöntő ülése, miután Jerome Powell szerint a következő években nem várható komolyabb inflációs nyomás. Ez pedig továbbra is féken tarthatja a hosszabb hozamokat, amik a bankok hitelkamatával mozognak szorosan együtt. A rövid oldali kamatokon azonban tovább tervez emelni a Fed, ez pedig főként a bankok betétekre fizetett kamatait emeli. A hozamgörbe további laposodása pedig további nyomást helyezhet a kamatmarzsokra. A Dow végül 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal esett vissza.


A várakozásnak megfelelően 2,25%-ra emelte tegnap az alapkamatot a Fed a tengerentúlon. A jegybankárok kamatvárakozásának mediánja alapján idén további egy (továbbra is 90%-os valószínűséggel decemberre árazza a piac), majd jövőre további három kamatemelés jöhet, így ebben nem történt változás. Jerome Powell sajtótájékoztatója során továbbra is igen optimista volt az amerikai gazdasággal kapcsolatban, véleménye szerint a feszes munkaerőpiac ellenére nem lesz érdemi 2% feletti infláció az USA-ban a következő években. Közleményéből a Fed kivette azt a részt, melyben a monetáris politikát támogatónak nevezte. Ezzel nem húzott meglepőt a jegybank, a hírekre a dollár enyhe erősödéssel reagált. Trumpnak nem tetszett a lépés, de ezt már megszokhattuk tőle.

Megkezdődtek a kereskedelmi tárgyalások az USA és Japán között

Negatív tartományban zártak az ázsiai piacok, a Nikkei 1%-kal, a Hang Seng 0,4%-kal, a Shanghai index 0,6%-kal esett vissza.


Két év huzavona után Trump és Shinzo Abe japán miniszterelnök megegyeztek abban, hogy hivatalosan is elindítják a kereskedelmi tárgyalásokat a két ország között. Abban is megállapodtak, hogy a tárgyalások ideje alatt nem vetnek ki szankciókat egymás autószektorára, illetve, hogy Japán nem hajlandó mezőgazdasági szektora esetén a mostaninál nagyobb engedményeket tenni. Trump szerint az USA csak jól járhat, mivel az utóbbi három évnél rosszabb kondíciók nem is lehettek volna amerikai szempontból. A tárgyalások első köre hónapokat vehet igénybe, így gyors eredményekre nem kell számítani. A kezdeti barátságos hangnemnek örültek a japán autógyártók.


9,2%-kal nőtt a kínai vállalatok profittömege év/év alapon augusztusban, ami nagyobb visszaesés a 16,2%-os előző havi adathoz képest. Egy másik kormányzati statisztika, ami hasonló adatokat mér, már komolyabb negatív tartományba esett, így nem egyértelmű, hogy pontosan mit is mutathat az összkép.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, a  főbb indexek közül egyedül a Nasdaq volt minimális pluszban.

Richter: A hatóság befogadta a Vraylar kiegészítő törzskönyvezési kérelmét

Az Allergan bejelentette, hogy az FDA befogadta a Vraylar kiegészítő törzskönyvezési kérelmét (sNDA) bipoláris depresszióra (I-es típusú bipoláris depresszió). Ez a vártnak megfelelő ütemezésben történt, az Allergan az idei év második felére tervezte ezt a lépést. Egy korábbi véleményük szerint 2019 végén kezdődhet az ilyen célú értékesítése a Vraylarnak, és a csúcson addicionális évi fél milliárd dolláros árbevételt generálhat. A hír a vártnak megfelelő, de alapvetően pozitív, különösen a Richter utóbbi hetekben látott újabb gyengélkedése közepette.

Indul a negyedik mobilszolgáltató

A DIGI a tegnapi tájékoztatóján elmondta, hogy eddig 1300 bázisállomást épített ki Magyarországon, és ezt 2019 második negyedévére 2000 darabra növeli. A mobil szolgáltatást is ennek megfelelően 2019 második negyedévében tervezi elindítani. Mivel csak kis sávszélességgel rendelkezik, ezért a jövő évi 700 Mhz-es 5G tenderen valószínűleg erőteljesebben fog fellépni frekvenciaszerzési célból, ami a Magyar Telekomnak nem jó. Így talán nem is meglepő, hogy a telekommunikációs részvény árfolyama negatívan reagált a hírre.

Tovább veszi az OTP-t a Sertorius

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 5.000 darab OTP részvényt vett 9.834 forintos átlagáron szeptember 25-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben