Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - A Banco Santander pert vesztett a Bank of New York Mellonnal szemben

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. szeptember 14.   10:22

Banco SantanderA Banco Santander elvesztette a pert a Bank of New York Mellonnal szemben, amely még a 2009-es amerikai egység (SHUSA) felvásárlásához köthető. Ugyanis a BoNY szerint az akvizíció kapcsán veszteség érte őt, bizonyos részvényre átváltható kötvényen (Trust PIERS). A bíróság neki adott igazat, s így...

Banco Santander
A Banco Santander elvesztette a pert a Bank of New York Mellonnal szemben, amely még a 2009-es amerikai egység (SHUSA) felvásárlásához köthető. Ugyanis a BoNY szerint az akvizíció kapcsán veszteség érte őt, bizonyos részvényre átváltható kötvényen (Trust PIERS). A bíróság neki adott igazat, s így a SHUSA-nak ki kell fizetnie a korábban keletkezett kárt. Mivel korábban 344 millió dollár céltartalékot képzett a Santander amerikai leánya erre a jogi esetre, ezért most már „csak” egy újabb 258,5 milliós céltartalékot kell képeznie a banknak. A tétel részvényenként 2 centes adózás előtti eredménycsökkenést jelent idén, ez az idei várható profit mintegy 4%-a. Ennél azonban jóval kisebb árfolyamhatás várható, hiszen: (i) Fed bejelentés; (ii) másrészt számíthatott a döntésre a piac, s így a hatás egy jelentős részét beárazhatta.

A Banco Santander brazíl leányvállalata tárgyalásokat folytat a Cruzeiro do Sul bank megvásárlásáról. Amennyiben nem egyeznek meg, akkor a felvásárolni kívánt bank felszámolásra kerül, ezért véleményünk szerint alacsony áron juthat hozzá a Santander.

Telefonica
Az Alcatel-Lucent megegyezett a Telefonica-val, hogy a hálózati menedzsment rendszerüket felújítják és létrehoznak egy egységes szoftver platformot. Árakról még nincsenek hírek, de az Alcatel részvények árfolyama 1,6%-kal csökkent.

1,2 milliárd dolláros hitelkeretről írt alá megállapodást a Telefonica spanyol és kínai bankokkal. A 10 éves lejáratú hitelt a Telefonica kizárólag tárgyi eszköz beszerzésre fordíthatja.

Total
A Shell és a Total Dél-Koreába fog az Északi tengeren kitermelt kőolajat szállítani. A két vállalat különösen nagyméretű tankereket fog bérelni az ügylet lebonyolítására 4,75 és 5 millió dollár értékben. Ez az export még 2011 júliusában az EU és a Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás eredménye. Az ázsiai nemzeti finomítók mentesülnek az EU-ból származó import 3%-os adója alól.

A Total még idén befejezné első kútjának fúrási munkálatait Ugandában, és 2014-re további 7 kutat fúrnának. A kitermelés 2017-ben indulna meg. A hír pozitív, azonban egyelőre árfolyamhatással nem számolunk.

A Total gázrobbanás miatt leállított egy egységet, a Port Athur-i finomítójában, Houstonban. Egyelőre úgy tűnik, hogy jelentős baleset nem történt és az eset kivizsgálása miatt állították le az egységet. A finomító naponta 174.000 hordó olaj finomítására képes, ami ugyan jelentős, de a cég teljes finomítói kapacitásának mindössze 4,7%-ra rúg. Így a hír egyelőre nincs jelentős hatással a részvényárfolyamra, mivel úgy tűnik, hogy a termelés hamar visszaállhat a régi kerékvágásba.
Fiat
A Fiat bemutatta a Kínában gyártott és a kínai piacra is szánt új, Viaggio modelljét, melynek más országba történő szállítását egyelőre nem tervezi a vállalat. A Fiat jelenleg 88 kereskedéssel rendelkezik Kínában, melyet közleményük szerint nagyon rövid időn belül 100-ra kívánnak növelni. Az éves 10%-os kínai autóértékesítés növekedése miatt már tervezik a második kínai gyár létrehozását.

Egy olasz hetilap szerint Lapo Elkan, a korábbi Fiat vezérigazgató Giovanni Agnelli unokája válthatja a Ferrari vezérigazgatói posztján Luca di Montezemolo jelenlegi vezetőt. A Ferrari nem kommentálta a pletykát, a hírek szerint Montezmolo politikai szerepvállaláson gondolkodik.
Daimler
A Daimler azt mondja, hogy továbbra is eladná a 7,5%-os EADS részesedését a német fejlesztési banknak (KfW) annak ellenére, hogy BAE EADS összeolvadási tárgyalások folynak. A cég persze minden lehetőségre nyitott. A részesedése az összeolvadási tervek hatására egyelőre 15%-kal értékelődött le a piacon. Ez 22 cent egy Daimler részvényre vetítve, azaz az árfolyam 0,5%-a.
BMW
A BMW azt mondja, hogy nem akarja megvenni De Tomaso olasz sportautó gyártót. Korábban a Reuters egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt mondta, hogy a BMW is a potenciális vevők között van. A hírnek nincs hatása a BMW árfolyamára.
Lufthansa
A Lufthansa és a dolgozók szakszervezete megállapodott, hogy mediátort (Hans-Adalbert Rürup, Merkel volt tanácsadója) vesz igénybe a tárgyalásokon. A mediátor szerint október végéig egyezség fog születni. Hát, ezek profik! Szeretjük a Lufthansa-t!
UniCredit
A HSBC alulsúlyozásra csökkentette az UniCredit részvények ajánlását.

A Banca Akros az eddigi 3,1 euróról 3,7 euróra emelte az UniCredit célárát.
BNP Paribas
Meg nem erősített információk szerint a belga kormány megszünteti a KBC és a BNP Paribas belga leányvállalatára adott garanciavállalást, melyet a bankok strukturált hitelportfoliójára adott. A garanciavállas által nyújtott plusz biztosítékok elvesztésén kívül a hír azt is jelenti, hogy a belga kormány megítélése szerint az érintett portfoliók már vannak annyira biztonságosak, hogy ne legyen szükség a garanciavállalására.

A BNP Paribas részvényeit 40 eurós célárat megfogalmazva semleges besorolással látta el az UBS.

A BNP Paribas hivatalosan bejelentette, hogy tulajdonrésze 5% alá csökkent az AXA-ban.
AXA
Az AXA vezérigazgatója bejelentette, hogy a reorganizációs stratégiájuk keretében csak a működéshez közvetlenül kötődő üzleti érdekeltségeket tartják meg. A jövőben a működés középpontjában a hagyományos életbiztosítás, egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás fog szerepelni.
Bayer
A Bayer megvásárolja a Teva amerikai állategészségüggyel foglalkozó üzletágát. A tranzakció teljes értéke 145 millió dollár, ami tartalmaz egy egyösszegű 60 millió dolláros részletet a tranzakció elején, míg a további 85 millió dollár kifizetését teljesítménycélokhoz kötötték. A tranzakció során a Bayerhez kerül a Teva Missouriban található üzeme is, melyet a Bayernek előreláthatóan 2013-ban be kell zárnia a versenytörvények értelmében. A Bayer állategészségügyi üzletága 1,9 milliárd euró bevételt termelt, ami a teljes bevétel 3,2%-a. A tranzakció révén a Bayer tovább növelheti értékesítését és termék választékát az USA-ban. A hír pozitív, főként, hogy a vételár nagyobbik részének kifizetése feltételekhez kötött, így a tranzakció kisebb kockázattal jár a Bayer számára.
Siemens
Egyelőre meg nem erősített információk szerint a Siemens nyerte az 1,6 milliárd ringitt (402,88 millió euró) értékű vasúti megrendelést Malajziában. Ez 21 millió eurós profitot jelentene, ami részvényenként 0,023 euró nyereséget jelent, azaz a részvény fair értékét 0,4%-kal emelné.

Egy korábban az argentin kormánynak dolgozó vizsgálóbiztos beperelte a Siemenst, mert állítása szerint egy dolgozó megverte, miután korrupcióra derítettek fényt a kormányzati szerződésben, ahol a Siemens személyigazolványok készítésére kiírt pályázatot nyert el 1 milliárd dollár értékben. A szerződést felbontották, a Siemens bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy 1,6 milliárd dollárt fizet az USA-ban és Németországban elkövetett vesztegetései miatt.

Miközben a Nokia és a Siemens közös leányvállalata globális szinten is jelentős méretű, a teljes alkalmazotti állomány 25%-át érintő leépítést hajt végre, addig a társaság bővíti indiai szállítási központját.
Nokia
Az Evli Bank elemzői 3 eurós célárral csökkentésről vételre minősítették a Nokia részvényeit.
ThyssenKrupp
A Baader Bank vételi ajánlással és 20 eurós célárfolyammal megkezdte a ThyssenKrupp követését.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben