Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lépett az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 19.   09:29

Erste kommentár Miközben az alapkamat nem változott, a monetáris keretrendszer változik a jövő év elejétől. Ugyanis megszűnnek a kamatcsere tenderek és a jelzálogkötvény vásárlások, miközben a három...

Erste kommentár

Miközben az alapkamat nem változott, a monetáris keretrendszer változik a jövő év elejétől. Ugyanis megszűnnek a kamatcsere tenderek és a jelzálogkötvény vásárlások, miközben a három hónapos betét is megszűnik, ahova amúgy sem nagyon rakhattak pénzt már jó ideje a bankok (75 milliárd forint van és lehet ebben az instrumentumban). Ezzel egyidejűleg a központi bank újraindítja az NHP programot a KKV-k számára, új beruházásokra 1000 milliárd forint értékben 2,5 százalékos hitelkamattal. Ugyanakkor ez a pénzmennyiség sterilizálásra kerül, mert a bankok a hitel mennyiségének megfelelő pénzösszeget az alapkamaton helyezhetik el az MNB-nél. A lépések az egyik oldalon hűtik a lakáspiacot azzal, hogy a hosszútávon fixált hitelek kamata valószínűleg emelkedni fog, míg a másik oldalon az NHP konstrukciója lehetőséget teremt a bankok számára, hogy a fölös likviditást az alapkamaton helyezzék el, amely maximum és ceteris paribus 7,5 milliárd forinttal emelheti a teljes bankrendszer profitját. Összességében a teljes hatás valószínűleg marginális a részvények (OTP) értékére nézve.


Mindeközben a Richter visszakapta a nagykereskedelmi engedélyét Romániában, így visszatérhet a havi 20 millió eurós bevétel, amelynek a profit tartalma amúgy a néhány százalékos kategóriába esik. A hír várt volt, ennek ellenére pozitívnak tartjuk a bejelentést.


A piacok örülnek a „kicsi” kínai válasznak, amely az 50 milliárd dollár fölötti export mintegy felét érinti (60 milliárd dollár) csak és a 25 százalékos plusz vámtarifa helyett csak 5 és 10 százalékos mértékű. Vagyis válasz is meg nem is, és inkább a kompromisszum készséget mutatja. Ennek pedig örülnek a piacok. Így a DAX-ban emelkedést várunk a 12.135 pontos szint áttörése után, de ne feledjük, hogy 12.200-nál egy újabb szint van. A BUX is emelkedhet a mai napon.

Vizsgálat indult Musk tweetje miatt

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai tőzsdén. Az S&P 0,5%-ot, a Dow 0,7%-ot, a Nasdaq pedig 0,8%-ot emelkedett.


Csaknem 5%-ot csökkent a Tesla árfolyama, miután az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított Elon Musk korábbi Twitter üzenete miatt, melyben a részvények kivezetéséről írt. A vizsgálat elindítása várható volt, hiszen a vezérigazgató üzenete alkalmas lehetett az árfolyam befolyásolására.


A legnagyobb észak-karolinai kikötő, Wilmington továbbra is zárva van, mert az infrastruktúra megsérült és a kikötő az áradások miatt nehezen megközelíthető.

Nem váratott sokat magár a kínai válasz, de ennek is lehet örülni

Bár Kína válaszlépéssel reagált az amerikai vámokra, azok elmaradtak a várttól, így a piacon még ez a hír is kedvező fogadtatásra lelt. A Hang Seng és a Shanghai index 1,2%-ot, a Nikkei 1,3%-ot emelkedett.


Kína máris bejelentette az USA-val szembeni válaszlépéseket. Az amerikai vámokkal egy időben, vagyis jövő hétfőn 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetnek ki 5% és 10% közötti vámot. Ezzel a lépéssel már csaknem a teljes Amerikából származó importot vámmal fogják sújtani, ugyanis 2017-ben csak a 130 milliárd dollárt súrolta a Kínába irányuló amerikai export. Ugyanakkor a kínai pénzügyminiszter bejelentette, hogy hajlandóak Amerikával tárgyalni a kereskedelmi kapcsolatokról. Kicsit az a benyomásunk alakult ki, hogy sem az USA, sem Kína nem teljes szívvel vetette ki a vámokat, inkább csak a tárgyalási technika részeként próbálnak erőt mutatni. A kínai válaszlépés szinte borítékolható volt, és az, hogy csak 5-10% közötti vámot vezetnek be, inkább pozitív meglepetésnek tekinthető, akárcsak a kinyilatkoztatott tárgyalási hajlandóság.


Li Keqiang kínai miniszterelnök kijelentette, hogy a kereskedelmi háború ellenére sem fogják a jüant leértékelni, hogy ezen keresztül segítsék az exportot, mert szerinte ez nem támogatná az ország hosszú távú érdekét.


Féléves mélypontra, 1.170 milliárd dollárra csökkent a kínaiak által tartott amerikai állampapír állomány július végén. Ez 10 milliárd dolláros csökkenést jelent 1 hónap alatt, azonban hasonló mértékű kilengések gyakran előfordulnak, így ebbe nem kell belelátni semmiféle kínai válaszintézkedést az amerikai kereskedelmi korlátozásokra.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján. Az alapkamat -10 bázispont maradt, a 10 éves állampapírhozamokat pedig változatlanul 0% környékén kívánják tartani.


Augusztusban a japán export a várt 5,2%-kal szemben 6,6%-kal növekedett, az import pedig 15,4%-kal nőtt, szintén meghaladva a 14,5%-os elemzői konszenzust.


Sor került az idei harmadik Korea-csúcsra is, tegnap Észak-Koreába látogatott a dél-koreai miniszterelnök. A tárgyalások elsősorban a félsziget fegyvermentesítéséről szóltak.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben