Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump megint meggyilkolta a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 17.   09:24

Erste kommentár Miközben Ázsiában boldogan várták a tárgyalásokat, Trump nem cicózott, és az esedékes tárgyalások ellenére, talán csak újabb nyomásgyakorlásként, az...

Erste kommentár

Miközben Ázsiában boldogan várták a tárgyalásokat, Trump nem cicózott, és az esedékes tárgyalások ellenére, talán csak újabb nyomásgyakorlásként, az elkövetkező napokban 10 százalékos vámtarifát készül bevezetni 200 milliárd dollárnyi árura. Persze erre a kínaiak bevágták a durcit, hogy akkor nincs is miről tárgyalni. Szerintünk ez megint a szokásos Trump taktika része. Megint keménykedik a tárgyalások előtt. A kínaiaknak pedig érdeke találkozni, azaz valószínűleg meglesz a jövő hét elején a találkozó, és a kínaiak ennek hatására vélhetően kompromisszumképesebbek lesznek.


Mindenesetre ez megadta mind az amerikai, mind a ma reggeli ázsiai kerekedésben az alaphangot. A részvénypiacok gyengülnek a feltörekvő piaci devizákkal egyetemben, miközben a dollár erősödött. A jelenlegi piaci helyzetben talán nem meglepő, de azért meglepetésre az orosz jegybank kamatot emelt, 7,35-ről 7,5 százalékra. Erre erősödött a rubel, ami így újra 4,1 környékén van a forinttal szemben. Nem olyan rég még 4 alatt is járt az árfolyam, míg júliusban 4,5 körül volt. Ez azért fontos, mert éves szinten 10 fillér mintegy 2 milliárd forintot jelent a Richter eredményében „ceteris paribus”. Így ez is segítheti a Richter fordulást az 5.000 forintos támaszszint környékről az elmúlt időszak nagyjából 10 százalékos csökkenését követően.


A mai napon a DAX és a BUX is csökkenéssel fejezheti be a kereskedést.

Már az indulás előtt zátonyra futhatnak az egyeztetések

Enyhe mozgást mutattak pénteken az amerikai részvényindexek. A Dow, az S&P és a Nasdaq is lényegében oldalazott és pénteki mozgásuk nem érte el a 0,1%-ot sem.


Az, hogy Trump a kereskedelemről szóló tárgyalások megkezdése előtt 200 milliárd dollárnyi kínai importra élesítené a 10%-os vámot, azzal járhat, hogy a kétoldalú megállapodás már a tárgyalások kezdete előtt meghiúsulhat. A Wall Street Journal értesülései szerint ugyanis ebben az esetben a kínai delegáció valószínűleg el sem utazna a tárgyalásokra.


Charles Evans, a chicagói fed elnöke szerint a gazdasági növekedés erős, a munkaerőpiac is feszült, így nem lepődne meg, ha a Fed idén négyszer emelne kamatot. Evans idén nem, de jövőre a Fed szavazó tagja lesz.


A dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan szerint a hurrikán gazdasági hatása negatív és az nem befolyásolja a gazdasági növekedést, így szerinte továbbra is fokozatos kamatemelésre van szükség. Ő is a teljes foglalkoztatottságot és az erős fogyasztást, valamint az emelkedő inflációt hangsúlyozta, mint a kamatemelés szükségességének fő oka. Kaplan idén és jövőre sem szavazó tagja a Fed-nek, így tényleges beleszólása nincs a kamatok alakulásába.


Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort bűnösnek vallotta magát és vádalkut kötött a hatóságokkal. Ő már Trump ötödik tanácsadója, akit a szövetségi hatóságok bűnösnek találtak.

Nincs előre lejátszva

Az ismét fellángoló kereskedelmi háborús kockázatok miatt újabb ütést mértek a feltörekvő piacokra. A Hang Seng 1,6%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot csökkent. A japán tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott, ma az Idősek Napját ünnepelték.


A Wall Street Journal értesülései szerint Donald Trump már a hét elején bejelentheti 200 milliárd dollár érékű kínai importra a 10%-os vámot. Annak ellenére is, hogy éppen jövő héten nyitják újra a tárgyalásokat Kínával a külkereskedelemről. A korábbi 50 milliárdnyi importra kivetett vám esetében még 25%-os vámtarifát alkalmaztak az amerikaiak, ezzel szemben most „csak” 10%-os vámot vetnek ki a frissen érintett termékre.


A felmérések szerint enyhe támogatással vezet Shinzo Abe, így őt választhatják újra a japán Liberális Demokrata Párt elnökének csütörtökön, ezzel pedig hamarosan megkezdheti harmadik 3 éves miniszterelnöki ciklusát is. A felmérések szerint 51% őt, míg 36% ellenfelét, Shigeru Ishiba-t támogatja, 13% pedig nem válaszolt.


A Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteket követően ma elérte Hongkongot és a dél-kínai Guangdong tartományt is. Időközben a szél ereje csökkent, ami például lehetővé tette, hogy a vihar ellenére kinyisson a hongkongi tőzsde is.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.                    

Tovább veszi az OTP-t a Sertorius

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 63 ezer darab OTP részvényt vett 9.972 forintos átlagáron szeptember 13-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben