Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Optimizmus az egyik, pesszimizmus a másik oldalon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 13.   09:40

Erste kommentár Jelentős emelkedést mutatnak ma reggel az ázsiai piacok, amelyet alapvetően a kínai részvények vezetnek. Egyesek tudni vélik ugyanis, hogy az amerikaiak újabb tárgyalási fordulót kezdeményeztek Steven Mnuchin...

Erste kommentár

Jelentős emelkedést mutatnak ma reggel az ázsiai piacok, amelyet alapvetően a kínai részvények vezetnek. Egyesek tudni vélik ugyanis, hogy az amerikaiak újabb tárgyalási fordulót kezdeményeztek Steven Mnuchin pénzügyminiszter vezetésével a kereskedelmi vámtarifák kivetésével kapcsolatban. Így elsősorban a kereskedelmi háborúban érintett cégek árfolyama emelkedett jelentősen. Hozzá kell tenni, hogy inkább spekuláció szagúnak tűnik a dolog az után, hogy az indexek az elmúlt hat napban jelentős csökkenésen mentek keresztül.


A BUX egy kisebb támasz szintig esett tegnap, míg korábban még egy komolyabb ellenállás áttörésével kacérkodott. Az esés oka tegnap már látványosabb volt, hiszen a Sargentini jelentés elfogadására, amely teret nyit a hetedik cikkely aktiválási procedúrájának megnyitására, jelentősebb esését szenvedett el az OTP és a forint árfolyama. Pedig az eljárás egyrészt még sok lépésből áll, másrészt, mivel a lengyelek ellen is folyik egy hasonló eljárás, a két ország egymás megvédéséről döntött. Ez pedig a végső szavazásnál lesz fontos, ahol egyhangú határozatot kell hoznia az Európai Bizottságnak. Vagyis a tegnapi hír inkább politikainak, mint gazdaságinak tekinthető jelen pillanatban, s így az eséseknek sem kellett volna bekövetkeznie. Így a BUX szerintünk a közeljövőben újra nekifuthat a 37.500 pontos szint áttörésének.


Mindeközben a DAX-ban mintha egy kisebb fordított váll-fej alakzat alakult volna ki, amely azt sugallja, hogy az index a közeljövőben 12.200 pontig emelkedhet. A mai napon oldalazást-emelkedést várunk ettől az indextől.

Nem tartogatott nagy meglepetést az Apple

Nem mutattak jelentősebb elmozdulást az amerikai indexek. A Nasdaq 0,2%-ot csökkent, míg az S&P500 stagnált, a Dow pedig 0,1%-ot emelkedett.


Az Apple tegnapi termékbemutatója nem tartogatott különösebb meglepetést, hiszen a telefonról szóló részletek, sőt képek is már korábban kiszivárogtak, így a komolyabb árfolyam reakció is elmaradt, 1%-ot csökkent tegnap a részvény. A várakozásokkal összhangban három új készüléket mutatott be az Apple. A termékek ára 749 dollártól 1.500 dollárig terjed. A telefonok teljes, peremtől-peremig terjedő kijelzőt kaptak és ami technológiailag nagy újítás, hogy a chipeknél a korábbi 10 nanométeres technológiáról áttértek a 7 nanométeresre. Javítottak a telefon kijelzőjén, fényképezőgépén és nagyobb hangsúlyt kapott a kiterjesztett valóságra alapuló megoldások alkalmazásának lehetősége is. Szintén megújult az iWatch, bár az óra mérete változatlan maradt, de a kijelző gyakorlatilag 1/3-ával növekedett. Az eszközben főként az egészségügyi funkciók terén fejlesztettek sokat, például szükség esetén akár mentőt is képes önállóan hívni. A szintén okosórákat gyártó Fitbit árfolyama 7%-os eséssel reagált az Apple újdonságára. Meglepetés abban a tekintetben nem érkezett a gyártótól, hogy mind a telefon, ind az okosóra megújítására számítani lehetett, azonban sem az Ipad-et, sem a Mac-et nem újították meg.


A Fed Bézs könyve szerint az amerikai vállalatok továbbra is optimisták a gazdasági növekedést illetően. Ugyanakkor kockázatnak ítélik meg a kereskedelmi háborút, ami költségnövekedést okozhat a cégeknek, ezért néhányan úgy nyilatkoztak, hogy a bizonytalanság miatt visszavágták beruházásaikat. Ezen kívül pedig a munkaerőpiacot továbbra is feszültnek ítélik meg. Változatlanul hiány van építőipari szakemberekből, mérnökökből és kamionsofőrökből. A vállalatok a béremelésen túl is igyekeznek a munkavállalók kedvében járni, például extra szabadságokkal, rugalmas időbeosztással vagy éppen bónuszprogramokkal.


2-es erejűvé szelídült a Florence nevű hurrikán Amerika keleti partjainál. Bár így is jelentős esőzést és áradásokat hozhat, de valószínűleg sokkal kisebb károkat fog okozni, mint azt eredetileg becsülték, először ugyanis 4-es erejű hurrikánnak sorolták be. Így a lakosság mellett az amerikai biztosítótársaságok is fellélegezhetnek.


Elon Musk elnézést kért a Tesla amerikai vásárlóitól, mert a megnövekedett kereslet miatt csak lassabban tudják kiszállítani a gépjárműveket. Eddig a szűk keresztmetszet az autók gyártása volt, most úgy tűnik, hogy ez átkerült a kiszállítási oldalra, ami abból a szempontból pozitív, hogy ezt talán gyorsan orvosolni lehet. A Tesla vezérigazgatója ígéretet is tett rá, hogy prioritásként kezelik az ügyet. A zárás után megjelent hír nem mozgatta meg az árfolyamot.


Lael Brainard, a Fed szavazó tagja szerint a következő két évben tovább folytatódhatnak az amerikai kamatemelések és szerinte akár 3% fölötti amerikai alapkamat is elképzelhető. Bár Brainardot általában inkább a galamb hangvételű, lazább monetáris politikát támogató jegybankárok közé szokták sorolni, idén sokkal inkább a szigorúbb monetáris politika mellett állt ki, mivel szerinte a fiskális expanzió stimulálja az amerikai gazdaságot, amire véleménye szerint a Fed-nek szigorúbb kamatpolitikával kell válaszolnia.

Amerikai javaslatra folytatódnak a kereskedelmi egyeztetések

Emelkedést mutattak az ázsiai indexek ma. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng pedig 1,3%-ot emelkedett.


Amerikai javaslatra folytatódhatnak kereskedelmi tárgyalások Amerika és Kína között. Sőt míg legutóbb alacsony szinten tartották az egyeztetéseket, addig most az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin irányításával kerülhet sor az egyeztetésekre. A cél, hogy elkerüljék a durvuló kereskedelmi háborút. A tárgyalások újraindulása mindenképpen pozitív hír és egyúttal azt is jelentheti, hogy a 200 milliárd dollár értékű importra kivetett vám aktiválásával egyelőre kivárhat Trump.


Júliusban a japán gépipari megrendelések 13,9%-kal növekedtek az előző évhez képest, szemben a várt 4,3%-os növekedéssel. A vállalati beruházások továbbra is növekvő pályán vannak és a munkaerőhiányt gépesítéssel próbálhatják áthidalni, ami pozitív az ipari megrendelésekre nézve.


Egyre nagyobb gondban a kínai HNA csoport. A befektetői társaság, mely például a Deutsche Bankban is jelentős részesedéssel rendelkezik, nem tudott határidőre teljesíteni egy 44 millió dolláros hitelt. Vagyis a korábbi eszközeladásokkal sem sikerült még a cég pénzügyi helyzetét rendezni.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidők mínuszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben