Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

State of the art

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 12.   09:56

Erste kommentár Ma reggel jelentette be a Richter, hogy megállapodást kötött a Mithra-val az Estelle nevű, engedélyeztetésre váró ötödik generációs fogamzásgátló európai és...

Erste kommentár

Ma reggel jelentette be a Richter, hogy megállapodást kötött a Mithra-val az Estelle nevű, engedélyeztetésre váró ötödik generációs fogamzásgátló európai és oroszországi forgalmazására. A cég nemrég jelentette be az Európára és Oroszországra vonatkozó sikeres harmadik fázisú előzetes eredményeket, amelyek pozitívak lettek. Az USA-ban és Kanadában még folynak a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok. A cég most 35 millió eurót, az engedélyezéskor pedig 20 millió eurót fizet. A bevezetést követően royalty-t fizet a cég az értékesítés és a minimum volumenek után. A gyógyszer különben várhatóan csak 2022-ben kerülhet piacra és 50-70 millió euróra rúghat a csúcsértékesítés, amelyet 3-4 év távlatában érhet el a cég. A royalty szerintünk 10 százalék körül lehet. Mindez azt mutatja, hogy első ránézésre pénzügyileg nem túl jelentős a tranzakció. A pozitívuma abban rejlik, hogy a Richter a fogamzásgátlás terén is megkezdi az átállást a legmodernebb, ötödik generációs gyógyszerekre.


A Sargentini jelentésről ma fél egykor szavaznak az európai parlamentben. Ha esetleg meg is szavazzák és elindul a szavazat megvonási procedúra, akkor is azt gondoljuk, hogy a 7. cikkely nem fog életbe lépni Magyarország ellen, mert nem lesz meg a szavazás során az egységes akarat, hiszen a lengyelek nagy valószínűséggel leszavazzák azt. Így a szavazás kimenetének nem kellene hatással lennie a magyar piacra.

Újabb csúcs az amerikai munkaerőpiacon

Magukhoz tértek a technológiai cégek. A Nasdaq 0,6%-ot emelkedett, miközben az S&P és a Dow is enyhén lemaradva 0,4%-os emelkedést mutatott fel.


Amerikában 117 ezer fővel, 6,94 millióra nőtt a betöltetlen állások száma júliusban, így ez az adat már 659 ezerrel meghaladja a munkanélküliek számát. Ekkora különbségre 2000 óta nem volt példa. A keresleti munkaerőpiac eredményeként az amerikaiak egyre könnyebben mondanak fel munkahelyükön, hiszen könnyű új munkát kapni, a munkavállalók 2,4%-a lépett ki önként a munkahelyéről, ami 17 éves csúcsot jelent. Az adatok ismételten megerősítették, hogy az amerikai munkaerőpiac nagyon feszes, így érdemes a bérek emelkedésével, így bérinflációs nyomással számolni.


Ma jelenik meg a Fed Bézs könyv. Az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan valószínűleg most is stabil gazdasági növekedésről és munkaerőpiaci nehézségekről fognak beszámolni a megkérdezett cégvezetők.


Az Apple 2,5%-ot emelkedett a mai termékbemutató előtt. Várhatóan három teljes kijelzős telefont fognak bemutatni és megújulhat az okosóra is, ezen túlmenően szoftverfrissítésekkel is érkezik majd a cég.

Ázsiára is óriási tájfun készül lecsapni

A nap nagy részében enyhe csökkenést mutattak az ázsiai indexek, zárásra azonban enyhe pluszba fordultak át. A Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,3%-ot csökkent.


Óriási tájfun alakult ki a Fülöp-szigetek térségében, a vihart Mangkhut névre kereszteltek. A maximális szélerőség a 250 kilométert is elérheti a következő 1-2 napban. A vihar a Fülöp-szigetek mellett Tajvant, Hongkongot és Dél-Kínát is veszélyeztetheti, így becslések szerint több mint 43 millió embert érinthet. A Fülöp-szigeteket már ma, míg Hongkongot és Dél-Kínát pénteken érheti el a tájfun.


A kínai jegybank ma 1 hetes likviditást nyújtott a bankoknak. Hasonló 15 napja nem történt, ezzel is hagyták emelkedni a bankközi kamatlábakat, ami segített védeni a jen gyengülését is. Ma viszont 8,7 milliárd dollárnyi többletkividítást nyújtottak, ezzel stabilizálták a bankközi kamatokat, miközben a pénzkereslet megemelkedett a társasági adó fizetések és az államkötvény kibocsátás miatt is.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A szállítmányozói képviseletek 15-20 százalékos áremelést sürgetnek

Az NiT és az MKFE szállítmányozói szövetségek együttesen arra hívják fel a figyelmet, hogy 15-20 százalékkal kellene emelni a fuvarozói árakat. Véleményük szerint a piacon hamarosan olyan feszültségek alakulnak ki, hogy ha nem emelkednek az árak, akkor számos termék nem fog eljutni a piacra, mivel az elmúlt időszakban több kisebb vállalkozás is megszüntette a tevékenységét, míg a kereslet folyamatosan növekszik. Szerintünk azért kellene árat emelni, mert (i) a sofőr költségek emelkedtek, emelkednek; (ii) az üzemanyagárak emelkednek; (iii) a biztosítási díjak emelkedtek; (iv) a szerviz költségek, alkatrész árak emelkedtek; (v) az útdíjak emelkednek. Ráadásul erőteljes keresletbővülést látnak a szállítmányozás terén. A Waberer’s vezérigazgatója, Lajkó Ferenc elmondta, hogy korábban az üzemanyagárak csökkenése segített kigazdálkodni a költségeket, de ez már megszűnt. A cég egyébként már mintegy 7-10 százalékkal emelte az árakat. Néhány hete, a Mapei Kft. ügyvezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy az építőipari szállítmányok csúsznak a sofőr hiány és a megnövekedett kereslet miatt. A Waberer’s nagyjából egy éve kezdte az áremelkedéseket, de ennek következményeként a várakozási idők megnövekedtek, azaz a kamionok kihasználtsága csökkent, ami nyomást gyakorolt az eredményre. A harmadik negyedévben hasonló gyenge negyedévet várunk, mint amelyet a másodikban láthattunk. A negyedik negyedévben már határozottan javuló eredményre számítunk, mivel a megnövekvő kereslet az október-novemberi főszezonban számos megrendelőt arra késztet, hogy elfogadja a magasabb árakat, ha azt akarja, hogy termékei eljussanak a piacra. Különben a Waberer’s-nek nincs sofőr problémája, mivel Ukrajnából, Romániából és Szerbiából is tud sofőröket toborozni. A nemzetközi szegmensben egyébként az elmúlt negyedévben éves összehasonlításban 6,6 százalékkal emelkedtek a fuvarozói árak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben