Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jön a Florence hurrikán

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 11.   09:13

Erste kommentár Közelíti az Egyesült Államokat a Florence nevű hurrikán. A számítások szerint, ha partot ér csütörtök este vagy péntek reggel, akkor minden idők egyik legnagyobb kárt okozó hurrikánja...

Erste kommentár

Közelíti az Egyesült Államokat a Florence nevű hurrikán. A számítások szerint, ha partot ér csütörtök este vagy péntek reggel, akkor minden idők egyik legnagyobb kárt okozó hurrikánja lehet a becsült 27 milliárd dollárral. Ugyanakkor a jelenlegi várható útvonal alapján elkerüli a Mexikói-öblöt, hiszen Floridától északra, Karolinában érhet földet. A hurrikán néhány óra alatt négyes erősségűvé gyorsult, azaz már 140 mérföld per órával száguld, miközben az átmérője 30-ról 60 mérföldesre duzzadt. A meteorológusok szerint a vihar hamarosan eléri az ötös fokozatot. Ráadásul két további hurrikán is formálódik az Atlanti-óceánon, a Helene és az Isaac. Ugyanakkor ezek nagy valószínűséggel nem fogják elérni az USA partjait. Jelenleg közelebb vannak Afrikához, mint Amerikához.


Az olaj ára emelkedett a hírre, de nagy valószínűséggel nem fog nagyobb kiesést okozni a termelésben, így az olajra gyakorolt árfolyamhatásnak is limitáltnak kellene lennie. A DAX továbbra is szenved a támasz tartományban (11.800-12.000), míg a BUX küzd a 37.500 pontos szinttel. A mai napon mind a két indexben enyhe emelkedésre számítunk.

Kezdődik a hurrikánszezon

Enyhe mozgás jellemezte tegnap az amerikai részvénypiacokat. A Dow 0,2%-ot csökkent, míg az S&P500 0,2%-ot, a Nasdaq pedig 0,3%-ot emelkedett.


Az idei hurrikánszezon eddigi legerősebb hurrikánja közelít Észak és Dél Karolina felé. A jelenleg 4-es erősségű, Florence névre keresztelt hurrikán csütörtökön este vagy péntek reggel érheti el Amerika partjait. A térségben ez lehet az elmúlt 30 év legnagyobb vihara, becslések szerint 27 milliárd dolláros kárt okozhat, amivel a 10 legnagyobb anyagi kárt okozó (inflációt figyelmen kívül hagyva) hurrikán lehet. Piaci hatását tekintve a biztosítók negatívan, míg a lakberendezési- és barkácsáruházak árfolyama pozitívan reagálhat az újjáépítések miatti keresletnövekedés következtében.


A Google (Alphabet) felhőalapú szolgáltatások üzletágának vezető tudósa, Fei-Fei Li távozik a cégcsoporttól, miután a vállalat a Pentagonnal tervezett együttműködni, így részben katonai célokra is felhasználnák a Google mesterséges intelligenciáját. A Pentagonnal való együttműködést korábban több Google alkalmazott is élesen bírálta. A Google árfolyama tegnap minimálisan csökkent.


A mexikói pénzügyminiszter jelezte, hogy amennyiben Kanada miatt meghiúsul a NAFTA megállapodás, akkor ők készen állnak arra, hogy bilaterális megállapodást írjanak alá az USA-val. A nyilatkozattal valószínűleg Kanadára próbálnak nyomást gyakorolni.


Eris Rosengren, a bostoni fed elnöke szerint idén további két kamatemelésre van szükség és szerinte szeptemberben szinte biztos, hogy kamatot fog emelni a jegybank. Véleménye egybecseng a piaci várakozásokkal. Rosengren idén nem szavazó tag, de a rotációs rendszer eredményeként jövőre az lesz. Szerinte az egyensúlyi kamatláb minimálisan 3% környékén lehet.


Az atlantai Fed elnöke és egyben a Fed szavazótagja, Raphael Bostic szerint az amerikai gazdaság képes megállni a saját lábán a neutrális kamatszint mellett is. Ez alapján ő is azt támogatja, hogy a jegybank jövőre érje el a 3%-os a kamatszintet és utána a kamatok tartására rendezkedjen be.

Továbbra is távol maradtak a kínai befektetők

Vegyes képet láthattunk az ázsiai piacon. Míg az indexek többsége csökkent, a Shanghai index például 0,1%-ot, a Hang Seng pedig 0,4%-ot, addig a japán Nikkei csaknem 1,2%-ot emelkedett.


A Shanghai index megközelítette 2016. januári mélypontját, ezzel egy rendkívül fontos technikai támaszszinthez érkezett. A kínai részvénypiac alapvetően nyomás alatt maradt, változatlanul a kereskedelmi háború újabb fejleményeit várják a befektetők.


A japán részvénypiac emelkedése pedig a jen enyhe gyengülésének köszönhető, az USDJPY árfolyam 111,5-ig emelkedett.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

MOL: A Shaikan növelheti kapacitását

A MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone (GKP) tegnap bejelentette, hogy a cég az első félévben 31,8 ezer hordót termelt naponta a Shaikan mezőről és az év egészére továbbra is napi 27-32 ezer hordós termelést céloz meg. A GKP azt is bejelentette, hogy megegyezett a Kurd Nemzeti Kormánnyal, hogy 2019-ben duplázhatják a Shaikan mező termelését. A mező fejlesztése 200-230 millió dollárba kerül, ami szükséges ahhoz, hogy gyorsított ütemben elérjék a napi 110 ezer hordós kapacitást. A hír kedvező a MOL-ra, de kérdés, hogy valóban most a legaktuálisabb-e ez a beruházás. A magyar cégnek 20%-a van a mezőben, a 110 ezer hordós termelés mellett a MOL teljes termelésének 20%-a jöhet a Shaikanból 2019 végére.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben