Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump megint fékezett

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 10.   08:57

Erste kommentár Az USA elnökének sikerült pénteken keresztbetörnie a nádszál gyenge emelkedést. Ráadásul olyan üzenettel, amire amúgy lehetett számítani. Vagyis nem az elnök a „bűnös”, hanem...

Erste kommentár

Az USA elnökének sikerült pénteken keresztbetörnie a nádszál gyenge emelkedést. Ráadásul olyan üzenettel, amire amúgy lehetett számítani. Vagyis nem az elnök a „bűnös”, hanem az általánosan gyengébb piac. Ez talán nem is meglepő az elmúlt hetek áremelkedését követően, pláne a közelgő időközi választások előtt. Így a Nasdaq a 30 napos mozgóátlagig ereszkedett, miközben a dinamikus indikátor eladási jelzést adott. Azaz inkább a korrekció folytatódására számíthatunk, de ma azért így is jöhet emelkedés a tengerentúlon. Mindeközben a DAX ma reggel a piac előtti kereskedésben emelkedéssel próbálkozik, de nem tűnik túl meggyőzőnek. Mindeközben a BUX köszöni, jól van, de a kitörés a 37.500 pontos szint áttörése még várat magára.

Trump újabb vámokat vetne ki

Bár Trump újabb terve nem mondható igazán újnak, mégis mélybe küldte az amerikai indexeket. A Dow Jones 0,3, az S&P 0,2, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal csökkent. Miután lezárult a 30 napos konzultáció, Trump újabb vámok bevezetést lengette be, amellyel már a teljes kínai exportot lefedné. Ráadásul a térségben jelentős beszállítói kapacitásokkal rendelkező technológiai cégek komoly költségoldali növekedés elé néznének. Ilyen pl. az Apple, amely mintegy 1 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.


Két vezető beosztású Tesla alkalmazott is bejelentette távozását a cégtől. A Tesla vezető könyvelője és a HR vezető is távozik. Az elmúlt hetekben amúgy is megtépázott részvényárfolyam tovább csökkent, pénteken újabb 6,3%-ot esett.


Lemond az Alibaba elnöke, Jack Ma, aki egyben a társaság alapítója is. Hétfőn, 54. születésnapja alkalmából már hivatalosan is bejelentheti lemondását, indoklása szerint több időt szeretne jótékonyságra fordítani. Jack Ma már 2013-ban lemondott a vezérigazgatói pozícióról, így az elnöki pozícióból való visszavonulásnak valószínűleg nem lesz jelentős hatása a társaság operatív működésére.

Visszafogott parádéval ünnepelt Észak-Korea

Vegyesen mozogtak az ázsiai piacok. A jó GDP-t publikáló Japán Nikkei indexe 0,3 százalékot emelkedett, míg a Hang Seng 1,1, a Shanghai index pedig 1 százalékkal értékelődött le, Trump segítségével.


A ma hajnalban közzétett végleges második negyedéves japán GDP meglepetésre 3 százalékos bővülést mutatott az előzetes 2,6 százalékkal szemben. Ilyen mértékű bővülésre két éve nem volt példa. A kereskedelmi egyenleg is kisebb (1 milliárd jen) veszteséget mutatott a várt 40 milliárd jenes veszteséggel szemben. Ugyanakkor az üzleti beruházások 3,1 százalékkal bővültek az előzetes 2,8 százalékkal szemben az előző negyedévben.


Hétvégén ismét megtartották az évente esedékes katonai parádét Észak-Koreában, az ország 70 éves fennállásának alkalmából. A folyamatban lévő dél-koreai és amerikai egyeztetések miatt azonban az elmúlt években megszokotthoz képest most sokkal visszafogottabb volt a parádé. Ezúttal például nagy hatótávolságú rakétákat sem vonultattak fel és természetesen atomrobbantási kísérletet sem hajtottak végre, szemben az előző két év gyakorlatával.


Az augusztusi kínai devizatartalék 3109 milliárd dollárra csökkent, ami alulmúlta a 3115 milliárd dolláros várakozást. Az elmúlt időszakban a kereskedelmi háború miatt jelentős kilengések voltak tapasztalhatóak a jüan piacán. A jelek szerint a kínai jegybank a vártnál is aktívabban avatkozott be a piacon.


Trump ismét vámokkal fenyegette meg Kínát, ezúttal 267 milliárd dollárnyi kínai importot érintő vámmal fenyegetőzött. Azonban tényleges intézkedést nem jelentett be, pedig múlt hét végén lejárt az egyeztetési időszak, így 200 milliárd dollárnyi importra bármikor kivetheti a vámokat, ezzel kapcsolatban Trump megismételte, hogy hamarosan léphetnek is.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben