Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

BUX újratöltve?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 30.   09:15

Erste Kommentár Továbbra is elnyűhetetlen az amerikai bika, az S&P500 nemrégiben döntött új történelmi csúcsát sikerrel védte meg az elmúlt napokban. Ehhez most a csillagok állása is kedvezett, ugyanis Jerome...

Erste Kommentár

Továbbra is elnyűhetetlen az amerikai bika, az S&P500 nemrégiben döntött új történelmi csúcsát sikerrel védte meg az elmúlt napokban. Ehhez most a csillagok állása is kedvezett, ugyanis Jerome Powell múlt pénteki, kicsivel óvatosabb hangvételű beszéde lejjebb hűtötte a Fed kamatemelési pályájával kapcsolatos várakozásokat, emellett pedig úgy tűnik, hogy az USA, Mexikó és Kanada a héten nyélbe üti az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) megreformált változatát. Eközben Trump újabb országoknak (Brazília, Dél-Korea, Argentína) adott engedményeket az acél- és alumínium-behozatalra kivetett importvámokat illetően, miután belátta, hogy már az amerikai cégeket is komolyabb mértékben érinti. Lehetséges, hogy a kínai importvámoknál is hasonló lesz majd a helyzet csak ott a lakosság és nem a vállalatok állnak majd szemben.


A fentiekből pedig nemcsak az amerikai részvénypiac profitálhat, ugyanis a csillapodó kereskedelmi háborús félelmek és egy esetlegesen körültekintőbb Fed a dollár gyengülésének irányába hathatnak, mint ahogy azt az elmúlt két hétben tapasztalhattuk is. Ez pedig, ha már valószínűleg rövidebb időre is, de a feltörekvő piacok feléledéséhez vezethet, amiket az utóbbi időben kifejezetten kerültek a befektetők. Ez lehetett például az oka annak, hogy az erős régiós fundamentumok ellenére mind a magyar, mind a lengyel részvénypiac alulteljesítette az év első felében a fejlett piacokat. Ez azonban az utóbbi hetekben fordulni látszik, így a kedvező nemzetközi hangulat közepette behozhatjuk „jogtalanul” elszenvedett lemaradásunk. A tegnapi nagyobb emelkedést követően átmeneti pihenő következhet ma oldalazás formájában idehaza, míg a DAX folytathatja utóbbi időben mutatott gyengélkedését.

Jogosan fél a Fed az amerikai lakáspiactól?

Tovább emelkedtek tegnap a vezető amerikai részvényindexek a technológiai és a ciklikus fogyasztási javakat gyártó szektorok vezetésével, ami továbbra is a kockázatvállalási kedv jelenlétére utal a piacokon. A Nasdaq 1%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Dow 0,2%-kal került feljebb. A jó hangulat az amerikai gazdaság kedvező fundamentumai mellett az amerikai külpolitika felől érkező kedvező híráramnak is köszönhető, miután az USA és Mexikó közti kereskedelmi tárgyalások sikerrel zárultak, és Kanadával is hasonló úton haladnak a felek. Trump szerint már a héten nyélbe üthetik a végső megállapodást, Kanada egyelőre még óvatosabban fogalmaz.


Egy újabb gyengébb lakáspiaci adat érkezett az USA-ból, miután a használtlakás értékesítések júliusban 0,7%-os visszaesést mutattak hó/hó alapon a várt 0,3%-os emelkedéssel szemben. Évesített alapon ez 2,3%-os visszaesést jelent, ami a hetedik egymást követő csökkenő hónap. Elemzők szerint az elmúlt időkben leginkább túlfűtöttebb nyugati piacokon tapasztalható visszaeső kereslet, főként a magas lakásárakhoz párosuló relatíve alacsony mértékű bérnövekedési miatt. A Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében már felhívta a figyelmet a lakáspiac potenciális lassulására, mint lefelé mutató kockázatra, ez az adat megerősítheti ezen félelmüket. Komoly lassulás azonban egyelőre nem látszik.

Trump újabb kirohanása Kína ellen

Negatív hangulat jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index 0,8%-ot esett.


Trump szerint Kína tehet róla, hogy megakadtak a tárgyalások az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről. Mindezek mellett megerősítette, hogy nemzetbiztonsági okokból szükség van a Kínából importált autókra és acéltermékekre kivetett vámokra.


A japán kiskereskedelmi forgalom júliusban 1,5%-ot emelkedett év/év alapon, ami meghaladja a várt 1,2%-os növekedést, de még így is elmarad az egy hónappal korábbi növekedéstől.

Barna Zsolt az OTP új általános vezérigazgató-helyettese

Az OTP 2018. szeptember 1-i hatállyal Dr. Barna Zsoltot a Bankcsoportirányítási és Operációs Divízió vezetőjeként általános vezérigazgató-helyettessé nevezi ki. Barna Zsolt korábban a montenegrói és a horvát leányoknál, valamint az alapkezelőnél töltött be vezető pozíciót.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben