Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Összecsapnak a hullámok?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 27.   09:28

Erste kommentár Egyre kínosabb Trump helyzete, hiszen kiderült, hogy néhány ügyben hazudott. Ez pedig nem túl jó egy átlagemberre nézve sem, pláne az Amerikai Egyesült Államok elnökére nézve. Ugyanakkor...

Erste kommentár

Egyre kínosabb Trump helyzete, hiszen kiderült, hogy néhány ügyben hazudott. Ez pedig nem túl jó egy átlagemberre nézve sem, pláne az Amerikai Egyesült Államok elnökére nézve. Ugyanakkor egyelőre nem kell félnie még akkor sem, ha nőtt annak a valószínűsége, hogy idő előtt elmozdítják hivatalából. Ehhez komoly győzelem kellene a demokraták részéről az őszi szenátusi és képviselőházi választásokon, hiszen egyszerű többséggel indíthatják meg az eljárást, de az elmozdításhoz kétharmados többség kell. Utoljára Clinton elhíresült Monica Lewinsky ügyében volt hasonló eljárás, és akkor is sikertelenül zárult. Mindenesetre arra az ügyre és a megválasztása óta emelkedő tőzsdeindexekre alapozva Trump már azt vizionálja, hogy egy esetleges eljárás esetén esnének a börzék. Csakhogy a szituáció most egy picit más. Igaz, hogy az elnök az adócsökkentéssel besegített a piacoknak, de bármilyen hihetetlenül hangzik is, még kilábalási szakaszban van a börze a legutóbbi válságból. Hiszen a Fed még csak most normalizál, vonja vissza az extra likviditást a piacról, az EU-ban pedig még csak a közeljövőben fejeződik be a likviditás növelése. Clinton idején pedig egy érett piacot láthattunk a 87-es válság után, amelyet kisebb-nagyobb válságok tarkítottak. Egy szó, mint száz, Trump eltávolításának valószínűsége kicsi, ráadásul a piacok sem reagálnának feltétlenül negatívan a hírre. Így talán nem is meglepő, hogy higgadt emelkedéssel mind az S&P, mind a Nasdaq új csúcsot ütött a hét utolsó kereskedési napján. Nincs begyorsulás az indexekben, hanem normális, trendelő mozgást látunk, amely azt sugallja, hogy még nincs itt a bika piac vége.


A mai napon a jó nemzetközi hangulatban a DAX és a BUX emelkedésére számítunk.

Sok hűhó semmiért

Emelkedtek pénteken az amerikai indexek. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kalzárt magasabban.


A hétvégén Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nyilvános tőzsdei társaság marad és mégsem vezeti ki a tőzsdéről, mert úgy véli ez a legjobb döntés a részvényesek számára, illetve mert túl sok időt és energiát vonna el a kivezetési folyamat. Ezzel véget ért a hetek óta tartó spekuláció, melyet maga Elon Musk robbantott ki egy Twitter üzenettel, miszerint kivezetné a céget a tőzsdéről. Azt viszont most is igyekezett megerősíteni, hogy szerinte a kivezetéshez szükséges pénzügyi forrás rendelkezésre állt volna. Vagyis minden marad a régiben, bár a shorton sokat vesztő befektetők várhatóan továbbra is támadni fogják a Tesla vezérigazgatóját és tulajdonosát annak meggondolatlan kijelentése miatt.


Jackson Hole-ban tartott beszédében Jerome Powell megismételte, hogy az amerikai gazdaság jó állapotban van, és a legjobb, amit a Fed tehet, a fokozatos kamatemelések folytatása. Piaci várakozások szerint szeptemberben és decemberben is kamatot emelhet az amerikai jegybank. Ezzel lényegében választ is adott Trumpnak, aki néhány napja a kamatemelések miatt támadta a Fed elnökét.


A Jackson Hole-i konferencia fő tanulsága, hogy a jegybankárok nem látnak elég bizonyítékot arra, hogy a nagy technológiai vállalatok (például Amazon vagy Google) térnyerése csökkentené a versenyt, sőt azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a méretgazdaságosság előnyeit a cégek átadják a fogyasztóknak, vagyis bíznak abban, hogy akár hosszabb távon is infláció csökkentő hatása lehet a nagyvállalatok térnyerésének. Összességben úgy ítélték meg, hogy a kérdés inkább a versenyhatóság feladatkörébe, és nem a jegybankéba tartozik.


James Bullard, a Fed nem szavazó tagja szerint viszont le kéne állítani a kamatemeléseket, hiszen nem láthatók a megugró infláció jelei. Bullard kimondottan galambnak tekinthető monetáris politikai kérdésekben.


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter törölte észak-koreai útját, miután olyan hírek jelentek meg, hogy Észak-Korea az ígéretek ellenére nem halad nukleáris és rakéta telepének leszerelésével sem.

Sikertelenül zárultak a kereskedelmi egyeztetések

Szárnyaltak az ázsiai indexek, annak ellenére is, hogy eredménytelenül zárultak a kereskedelmi egyeztetések az USA és Kína között. A Nikkei 1%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot, a Hang Seng pedig 2,1%-ot emelkedett.


A Kína és Amerika közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló egyeztetések nem hoztak eredményt, igaz a piacnak nem is nagyon volt más várakozása. Eleve alacsony szintű találkozóra került sor, amiből már sejteni lehetett, hogy nem most fog áttörés születni a két ország közti feszült kereskedelmi kapcsolatok terén.


A kínai jegybank ismét a vártnál erősebb referencia értéken határozta meg a jüan árfolyamát és pénteken verbálisan is üzent, hogy a jüan erősítésén fognak munkálkodni, ez pedig pozitívan hatott az ázsiai részvénypiaci hangulatra is.


Shinzo Abe bejelentette, hogy harmadszor is elindul a pártelnöki pozícióért. A szavazást szeptember 20-án tartják. Indulása várható volt, de a korábbi botrányokat követően sokáig kivárt, hogy hivatalosan is bejelentse indulását.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben