Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed-en a világ szeme

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 23.   09:08

Erste kommentár Nem csak azért, mert Trump újabb frontot nyitott a Fed kritizálásával, de a kereskedelmi háborúk és egyéb dolgok kapcsán is újra a figyelem középpontjába került a Fed. A...

Erste kommentár

Nem csak azért, mert Trump újabb frontot nyitott a Fed kritizálásával, de a kereskedelmi háborúk és egyéb dolgok kapcsán is újra a figyelem középpontjába került a Fed. A jegybankárok hagyományos Jackson Hole-i találkozója ma kezdődik, de az új Fed elnök, Powell csak holnap fog beszélni. Akkor is az új gazdasági kihívásokról, amiket elsősorban az elektronikus csatornák egyre jelentősebb elterjedése okoz a gazdaságban és az inflációban. Mindeközben a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve is napvilágot látott, ebből kiderül, hogy további kamatemelést látnak szükségesnek a bankárok, és így szeptember 26-án nagy valószínűséggel 25 bázisponttal 2,25 százalékra emelkedik az alapkamat. Ugyanakkor már nem csak a kereskedési kockázatok aggasztják a monetáris tanács tagjait, hanem az ingatlan piac is, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek alapján lassulás látszik ebben a fontos szegmensben. Ráadásul egyre kevésbé támogató az alapkamat, ahogy a Fed közeledik az egyensúlyi értékhez, amely a dot plot szerint kicsivel 3 százalék fölött van. Így ez a megfogalmazás is kikerülhet majd a közleményekből. Különben idén még kettő, jövőre pedig 3 kamatemelést áraz a piac, amivel a Fed meg is érkezne a kivetített kamatcéljához, ha a környezet nem változik számottevően.


A mai napon oldalazásra számítunk a DAX és a BUX indexben is. A Richter árfolyamát tegnap megfogta a 20 napos mozgóátlag, ahonnan emelkedni is tudott. Szerintünk a tegnapi hír eredményre gyakorolt hatása nagy valószínűséggel limitált lesz, hiszen a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik számunkra, hogy a szükséges adok benyújtását követően megszülethet a jóváhagyás, és a jövő év második felében piacra kerülhet a gyógyszer. Persze ez csak spekuláció a részünkről. A JP Morgan konzervatívan közelíti az eseményt, 970 forinttal 6.000 forintra vágta a célárat és a korábbi vételi ajánlását tartásra módosította.

Kicsit óvatosabb lett a Fed

Vegyesen muzsikáltak tegnap a vezető amerikai indexek. A Dow 0,3%-kal csökkent, a Nasdaq 0,4%-kal emelkedett, míg az S&P500 stagnált.


Az egyöntetű piaci várakozásoknak megfelelően folytatódhat szeptemberben az alapkamat emelkedése az USA-ban, derült ki a Fed három héttel ezelőtti ülésének tegnap közzétett jegyzőkönyvéből. A jelenleg kifejezetten jól muzsikáló gazdaság mellett azonban egyre több lefelé mutató kockázati tényezőt említett a jegyzőkönyv (kereskedelmi konfliktus Kínával, hozamgörbe inverzzé válása, feltörekvő piaci bizonytalanság, fiskális stimulus pozitív hatásainak vártnál előbbi halványulása, lakáspiac potenciális lassulása, olajárak estleges hirtelen emelkedése). Ez pedig arra enged következtetni, hogy egyre nagyobb bizonytalanság övezheti a decemberi újabb kamatemelést, amit jelenleg már csak 59%-os valószínűséggel áraz a piac (augusztus elején nagyjából 5%-kal feljebb volt). Még pontosabb képet a Fed elképzeléseiről a ma kezdődő Jackson Hole-i konferencia keretében kaphatunk, ahol többek között holnap szólal fel a Fed elnöke, Jerome Powell. A dollár és az amerikai hozamok kezdetben gyengüléssel reagáltak a jegyzőkönyvre, ezt azonban nem sokkal később ledolgozták.


Ma lépnek életbe az újabb vámok 16 milliárd dollárnyi importra, egyben a mai napon kezdődnek újra alacsonyabb szinten a tárgyalások USA és Kína között is. Ha sikerülne egy olyan találkozóban megállapodni, ahol a kereskedelmi miniszterek, esetleg az elnökök is részt vesznek, azt mindenképpen pozitívan értékelné a piac.

Újabb vámok léptek életbe Kína és Amerika között

Vegyes képet festenek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,2%-ot csökkent, miközben a Shanghai index 0,4%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot csökkent.


Hajnaltól újabb vámok léptek életbe Kína és Amerika között. A két ország kölcsönösen 16-16 milliárd dollárnyi import termékre vetett ki vámot. Ezek bejelentése már korábban megtörtént, azonban ténylegesen csak mostantól kell fizetni. Eközben éppen zajlanak a kereskedelmi egyeztetések a két fél között. Amerika 25%-os vámot vetett ki a Kínából érkező motorbiciklikre, gőzturbinákra és vasúti kocsikra, míg az ázsiai ország azonos mértékű teherrel sújtja az amerikai importból származó szenet, autókat, buszokat és orvosi eszközöket is.


Újabb pofont kapott a kínai Huawei és a ZTE, miután Ausztráliában biztonsági okokra hivatkozva megtiltották nekik, hogy az 5G hálózat kiépítésén dolgozzanak.


Az előzetes adatok alapján augusztusban 52,5 pontra emelkedett a japán Nikkei beszerzési menedzser index értéke a korábbi 52,3 pontról.

Határidős piacok

Ma reggel alapvetően negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben