Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

2009-es szinten a török csődkockázati felár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 14.   09:03

Erste kommentár Már tegnap is a 2009-es szintek közelében járt, 453 bázisponton a török 5 éves csődkockázati felár, ma reggel ez tovább emelkedett 543 pontra, amely a 2009-es általános értékekkel egyezik...

Erste kommentár

Már tegnap is a 2009-es szintek közelében járt, 453 bázisponton a török 5 éves csődkockázati felár, ma reggel ez tovább emelkedett 543 pontra, amely a 2009-es általános értékekkel egyezik meg leszámítva az akkori kiszúrást, amelynek során átmenetileg 833 bázispontra emelkedett az értéke. Mindeközben a törökök lázasan dolgoznak, s olyan hírek is felreppentek, hogy mégis kiadnák az amerikai lekészt az Egyesült Államoknak. A török líra az elmúlt napokban annyit gyengült, hogy most egy kis megállót láthatunk, a piac kíváncsian figyeli a fejleményeket. Különben az RSI 80 pont fölött van és az MACD szerint is rendkívül túladott a török fizetőeszköz. Így nem meglepő a ma reggel látható korrekció. Így talán nem meglepő, hogy a jelentős esést produkáló részvénypiacok is emelkedni készülnek. Hiszen a világ bankrendszerének kitettsége Törökország felé 265 Mrd dollárra rúg, amely ugyan nem kevés, de nem is tűnik oly hatalmasnak. A listát a Spanyolok (82 Mrd) és a Franciák (38Mrd) vezetik, míg a Britek, Olaszok, Németek és amerikaiak 17-19 Mrd dollárral involválódnak. Vagyis az egész ügy elsősorban a törököknek fájhat.


A BUX index tegnap – néhány napos intenzív esését követően – megérkezett a 20-3 napos mozgóátlagra, ahonnan a mai napon emelkedhet az árfolyam. A DAX index esetében is emelkedésre számítunk, annak ellenére, hogy a második negyedéves szezonálisan igazított német GDP 2 százalék lett a várt 2,1 százalékkal szemben, miközben az előző negyedéves értéket is lefelé módosították 2,1 százalékra a korábban becsült 2,3-ról.


 

Nem tudja visszafogni magát Elon Musk?

A tegnapi napra is rányomta a bélyegét a kockázatkerülés az amerikai piacokon, azonban már csupán kisebb mínuszokat láthattunk. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett vissza. A határidők ma reggelre virradva már zöld tartományban, 0,3-0,4% körüli pluszokat indukálnak, illetve a japán Nikkei index esetében már komoly emelkedést láthatunk, így elképzelhető, hogy a piacok hamarosan túltehetik magukat a török vészen.


Nem sokkal azt követően, hogy Elon Musk igyekezte tisztázni magát (kevés sikerrel) egy korábbi felelőtlen tweetje miatt, tegnap újabb tweettel lepte meg a nagyérdeműt. Ebben azt írta, hogy a Goldmannal és a Silver Lake nevű kockázati tőkealappal dolgozik együtt a Tesla tőzsdei kivezetése kapcsán. Eközben azonban a reuters szerint a Silver Lake tagadja azt, hogy valóban ezen dolgozna Tesla-val. Csöbörből vödörbe?


 

Gyenge makroadatok, pörgő pénzügyi szektor Kínában

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek. A Nikkei 1,9%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 1,1%-ot, a Shnaghai index pedig 0,6%-ot csökkent. A japán részvénypiac az enyhén gyengülő jenből profitált, míg Kínát a kedvezőtlen makroadatok húzták le.


A kínai bankok 1450 milliárd jüan értékben helyeztek ki új hiteleket júliusban, ami bőven meghaladta a várt 1275 milliárdos bővülést, de kisebb volumenű kihelyezést jelent, mint egy hónappal korábban.


A kínai jegybank statisztikái szerint a második negyedév végén a hitelek 1,86%-a volt nem teljesítő, ami a legmagasabb érték 2009 eleje óta. Egy negyedévvel korábban még 1,75% volt a problémás hitelek aránya és az állomány 27 milliárd dollárral növekedett. A növekedés ellenére még mindig rendkívül alacsony nem teljesítési rátáról beszélünk a hivatalos statisztikák szerint, azonban könnyen elképzelhető, hogy a ténylegesen problémás hitele aránya ennél nagyságrendekkel több. A második negyedévben a kínai bankok összesített profitja 1030 milliárd jüan, körülbelül 150 milliárd dollár volt, ami több mint 6%-os bővülést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.


Júliusban a kínai kiskereskedelmi forgalom csak 8,8%-kal bővült év/év alapon elmaradva a múlt havi 9,0%-tól és a várt 9,1%-os bővüléstől is. Az ipari termelés 6,0%-kal bővült júliusban, ami megfelel az előző havi értéknek, de elmarad a várt 6,3%-tól. A vártnál gyengébb ipari termelés hátterében valószínűleg az Amerikával szemben romló kereskedelmi kapcsolatok állnak, melyek helyét még nem tudta átvenni a kínai belső keresletélénkítés, például az újabb infrastruktúra fejlesztéseken keresztül.


 

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben