Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is áll a bál Törökországban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 13.   09:45

Erste Kommentár Habár részletek nélküli akciótervet jelentett be a török pénzügyminiszter, Erdogan veje, a piacokat ez nem nyugtatta meg, így ma reggel tovább gyengül a török líra. Egyelőre a török...

Erste Kommentár

Habár részletek nélküli akciótervet jelentett be a török pénzügyminiszter, Erdogan veje, a piacokat ez nem nyugtatta meg, így ma reggel tovább gyengül a török líra. Egyelőre a török elnök még abban az állapotban van, amikor a beteg tagad (összehangolt támadás, Allah velünk van, stb.), s így azt érzik a befektetők, hogy nincs valós komoly terve. Nyílván komoly kamatemeléssel legalább átmenetileg lehetne fékezni az esését, de az hogy nem nyúlnak a lakossági deviza megtakarításokhoz – a hagyományos retorika szerint – azt sugallja, hogy gondolkoznak rajta, ami olaj lehet a tűzre. E miatt továbbra is nyomás alatt vannak a piacok. Például a németek mintegy 25 Mrd dollár értékben exportálnak Törökországba évente, ami a teljes német export 1,9, míg a német GDP 0,7 százaléka. Vagyis még egy extrém forgatókönyv esetén is viszonylag limitált lehet az EU legnagyobb gazdaságának érintettsége, legalábbis ami a kereskedelmet érinti. Aztán itt van még a Monsanto ügy is, amely komoly nyomást gyakorol a Bayerre. A glifozát tartalmú gyomirtó rákkeltő hatású egy amerikai bíró szerint. Így indításképpen 290 millió dollár kártérítést kellene a cégnek fizetni a felperesnek, egy gazdának. A glifozát ügy régóta ismert, de a hír mégis sokkolta a befektetőket, hiszen a végszámla (több peres eljárás) akár több milliárd dolláros is lehet. Így ma reggel a Bayer 9 százalékos mínuszban nyitott, amely 0,75 százalékot jelent a 0,7 százalékkal eső DAX indexben. Azaz a DAX ma valójában a Bayer miatt esik, s amúgy egy alsó emelkedő trendvonalhoz (minimumok összekötve) érkezett. Ez pedig azt sugallja, hogy hamarosan akár egy emelkedés is kialakulhat.


A mai napon a reggeli csökkenést követően valamiféle napon belüli emelkedés kialakulhat a DAX és a BUX indexben is. Különben a magyar index a 20 és 30 napos mozgóátlagra ért, ahonnan illene egy picit legalább emelkednie, ugyanakkor egyre inkább eladási jelzés készülődik a dinamikus indikátor alapján. Vagyis a rövid és középtávú kép alapján egy kettősség jellemzi az indexet.

Tovább izzik a levegő a Tesla körül

Eséssel búcsúztatták a hetet a vezető amerikai indexek pénteken, miután a Törökországból kiinduló risk-off hangulat egészen messzi hullámokat vetett. Az S&P500 és a Nasdaq 0,7%-kal, a Dow 0,8%-kal esett vissza.


Továbbra sem tudott a végére járni az amerikai tőzsdefelügyelet annak, hogy biztos lehetett-e Elon Musk abban, hogy lenne elegendő fedezet a Tesla tőzsdei kivezetésére, amikor azt még az előző héten kitweetelte. Azóta már legalább ketten perelték be az Egyesült Államokban a részvényárfolyam manipulálása miatt. Eközben a japán Softbankról kiderült, hogy nem venne részt egy ilyen ügylet finanszírozásában, azonban a szaúdi állami vagyonalap támogatná azt. Ezzel azonban nem oldódott meg a szükséges finanszírozás kérdése, mivel a Tesla egy diverzifikáltabb tulajdonosi kört szeretne az esetleges tőzsdei kivezetés után is. Ezzel egy forróbb a levegő Elon Musk körül, hogy vajon tényleg nem vezette-e félre a befektetőket abban a bizonyos tweeetjében. A Tesla árfolyama továbbra is nagy csapkodást mutat, az innen érkező hírek pedig garantálják a további izgalmakat.

Törökország miatt Ázsiát is tovább ütik

Erőteljes csökkenéssel indult a hét az ázsiai tőzsdéken. A Shanghai index 1,3%-ot, a Hang Seng 1,65-ot, a Nikkei szintén 1,6%-ot zuhant. A japán jen tovább erősödött, mivel a menedékeszközök szerepe felerősödött, ez pedig negatívan hatott a japán részvényekre. Kína pedig a többi feltörekvő piaccal együtt gyengült. Kínában főként az ingatlantársaságok teljesítettek gyengén, miután a bankok letörték a jelzáloghitel csökkenéséről szóló spekulációkat.


A két Korea vezetői szeptemberben újra találkoznak, ez úttal Észak-Korea fővárosában, Phenjanban.


 

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben