Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmény a Magyar Telekomtól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 9.   09:10

Erste kommentár Jó eredményt tett közzé tegnap piaczárás után a Magyar Telekom. Az árbevétel elsősorban az IT üzletágnak köszönhetően dinamikusan növekedett. Így nem is meglepő, hogy az...

Erste kommentár

Jó eredményt tett közzé tegnap piaczárás után a Magyar Telekom. Az árbevétel elsősorban az IT üzletágnak köszönhetően dinamikusan növekedett. Így nem is meglepő, hogy az árbevétel várakozásokat 5 százalékkal 630 milliárd forintra emelte a cég, miközben az eredményekre vonatkozó kilátásokon nem változtatott. Ez annak köszönhető, hogy az IT szegmens marzsai relatív alacsonynak mondhatók. Ráadásul a további komolyabb szereppel bíró bevétel növelő tételek közül az eszköz (mobiltelefon) értékesítési üzlet sem tekinthető kimondottan jövedelmező tevékenységnek. Mindenesetre az EBITDA marzs csökkenése ellenére a jelentős árbevétel növekedés több mint 6 százalékkal emelte az EBTDA-t. A hatás pedig a nettó szintre legyűrűzve jelentős, 40 százalék körüli eredménybővülést (cc.4  milliárd forint) tudott összehozni, amiben egyébként a több mint 2 milliárd forinttal javuló kamatkiadások is jelentős szerepet játszottak. Apropó eladósodottság. Az osztalék fizetésnek köszönhetően 35,3 százalékra emelkedett, de ez a következő osztalék fizetésig jelentősen javul majd, azaz a cég messze teljesíteni tudja majd a 30 és 40 százalék közötti eladósodottsági szintet. Ennek ellenére nem várunk osztalékemelést, mivel a DIGI 2019-ben jöhet a mobil piacra, és az 5G tender és más frekvenciák megújítása amúgy is komoly pénzügyi terheket róhat a cégre. Ide tartozik, a működő tőke igény is megnövekedett az eszközértékesítésen levő kintlévőségek növekedése miatt. Összességében a vártnak megfelelően jó eredményt láthatunk, de az elmúlt napok 5 százalék körüli részvényárfolyam növekedésének köszönhetően árfolyam reakcióra nem számítunk.


A mai napon mind a DAX, mid a BUX index oldalazhat.

Máris vizsgálódik az amerikai tőzsdefelügyelet Elon Musk miatt

Továbbra sem sikerült az új csúcs az S&P500-nak a tengerentúlon, miután a tegnapi napon igen szűk sávban oldalaztak a vezető indexek. Az S&P500 stagnálása mellett a Nasdaq 0,1%-kal került feljebb, míg a Dow 0,2%-ot esett.


Az ügyhöz közel álló források szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elkezdte vizsgálni Elon Musk azon tweetjét, miszerint a vállalatnak elegendő forrása állna rendelkezésre ahhoz, hogy kivezesse a céget a tőzsdéről. Musk tweet áradatát követően 11%-kal emelkedett tegnapelőtt a Tesla árfolyama, így ha esetleg kiderül, hogy csak felelőtlen kijelentéseket tett, piacbefolyásolás miatt nézhet szembe büntetéssel.


Jelenleg mindenki azt találgatja a Tesla körül, hogy ki finanszírozhatná a részvények esetleges visszavásárlását. A Bloomberg forrásai szerint még 2017 áprilisában a Softbankkal találkozott Elon Musk, ahol szóba jött a Tesla esetleges kivezetése is a tőzsdéről, azonban végül nem tudtak megegyezni a felek. Sőt a Financial Times forrásai szerint a Softbanknál már a mostani árfolyamon is túlértékeltnek tartják a Tesla-t, és nem terveznek befektetést a cégben. Vannak, akik a szaúdiakra tippelnek, azonban akárhogyan is alakulnak a dolgok, az amerikai államnak valószínűleg lesz egy-két szava ahhoz, hogy esetleg egy külföldi fél szerezzen jelentős befolyást a cégben.


Újabb szankciókat vetett ki az USA Oroszország ellen, miután egy amerikai vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a március 4-i idegméreg támadás a volt orosz kettősügynök, Sergei Skripal ellen az Egyesült Királyságban az oroszok műve volt. Augusztus 22-től az USA korlátozni fogja az Oroszországba irányuló nemzetbiztonságilag fontos exportok körét. Ezt követően ha Oroszország három hónapon belül nem garantálja az USA-nak azt, hogy a jövőben nem történik hasonló, sokkal súlyosabb szankciók léphetnek életbe. A rubel komoly gyengülésbe kezdett a hírek hatására.

Gyorsan jött a kínai válasz

Magára talált a kínai részvénypiac. A Shanghai index 2%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot emelkedett, miközben a Nikkei 0,1%-ot csökkent.


Kína már tegnap délután reagált a 16 milliárd dollárnyi kínai importra kivetett vámra. Azonos mértékű amerikai terméket sújtottak 25%-os vámmal. Elsősorban autókat, motorokat, és az amerikai olajat érintik a kínai intézkedések.


A termelői árak 4,6%-kal emelkedtek, az infláció pedig 2,1% volt júliusban Kínában, mindkettő 0,1 százalékponttal magasabb, mint az elemzői várakozás. A termelői árak növekedése 4,7%-ról lassult, míg az infláció 1,9%-ról gyorsult.


Júniusban a japán gépipari megrendelések év/év alapon mindössze 0,3%-kal növekedtek, ami óriási visszaesés a korábbi 16,5%-hoz képest és bőven elmarad a 10,5%-os várakozástól is.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is pluszos volt.

Holnap jelent az OTP

Holnap hajnalban teszi közzé II. negyedéves eredményét az OTP.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben