Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál jobb viselkedés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 7.   09:06

Erste kommentár A vártnál jobban viselkedett tegnap a BUX index. A várt oldalazás illetve csökkenés helyett egy újabb, jelentősebb emelkedést tudott összehozni annak ellenére, hogy az egyes részvények komoly...

Erste kommentár

A vártnál jobban viselkedett tegnap a BUX index. A várt oldalazás illetve csökkenés helyett egy újabb, jelentősebb emelkedést tudott összehozni annak ellenére, hogy az egyes részvények komoly ellenállási tartományokba érkeztek, és ez az állítás a mai napon még igazabb. Hiszen mind az OTP, mind a MOL megérkezett a 200 napos mozgóátlaghoz. Ugyanakkor a BUX indexben is látható 38.000 pont alatt egy ellenállás, melyet a 39.000 pont követ. Egy szó mint száz, a magyar piac újra erős, ami elsősorban a fundamentumoknak köszönhető, hiszen a nemzetközi piacokon a hangulat alapvetően nem volt túl részvénybarát. A jelenlegi helyzet továbbra is a hagyományos bikapiaci, vagy normál piaci viselkedésnek köszönhető, amikor az egyedi történetek mozgatják a részvényeket.


A mai napon jó eredményeket láthattunk Németországból és amúgy is pozitív a hangulat. Így a DAX index emelkedhet, miközben a BUX index inkább megállhat, talán egy kis pozitív zárással.

Irán a soros

Az USA továbbra is agresszív külpolitikája ellenére tegnap folytatódott a tengerentúli részvényindexek óvatos emelkedése. A Dow 0,2%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal, míg az S&P500 0,4%-kal került feljebb. Utóbbi ezzel már kevesebb, mint 1%-ra van január végi történelmi csúcsától. Ebből az látszik, hogy Trump kereskedelmi politikájára egyre kevésbé érzékenyek a piacok, inkább egyfajta „wall of worry”-ként funkcionál (konstans módon kisebb bizonytalanságban tartja a piacokat, ami miatt mindig marad még egy kis szabad pénz a partvonalon, amivel adott esetben tovább lehet fűteni az emelkedést).


Tegnap életbe lépett az USA által megújított, Irán elleni szankciók első köre. Ezek keretében az USA megtiltja az iráni kormánynak amerikai bankjegyek vásárlását, bizonyos nemes- és ipari fémek kereskedelmét. A szankciók tiltják továbbá iráni állampapírok vásárlását, illetve korlátozzák az autókereskedelmet is. A szankciók következő köre, ami november 4-én lép életbe, már az olajszektort is érinteni fogja. Kínával ellentétben Irán gazdasága valószínűleg nagyon hamar megroppanna a most bevezetett és később bevezetésre kerülő szankciók miatt, ugyanis az ország egy folyamatosan leértékelődő deviza mellett Törökországhoz hasonlóan elszálló inflációval is küzd, mindezt komoly belső feszültségek közepette. Tegnap este az iráni elnök, Hassan Rouhani már arról beszélt, hogy Irán nyitott a tárgyalásokra, amennyiben az USA hajlandó eltekinteni a szankcióktól.


4,5%-kal emelkedett tegnap a Facebook részvényárfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy nagy pénzügyi szolgáltatókkal fűzné szorosabbra viszonyát. A Facebook Messenger alkalmazását szeretné a felhasználók pénzügyi számláihoz kötni, hogy így egyszerűen tudjanak kommunikálni az adott pénzügyi szolgáltatóval. A Facebook-nak ehhez relatíve részletes adatok lennének szükségesek a felhasználóik pénzügyi számláiról, amibe lehet, hogy sokan nem egyeznének bele az utóbbi hónapokban látott adatkezelési botrányokat követően. Bár ahogyan az emberek működnek, elképzelhető, hogy fél év múlva erre már senki sem fog emlékezni.

Tartotta a kamatot az ausztrál jegybank

Emelkedésbe kapcsoltak az ázsiai tőzsdeindexek a kedvező ázsiai gyorsjelentéseket látva. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 1,7%-ot emelkedett.


Az egyhangú várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot az ausztrál jegybank. Várhatóan egyhamar nem is fog a jegybank kamatot emelni, a piaci várakozások nem áraznak kamatemelést a következő 1 évre. A munkanélküliségi ráta jelenleg 5,4%, ami a növekedés és az építőiparban tapasztalt erőteljes munkaerő kereslet hatására csökkenhet, de nem számítanak drasztikus béremelkedésre, ami inflációs nyomást gyakorolhatna.


Meg nem erősített hírek szerint Kína korlátozni szeretné a Shanghai és London közti tőzsdei összeköttetést és ezzel a tőkekiáramlást az országból. A szigorítás eredményeként nehezebben egyenlítődnének ki az árak a két piac között, így a mindkét piacon listázott tőzsdei cégek esetében ismét jelentős diszkont alakulhatna ki a kínai piac esetében.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Ma jelent a Waberer’s

Ma tőzsdezárás után teszi közzé II. negyedéves eredményét a Waberer’s.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben