Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Korai temetni a technológiai szektort

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 1.   08:57

Erste kommentár Rosszul kezdődött a gyorsjelentési szezon a FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google (Alphabet) kvintettnek, miután a Netflix és a Facebook felhasználóinak száma nem az elmúlt elmúlt negyedéveknek megszokott...

Erste kommentár

Rosszul kezdődött a gyorsjelentési szezon a FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google (Alphabet) kvintettnek, miután a Netflix és a Facebook felhasználóinak száma nem az elmúlt elmúlt negyedéveknek megszokott ütemben alakult. Ezeket követően egyre több olyan cikk látott napvilágot, miszerint nagyobb eladás jön a technológiai szektorban, miután egyértelműen felülsúlyozzák azt a befektetők. Ezek egyik fő szószólója a Morgan Stanley volt. A Facebook és a Netflix gyenge jelentéseit azonban az Amazon és a Google kompenzálni tudta, míg tegnap az Apple 3-2-re fordított a jót jelentő FAANG részvények javára. A jelentésekből összességében az látszik, hogy a napjainkat átszövő technológiák (okostelefonok – Apple, felhőalapú szolgáltatások – Amazon, Google) iránt továbbra is igen erős a kereslet, a Facebook és a Netflix esete sokkal inkább egyedi sztori. Ezek fényében pedig nem valószínű egyelőre, hogy szabadulni szeretnének technológiai részvényeiktől a befektetők, sőt…


A tegnapi kereskedés vége felé egy kis „window dressing”-et láthattunk a hazai parketten, azaz a hónap utolsó kereskedési napján a kereskedés végén feljebb húzták a részvényeket (főként az OTP-t), hogy a havi statisztikák jobban mutassanak. Kérdés, hogy ma sikerül-e ezt továbbvinni. A támogatóbb nemzetközi hangulat arra enged következtetni, hogy ez a forgatókönyv lehet a valószínűbb idehaza. A DAX-ban is hasonló mozgás jöhet.

Ismét rácáfolt a kétkedőkre az Apple

Az elmúlt két nap gyengélkedését követően kissé megnyugodtak tegnap a kedélyek az amerikai piacon, 0,5% körüli emelkedést láthattunk a vezető indexekben.


Felülmúlta az Apple a várakozásokat a gazdasági harmadik negyedéves gyorsjelentésében, ráadásul a most folyó negyedévre is a várt feletti árbevétel-várakozást fogalmazott meg. Az elmúlt negyedéves profit 2,34 dollár lett részvényenként a várt 2,18 dollárral szemben, mindezt 53,3 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég (várt: 52,4 milliárd, + 17% év/év). A mostani negyedévre 60 és 62 milliárd dollár közötti árbevételt vára cég, míg az elemzők ezelőtt csupán 59,4 milliárd dollárt vártak. Okostelefonok érétkesítéséből 30 milliárd dolláros árbevételt generált a cég, ami relatíve jó számot jelent és főként a magasabb átlagos értékesítési áraknak volt köszönhető. Ezt pedig az erős iPhone X érétkesítések támogatták. Az egyéb termékekből származó árbevétel 37%-kal növekedett év/év alapon, ami kifejezetten jónak számít, míg a szolgáltatásokból származó árbevétel 31%-kal, 9,5 milliárd dollárra, ami az amúgy is erős szintekről is gyorsulást mutat az előző negyedévekhez képest. A jó jelentésre 4%-kal emelkedett piaczárás után a részvényárfolyam, amit ha a mai kereskedés elején megtart, új történelmi csúcson nyithat.


Tegnap már megszellőztették, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülhet az USA és Kína, nem is kellett sokat várni, hogy Trump szokásos stratégiája szerint megalapozzon ennek. Igaz most nem ő személyesen, hanem csupán belső források szellőzették meg azt, hogy a korábban belengetett újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra nem 10, hanem 25%-os importvámot vetne akár ki az USA. Tehát az újabb tárgyalás előtt ismét bekeményít az amerikai fél, hogy ennek reményében jobb eredményeket érjen el. Ezt a stratégiát már a piacok is jól ismerik, így egy kisebb csapkodáson kívül nem volt érdemi reakció a hírre.


Továbbra is nagyon magas szinten a fogyasztói bizalom az USA-ban, ami megágyaz a további trend feletti gazdasági növekedésnek. A conference board indexe júliusban 127,4 pontra ugrott az előző havi 127,1 és a várt 126 ponttal szemben. A jelenlegi helyzetet mérő index 17 éves csúcsára ugrott, ám ezt kissé beárnyékolja, hogy a jövőbeli kilátások mérő index már második hónapja csökken, igaz ez is relatíve magas szinteken van.


 

Össze-vissza rángatják a japán kötvényhozamokat

Vegyesen teljesítettek az ázsiai piacok. A Nikkei 0,8%-ot emelkedet, miközben a shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng pedig 0,3%-ot csökkent.


Tegnap még zuhantak, ma viszont már ismét szárnyaltak a 10 éves japán államkötvények hozamai. Tegnap 5 bázispont környékére esett a hozamuk, arra, hogy a jegybank csak finomhangolta az eszközvásárlási politikáját, de nem változtatott rajta drasztikusan. Ma viszont már 10 bázispont fölött jár a hozam, miután a jegybank elnöke, Kuroda tisztázta, hogy 20 bázispontos tolerancia sávot határoztok meg a hozamoknak, ergo +/- 20 bázispont között relatíve szabadon mozoghatnak  a hozamok.


Júliusban a kínai Caixin beszerzési menedzserindex 0,2 százalékponttal 50,8 pontra csökkent, enyhén alulmúlva az 50,9 pontos várakozást.


 

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Ellenséges felvásárlást kísérel meg az UniCredit a Commerzbank-kal szemben

Az olasz UniCredit Bank megszerezte a német Commerzbank 9 százalékát, és nagyon úgy tűnik, hogy többségi tulajdonos szeretne lenni. Ennek viszont...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben