Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rövid volt a kereskedelmi háború hatása, új csúcson a Nasdaq

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 13.   10:08

Erste kommentár Tegnap újabb rekordot döntött a technológiai szektor, csúcson zárt a Nasdaq index. Mindezt néhány héttel azután, hogy a kereskedelmi háború újabb felvonása mélybe küldte az...

Erste kommentár

Tegnap újabb rekordot döntött a technológiai szektor, csúcson zárt a Nasdaq index. Mindezt néhány héttel azután, hogy a kereskedelmi háború újabb felvonása mélybe küldte az indexeket. Ez jól mutatja, hogy a kereskedelmi háborúnak inkább pszichológiai hatása van, mint valós. Olyan értelemben, hogy makrogazdasági szinten kis GDP csökkenést és kis infláció növekedést okoz, ami persze abszolút nem szerencsés kombináció, de kicsi a hatás, a nagyobb hatás kialakulása pedig kevéssé valószínű. Így a jelentős 20-30 százalékos profitbővülés az egyes cégeknél megteszi hatását. Az előző negyedévvel szemben, amikor a jó eredményekre a részvények inkább negatívan reagáltak, most mást látunk. Jó eredményekre pozitív árfolyam reakciókat. Ma jelent egyébként a JP Morgan, a Wells Frago és a Citigroup, amit e szempontból különösen érdemes lesz figyelni, ugyanis az elmúlt negyedévekben a jobbnál jobb banki gyorsjelentéseket rendre gyenge árfolyam reakció követte. Ha a mostani jelentési szezonban fordulna a kocka, akkor az mindenképpen egy erős pozitív technikai jel lenne.


A tegnapi pozitív részvénypiaci hangulat úgy tűnik, ma reggel is kitart, így mind a DAX mind a BUX esetében kisebb emelkedést várunk.

Újabb büntetés a Johnson & Johnsonnak

Hamar emelkedésbe kapcsoltak a vezető részvényindexek a kereskedelmi háborús félelmek kiújulását követően, ezzel relatíve pozitív hangulatban vághatunk neki a jelentési szezon sűrűjének. A Dow és az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal emelkedett, ezzel pedig új történelmi csúcson zárt.


Összesen 4,7 milliárd dollárt, részvényenként nagyjából 2 dollárt kell fizetnie a Johnon & Johnsonnak 22 nőnek, akiknél a hintőporban található azbeszt miatt alakulhatott ki petefészekrák. Az azbeszt nagyon kis mennyiségben megtalálható a talk nevű ásvány őrölt változatában, amiből a hintőpor készül. Jelenleg nagyon sok ehhez hasonló peres ügy van folyamatban, így ez az eset kiemelt fontosságú volt ebből a szempontból. A hírekre piaczárást követően 2,5%-kal estek a részvények.


Továbbra is igen pozitív az amerikai gazdasággal kapcsolatban Jerome Powell Fed elnök, azonban a kereskedelmi háborúskodás okozta lefelé mutató kockázatokat ő is kihangsúlyozta tegnapi nyilatkozatában.


Nem hagyja annyiban az Amerikai Igazságügyi Minisztérium az AT&T felvásárlási kísérletét a Time Warnerre, miután korábban egy amerikai bíróság jóváhagyta azt. A döntés ellen tegnap fellebbezett a minisztérium. A hírekre az AT&T árfolyama 1%-kal esett piaczárás után.

Nem fog tetszeni a friss kínai kereskedelmi adat Donald Trumpnak

Közel 2%-kal emelkedik a Nikkei a mai ázsiai kereskedésben, miután a jen folytatta rohamos gyengülését a dollárral szemben. A Hang Seng index 0,2%-kal esik, a Shanghai index ugyanekkora mértékben csökken.


Júniusban mindenkori havi csúcsára ugrott Kína kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, ami összesen 29 milliárd dollárt tett ki. Az USA-ba irányuló export 42,6 milliárd dollárt tett ki a hónapban, ami szintén új rekord. Elképzelhető, hogy ez annak is köszönhető, hogy a kereskedők az előző hét pénteken életbe lépett importvámok előtt igyekeztek feltölteni külföldi készleteiket. Összességében a kínai exportok 11,3%-kal növekedtek a hónapban dollárban kifejezve a várt 9,5%-kal szemben, míg az import 14,1%-kal a várt 21,3%-kal szemben. Ezzel összességében 41,6 milliárd dollár lett Kína kereskedelmi többlete a hónapban.

Horvát bírósági döntés a devizahitelekről

A horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság megerősítette a svájci frank hitelekkel kapcsolatos 2013-as elsőfokú ítéletet. A döntés értelmében nyolc banknak, köztük az OTP Horvátországnak és a 2016 vége óta szintén OTP tulajdonban lévő Splitska Banka-nak vissza kell fizetni a hitelfelvevőknek a devizaárfolyam-veszteség és a kamatemelések miatti túlfizetéseket. Ugyanakkor a hitelfelvevőknek egyedileg kell pert indítani az adott bank ellen, hogy hozzájussanak pénzükhöz. A bankoknak összesen 10 milliárd kunát (437 milliárd forint) kell visszafizetniük. Az OTP már korábban 3 milliárd forintot céltartalékolt erre, és úgy gondoljuk, hogy a Splitska Banka is hasonlóan járt el. Az összeg nincs arányban az OTP piaci részesedésével (a Splitska Banka-val együtt 11%). Ugyanakkor valószínű, hogy az OTP az elmúlt öt évben megképezte a szükséges céltartalékot. Így a bírósági döntés már nem lesz hatással az árfolyamra. Az OTP egyelőre nem kommentálta a hírt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben