Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kicsit fél a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 6.   09:18

Erste kommentár A legutóbbi kamatdöntő ülés tegnap megjelent jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a Fed bankárai szerint a kialakult kereskedelmi háború miatt megnövekedtek a gazdaság lefelé mutató kockázatai....

Erste kommentár

A legutóbbi kamatdöntő ülés tegnap megjelent jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a Fed bankárai szerint a kialakult kereskedelmi háború miatt megnövekedtek a gazdaság lefelé mutató kockázatai. Ugyanakkor továbbra is alacsony munkanélküliséget és mérsékelt ütemben bővülő gazdasági növekedést várnak. Az infláció is a célnak megfelelő 2 százalék körül alakulhat, de ehhez a semlegesnél magasabb kamatpályára van szükség. Azaz a megnövekedett kockázatok ellenére a kamatemelési ciklus a várakozásoknak megfelelően folytatódik. Különben a kereskedelmi háborúval kapcsolatban tegnap nagyot mentek a német autógyártók annak köszönhetően, hogy komolyan szóba került a vámok esetleges teljes eltörlése. (Az amerikai gépkocsikra kivetett európai vámok a jelenlegi 10 százalékról 0-ra csökkennének.) Ma lépett életbe a 34 milliárd dollárnyi kínai árura vonatkozó amerikai vám, amelyre azonnali válaszlépést ígért Kína, de a bejelentés részükről egyelőre még várat magára.


A DAX közelíti a 12.559 pontnál levő 20 napos mozgóátlagot, ami természetes ellenálláskánt funkcionál, a BUX pedig emelkedéssel zárhat a tegnapi csökkenést követően.

Visszaeső beruházásoktól fél, de kamatot emelne a Fed

Emelkedtek tegnap az egynapos szünetről visszatérő tengerentúli piacok. A Dow 0,8%-kal, az S&P 0,9%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal zárt magasabban.


A Fed június közepi ülésének jegyzőkönyve alapján a jegybankárok egyre jobban tartanak a kereskedelmi háború fokozódásától, mely negatív gazdasági hatásokkal is járhat. Az egyik ilyen tényező, hogy a bizonytalanság miatt beruházások maradhatnak el. Mindenesetre úgy látják, hogy a gazdaság nagyon erős, tartósan teljesülni fog a 2%-os inflációs cél, ezért további fokozatos  kamatemelésre van szükség. Előrejelzésük szerint az alapkamat jövőre elérheti, vagy akár meg is haladhatja a neutrális szintet.


Korrupciós botrányba keveredett és lemondott Scott Pruitt, az amerikai környezetvédelmi hivatal vezetője. Több ügyet is vizsgálnak, például azt, hogy egy energiaipari lobbistától mélyen áron alul bérelt lakást.


Valamelyest megnyugtatta a befektetőket, hogy a Glencore 1 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlási programba kezdett, ami az év végéig tart. A hét elején méretes esést láthattunk a papírnál, mert az Amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indított a cégnél korrupció és pénzmosás gyanújával. A részvény visszavásárlási programra közel 5%-ot emelkedett a részvényárfolyam, hiszen azt az üzenetet hordozza, hogy a menedzsment szerint a piac túlértékelte a vizsgálat hírét és túladottá váltak a részvények.

Csökkenhet az elektromos autók támogatása Kínában

Élesedtek az amerikai vámok, amire emelkedtek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,4%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei pedig 1,3%-ot csökkent. Egész héten a vám bevezetésétől való félelem húzta vissza az ázsiai piacokat, viszont most, hogy bevezették, már nincs mivel ijesztgetni a piacot, így megérkeztek a vevők.


Az amerikai vámokra reagálva Kína jelezte, hogy válaszlépésekre készül, azonban konkrét bejelentés egyelőre nem érkezett.


Csökkentenék az elektromos autók támogatását Kínában a jövő évtől kezdve. Jelenleg akár 7.500 dollárnyi állami támogatás is járhat az elektromos autók vásárlóinak. A tervek szerint jövőre átlagosan harmadával tervezik csökkenteni a támogatás mértékét és csak olyan autókra lenne igénybe vehető, melyek 200 kilométert képesek elektromos meghajtással megtenni. Eddig a kedvezmény igénybe vehetőségét 150 kilométeres határnál szabták meg. A cél, hogy egyre inkább piaci alapra tereljék az elektromos autókat, állami támogatás nélkül.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

MTel részvényeket vett a vezérigazgató

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom nemrég kinevezett vezérigazgatója 100.000 darab MTel részvényt vásárolt 408 forinton július 4-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Ellenséges felvásárlást kísérel meg az UniCredit a Commerzbank-kal szemben

Az olasz UniCredit Bank megszerezte a német Commerzbank 9 százalékát, és nagyon úgy tűnik, hogy többségi tulajdonos szeretne lenni. Ennek viszont...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben