Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felszállt a füst

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 3.   09:28

Erste kommentár Na nem a kereskedelmi háborúval, hanem a német koalíciós vitával kapcsolatban. Merkelnek megint sikerült tető alá hoznia egy kompromisszumos egyezséget. E szerint menekültügyi központokat hoznak étre, s...

Erste kommentár

Na nem a kereskedelmi háborúval, hanem a német koalíciós vitával kapcsolatban. Merkelnek megint sikerült tető alá hoznia egy kompromisszumos egyezséget. E szerint menekültügyi központokat hoznak étre, s az érintett országokkal kötendő egyezségek alapján küldenék vissza a más országokban regisztrált menekülteket. Ennek megfelelően most örül egy picit a német piac, ahol amúgy a defenzív részvényeket veszegették az utóbbi időben.


Mindeközben az euró-forint kereszt a 330-as szint közelében táncol. Április közepe óta már 6,5 százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz, amiben szerepet játszik a feltörekvő devizák gyengülése, a szükségesnél talán kicsit lazább monetáris politika és az is, hogy egy totális kereskedelmi háború esetén Magyarország az egyik legérintettebb ország lenne az unióban. Ne feledjük, hazánk az egyik legnyitottabb ország, s direkt kivitele az USA-ba több mint 5 milliárd dollárra rúg, miközben az USA-val szembeni többletünk 3,2 milliárd dollár (2017-es adatok alapján). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a GDP akár 3,7 százalékát is elérhetné egy totális kereskedelmi háború negatív hatása, egy leegyszerűsített forgatókönyv szerint. A valóágban – nagy valószínűséggel – azért ennél kisebb hatással kellene számolnunk, de még így is mérhető és számottevő lehetne.


A mai napon a kedvező német híreknek köszönhetően emelkedésre számítunk a DAX és a BUX index esetében is.

Nem zavarja a kereskedelmi konfliktus az amerikai ipart

Ezúttal a negatív tartományból sikerült visszakapaszkodniuk a vezető amerikai indexeknek a tegnapi kereskedésben, az S&P500 0,3%-kal, a Dow 0,2%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal emelkedett.


Ismét 14 éves csúcsa (60,8 pont) közelébe emelkedett az ISM feldolgozóipari indexe júniusban az USA-ban, miután a mutató értéke 60,2 pont lett a várt 58,5 és az előző havi 58,7 pontot követően. Ezzel együtt a Markit hasonló indexének értékét 54,6 pontról 55,4 pontra felfelé korrigálták. Az ISM mutatója főként a magas kiszállításhoz szükséges idők miatt ugrott meg, ez az alindex a második legmagasabb értékét mutatta 1979 óta. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a termelők nehezen tudnak lépést tartani a kereslettel. Az új megrendeléseket mérő alindex relatíve magas szinten, 63,5 ponton stagnált.


Az USA nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta a China Mobile-nak, hogy belépjen az amerikai telekommunikációs piacra. A döntés az USA részéről nem volt teljesen váratlan.

A jegybankok is szabadulnak a jentől

Továbbra is az eladók uralták az ázsiai piacokat. A tegnap zárva tartó hongkongi tőzsdeindex, a Hang Seng ma 2%-ot esett. A Nikkei 0,6%-ot csökkent, a Shanghai index viszont stagnált.


Az IMF most közzétett első negyedéves statisztikája alapján a devizatartalékokon belül csökkent a jen szerepe, 18 milliárd dollárnyi jent adtak el az első negyedévben. Ezzel párhuzamosan tovább nőtt a dollár jelentősége, melynek állománya 217 milliárd dollárral bővült globális szinten a devizatartalékokon belül. A legfőbb ok a magasabb USD Libor kamatszint, ami miatt jobban megéri dollárt tartalékolni.


Változatlanul a kereskedelmi háborútól való félelem és ezzel összefüggésben a jen gyengülése tartotta nyomás alatt az ázsiai piacokat. A jen 11 hónapja nem volt ennyire gyenge, a kínai részvénypiac pedig 2016-os mélypontja közelében is járt ma.


A soron kívül publikált első féléves külkereskedelmi adatok alapján az Amerikába irányuló kínai export már így is jelentősen csökkent, pedig érdemi kereskedelmi lépések csak a félév második felében születtek. Vagyis Trump puszta fenyegetése is elég volt az export csökkentéséhez. Az első félévben 5,4%-kal nőtt csak az USA-ba irányuló export, ami 13,9 százalékponttal alacsonyabb bővülési ütem, mint egy évvel korábban. Júniusban pedig már csak 3,8% volt a növekedés, ami 23,8 százalékponttal marad el a tavalyi év azonos időszakának növekedési ütemétől. A fő exportcikk változatlanul az elektronikai termékek.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL árrések

A szezonálisan erős kereslet ellenére nyomott maradt a MOL finomítói árrése júniusban, hordónként 5,3 dollárra csökkent a korábbi 5,4 dollárról, ami a negyedév legalacsonyabb adata. A csökkenés oka a növekvő olajár. A petrolkémiai marzs 401,4 euróra nőtt tonnánként, ami a negyedév legjobb hónapja, de még így is csak az idei év átlaga körül van.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben