Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Áll a bál a németeknél

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 2.   09:59

Erste kommentár A CSU elnöke tegnap éjjel felajánlotta lemondást a belügyminiszteri pozícióról, ha pártja nem tud megegyezni a Merkel vezette CDU-val a menekült kérdésben. Szerintünk az ellenőrzött határon...

Erste kommentár

A CSU elnöke tegnap éjjel felajánlotta lemondást a belügyminiszteri pozícióról, ha pártja nem tud megegyezni a Merkel vezette CDU-val a menekült kérdésben. Szerintünk az ellenőrzött határon vissza kell fordítani a más országokban regisztrált menekülteket, míg Merkelék szerint ez csak akkor lehetséges, ha az érintett országokkal egyezséget kötnek erről. Vagyis innen nézve nem oly nagy a különbség, s akár meg is egyezhetnek, de az is látszik, hogy nagyon makacs mind a két vezető. Ezért a befektetők továbbra is félnek a pártkoalíció felbomlásától, ami kormányválságot okozhat. Így a DAX index újra nagy esésre készül a mai napon, miközben Ázsiában és a tengerentúlon sem túl boldog a hangulat. Ez pedig a magyar piacra is kihatással lesz a pénteki nagy emelkedést követően.

Továbbra is a kereskedelmi háborúskodás aggasztja a piacokat

Lefordultak a pénteki kereskedés során a vezető amerikai indexek, így az 1% körüli pluszok szinte teljesen elolvadtak a kereskedés végére. A Dow 0,2%-kot, a Nasdaq és az S&P500 0,1%-kot tudott ebből megtartani.


Az Axios forrásai szerint olyan javaslat került Donald Trump elé (az ő saját megrendelésére), amelyben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapvető szabályait szegné meg az USA, ami gyakorlatilag a szervezetből való kilépéssel érhetne fel. Arról, hogy Trump valóban elő szeretné-e terjeszteni a javaslatot elfogadásra, egyelőre nem tudni. Mindenesetre az Amerikai Kongresszus valószínűleg nem hagyna jóvá egy ilyen, a valóságtól elrugaszkodott tervezetet, így Trump elképzelhető, hogy ismét csak nyomásgyakorlásra készül az USA kereskedelmi partnereivel szemben.


Az USA által korábban belengetett beruházási korlátozások tervezete még nem látott napvilágot, így ez továbbra is bizonytalanságban tarthatja a piacokat. Emellett az is, hogy e hét pénteken élesedik az amerikai vám 34 milliárd dollárnyi kínai importra. Eközben a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index exportmegrendeléseket vizsgáló alindexe az 50-es, növekedést jelentő szint alá süllyedt, igaz ez idén már két ízben megtörtént. Mindenestre az, hogy az amerikai határidős indexek jelenleg 0,5% körüli mínuszt indukálnak ezekre a kisebb negatív hírekre, azt jelzi, hogy továbbra is risk-off üzemmódban vannak a piacok.


Elon Musk emailben osztotta meg dolgozóival, hogy a második negyedév utolsó hetében sikerült elérni a Model 3, 5.000/hetes gyártási célját. Ezzel a cég máris üldözheti következő célját, miszerint a harmadik és negyedik negyedévben profitábilis és cash flow pozitív szeretne lenni.

Gyenge árfolyam és kereskedelmi háború nyomasztja Ázsiát

Csúnyán indította a hetet Ázsia. A Nikkei 2,2%-ot, a Shanghai index 2,1%-ot esett. Hongkong viszont kimaradt az esésből, de csak azért, mert nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


Az ázsiai piacokat a kereskedelmi háborútól való félelem mellett a gyenge jüan árfolyam is nyomasztja. A dollár-jüan árfolyam folyamatosan közelíti a 6,7-es szintet, miközben az ING friss elemzése szerint az árfolyam akár a 7-es értéket is elérheti.


Júniusban is folytatódott a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index csökkenése, 51,0 pontra esett, miközben a várakozás és a korábbi érték is 51,1 pont volt.


Nagyjából a várt csökkenést hozta a japán jegybank által végzett úgynevezett Tankan felmérés a második negyedévben. Ez alapján a kis és a nagy vállalatok körében is romlottak az üzleti kilátások.

Az EMA jóváhagyta az Esmya generikus változatát

Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta az Esmya generikus változatát. Ezzel a Richter előkészületeket tett arra, hogy ő legyen az első gyártó, aki az Esmya szabadalmának 2020-as lejártát követően megjelenik a piacon a generikus készítménnyel. Az Európai Bizottság jóváhagyása ehhez még szükséges. Az EMA ezen döntése független az Esmya-t érintő jelenlegi vizsgálattól, amivel kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség Emberi Fogyasztásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága (CHMP) már pozitív véleményt fogalmazott meg. Ez esetben a Richter az Európai Bizottság döntésére vár azzal kapcsolatban, hogy ismét forgalmazhassa az originális készítményt. A döntés egy hónapon belül várható. A hír kedvező, de nincs érdemi hatással az árfolyamra.

Adatszobát nyit az INA

Az INA igazgatósága a Horvát Köztársaság Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium kérésének megfelelően jóváhagyta egy, az INA alapos átvilágítását célzó projekt-specifikus adatszoba felállítását, mely egy lehetséges részvényesi struktúrást érintő tranzakció előkészítéséhez szükséges. Korában a sajtó arról írt, hogy néhány potenciális érdeklődő van a MOL INA pakettjére. Őket vélhetően a horvát kormány által megbízott tanácsadó cég hozhatta. Nem számítunk gyors eladási folyamatra, és valószínű várható még újabb adatszoba is. A hír egyelőre nincs hatással a MOL árfolyamára.

Saját részvényt vett az MTel

A Magyar Telekom június 28-án 443.780 darab saját részvényt vásárolt 401 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben