Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Emelkedő kamatvárakozás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 14.   09:18

Erste kommentár Tegnap döntött az FOMC, a vártnak megfelelően megemelte a finanszírozási rátát. A dot-plot enyhén emelkedett az idei és a jövő év tekintetében, így nem meglepő, hogy a piac most már stabilan...

Erste kommentár

Tegnap döntött az FOMC, a vártnak megfelelően megemelte a finanszírozási rátát. A dot-plot enyhén emelkedett az idei és a jövő év tekintetében, így nem meglepő, hogy a piac most már stabilan négy kamatemelést vár idénre. Szeptemberben és decemberben emelkedhet rendre 25 bázisponttal az „alapkamat”, s az évet 2,5 százalékon fejezheti be, a mától érvényes 2 százalékkal szemben. A jövő évben pedig 3 százalék fölé emelkedhet a ráta, hogy aztán hosszabb távon 3 százalék körül mozogjon.


Itthon az MNB szóbeli intervenciója kissé megijesztette a piaci szereplőket. Ráadásul nem elhanyagolható tényező, hogy egyre jelentősebbnek tűnik az inflációs nyomás a gazdaságban. Így a hosszú hozamok a szigorítás hipotetikus belengetése ellenére jelentősen emelkedtek az elmúlt napokban, a magyar 10 éves hozam már a 3,5 százalékos szintet ostromolja. Technikai szint 3,7 százaléknál van, ott állhat meg az emelkedés ilyen szempontból. Különben jelenleg a 2017. márciusi szintre mentünk vissza.


A kamatdöntés után adtak bele az amerikai piacokba, bár közvetlenül a döntés után inkább csak a bizonytalanság érződött a piacon, de a „felrobbanó” 10 éves hozamra végül inkább az eladók uralták a piacot. Az amerikai 10 éves egyébként ma reggelre visszatért a kamatdöntés előtti szintekre, ami kicsivel 3 százalék alatt van. Ennek ellenére az átlagosnál negatívabb hangulatban a mai napon csökkenésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében. A piacok a mai napon az EKB-ra vetik szemeiket, kíváncsian várják a mennyiségi lazítás kivezetésének konkrét menetrendjét. A piaci konszenzus szerint szeptember után is megmaradhatnak a kötvényvásárlások, de már jóval kisebb mértékben, mint a jelenlegi 30 milliárd euró.

Optimista az amerikai gazdasággal kapcsolatban a Fed

Csökkenéssel fejezték be a tegnapi kereskedést az amerikai részvénypiacok. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal esett.


A vártnak megfelelően 25 bázisponttal, az 1,75-2%-os tartományba emelte tegnap a Fed az alapkamatot. Emellett a jegybankárok inflációs előrejelzésének a mediánja 2,1%-ra emelkedett a márciusi 1,9%-ról, míg 2019-re szintén 2,1%-ra a korábbi 2%-ról. Ugyanez a munkanélküliségi ráta esetében 3,6%-ra csökkent a korábbi 3,8%-ról 2018-ra. A jegybankárok kamatemelési várakozásai minimális mértékben felfelé tolódtak, amivel immáron az idei 4 kamatemelést szorgalmazzák a legtöbben a mostani tudásuk függvényében. Ezek mellett mind a kamatdöntést követő közlemény, mind Jerome Powell sajtótájékoztatója (ami 2019 januárjától minden kamatdöntés után meg lesz tartva) azt mutatta, hogy az amerikai gazdaság rendkívül jó állapotban van, ami az alapkamat további fokozatos emelését teszi szükségessé. A közlemény hosszabb időt követően relatíve optimista hangot ütött meg, ráadásul a végéről kikerült egy olyan bekezdés, ami kisebb bizonytalanságot sugárzott az inflációs kilátások körül. Emellett a szimmetrikus 2%-os inflációs célt ismét nyomatékosította a jegybank. Összességében tehát azt látni, hogy kifejezetten jól teljesít az amerikai gazdaság, ami eloszlatta a tartósan 2% alatt ragadó infláció körüli félelmeket. Ezzel egyre inkább az lehet a kulcskérdés, hogy sikerül-e a Fednek elébe menni egy esetleges túlfűtöttségnek. A fenti hírekre a dollár átmenetileg erősödéssel reagált, azonban hamar visszaadta ezt. A tengerentúli részvényindexek nagyjából 0,5%-os eséssel reagálták le a kamatdöntést.


Miután tegnap a washingtoni bíróság elfogadta az AT&T Time Warnerre vonatkozó felvásárlási ajánlatát, máris tovább folytatódott az akvizíciós hullám a tengerentúlon. A Comcast tegnap 65 milliárd dolláros ajánlatával rálicitált a Walt Disney 52,4 milliárd dolláros ajánlatára, a tét a 21st Century Fox eszközeinek jelentős része. Ezzel könnyen elképzelhető, hogy egy újabb licitháború veszi kezdetét a Disney és a Comcast között, aminek nemrégiben a brit Sky volt a tárgya. A 21st Century Fox árfolyama közel 8%-kal emelkedett tegnap, azonban már a hírek megjelenését megelőzően, mivel sokan már spekuláltak arra, hogy meglépi ezt a Comcast.

Két évtizedes mélyponton a kínai beruházási hajlandóság

Gyenge makroadatok és csökkenő árfolyamok jelelemezték a mai ázsiai kereskedést. A Shanghai index 0,3%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng pedig 1%-ot csökkent.


Kínában az év első 5 hónapjában a vállalati beruházások mindössze 6,1%-kal nőttek év/év alapon. Ez egyrészt elmarad a 7%-os növekedési prognózistól, másrészt 1999 óta ez a leglassabb növekedési ütem. Ebben valószínűleg nagy szerepe volt az amerikai kereskedelmi fenyegetéseknek és a bizonytalan környezetben a vállalatok inkább elhalaszthatták beruházásaikat.


A többi adatnak sem örülhettek a kínai befektetők, májusban a kiskereskedelmi forgalom 9,6% helyett csak 8,5%-kal bővült. Az ipari termelés 6,8%-os növekedési üteme szintén elmaradt a várt 7,0%-tól.


Meglepetésre a kínai jegybank nem követte a Fed-et és az eddigi gyakorlattal ellentétben nem emelte meg a kamatokat. Az elmúlt időszakban a Fed kamatemelését a kínai jegybank is rendszeresen lekövette a repo kamatok 5 bázispontos emelésével, ezúttal azonban ez elmaradt, amivel meglepetést okozott a piacnak. A szinten tartott kamatokkal valószínűleg a gyengébb növekedési környezetben szeretne támogatást nyújtani a beruházásoknak.


A japán jegybank júniusban már második alkalommal vágta vissza kötvényvásárlásainak mértékét. A korábbi 330 milliárd jen helyett csak 300 milliárd jen értékű 3-5 éves futamidejű kötvényt volt hajlandó vásárolni a jegybank. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban a jegybank nélkül is stabilak voltak a japán kötvényhozamok.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben