Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felülsúlyozzák az amerikai részvényeket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 13.   09:34

Erste kommentár A Bank of Amerika felmérése szerint az alapkezelők újra felülsúlyozzák az amerikai részvényeket, elsősorban az európai kitettségek kárára. Mindeközben a portfóliókban a...

Erste kommentár

A Bank of Amerika felmérése szerint az alapkezelők újra felülsúlyozzák az amerikai részvényeket, elsősorban az európai kitettségek kárára. Mindeközben a portfóliókban a készpénzállomány 4,8 százalékra növekedett, ami meghaladja a kritikus szintnek tekintett 4,5 százalékot, azaz az alapkezelők ilyen szituációban már inkább a vételi oldalon álnak, míg historikusan 3,5 százalék alatt szoktak inkább az eladói oldalra állni. Így talán nem meglepő, hogy az amerikai technológiai index, a Nasdaq tegnap megint új csúcsra szaladt, miközben a Dow Jones és az S&P500 is egy-egy ellenállási szinttel küzd. Az utóbbi esetében a szint leküzdése után már csak a történelmi csúcs jelenne meg, mint akadály.


Az OTP csúnyán letörte a 10.000 forintos támaszt. Így jó esély van a dupla alj kialakulására (jó esetben), ami 9.500 pont környékére való csökkenést jelentene. Egy kicsit furcsa a gyengeség, hiszen ezeken a szinteken olcsónak tekinthető a részvény, ugyanis már 10-es előremutató P/E ráta alatt forog az idei várható eredmények alapján, a viszonylag konzervatívnak mondható idei eredmény előrejelzésünk alapján.


A mai napon oldalazásra számítunk mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Nagy létszámleépítés a Teslánál

Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek. A Nasdaq ezúttal ismét felülteljesített 0,6%-os emelkedéssel, amivel újabb történelmi csúcson zárt az index. Az S&P500 0,2%-kal emelkedett, míg a Dow stagnált.


Alkalmazottainak nagyjából 9%-ától, összesen több mint 3.000 munkavállalótól válik meg a Tesla. A létszámleépítés főként fehérgalléros munkahelyeket érint, köztük a vállalat kaliforniai központját. Elon Musk részéről ez részben annak a beismerése lehet, hogy az eddigi ambiciózus célokat (az idei harmadik negyedévben már profitábilis és cash-flow pozitív lesz a cég, és idén nem fog új finanszírozásért folyamodni) a jelenlegi körülmények között nem tudták volna elérni. Az elemzőházak többsége továbbra is szkeptikus, így ebből az ellentétből adódóan továbbra is komoly volatilitás várható az árfolyamban az éppen aktuális hírfolyam függvényében. Jelenleg egy erős emelkedő hullámot lovagolnak meg a részvények, amire a létszámleépítés tegnap még 3%-kal rátett.


Ugyan csak minimális mértékben, de 15 hónapot követően először súlyozzák felül a professzionális alapkezelők az amerikai részvényeket, derült ki a Bank of America Merill Lynch júniusi felméréséből. Mindez főként az eurózónás és feltörekvő piaci részvények rovására történt. Az alapkezelők eszközeik 4,8%-át tartották készpénzben a felmérés szerint, ami a 4,5%-os 10 éves átlag felett van. Ez pedig azt jelzi, hogy van még szabad pénz a partvonalon, ami megtámogathatja a részvényárak emelkedését.


Feltételek nélkül jóváhagyta a washingtoni bíróság az AT&T Time Warnerre vonatkozó 85 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Ezzel a bíróság nem adott helyet az igazságügyi minisztérium tiltakozásának, amely a fizetős televíziók árának drágulásával érvelt. A hírekre az AT&T részvényei 3%-kal estek, míg a Time Warner részvényei 4% felett emelkedtek piaczárást követően. Az eset könnyen egy precedens is lehet több hasonló felvásárlás előtt, így elképzelhető, hogy felpörögnek az akvizíciók ebben a szegmensben. A hírekre több médiavállalat árfolyama is emelkedést mutatott piaczárást követően.


A Wall Street Journal értesülései szerint a Fed elnöke, Jerome Powell hamarosan minden kamatdöntést követően tarthat sajtótájékoztatót. Ezzel felértékelődhet minden második kamatdöntés fontossága, ahol eddig nem szólalt fel az elnök az ülést követően.


5%-kal emelkedtek tegnap a Twitter részvényei, azt követően, hogy a J.P. Morgan 50 dollárra emelte a célárát a most már 43,5 dolláron forgó papírra.

A Fed-et másolhatja a kínai jegybank

Vegyes mozgások voltak tapasztalhatók az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index és a Hang Seng is 0,5%-ot csökkent.


A Bloomberg várakozásai szerint a Fed kamatemelését a kínai jegybank is követheti, ahogy azt az elmúlt alkalmakkor is láttuk. A korábbi tapasztalatnak megfelelően ezúttal is 5 bázisponttal emelheti a repo kamatokat a kínai jegybank. A Bloomberg felmérése szerint ugyanakkor a PBOC kettős játékot játszhat, ugyanis miközben lassan emeli a kamatot, a kötelező tartalékráta csökkentésére is lehet tőle számítani az év második felében.


Tegnap végül nyilvánosságra hozták a dokumentum tartalmát, melyet Trump és az észak-koreai vezető is aláírt. Ebben csak általánosságok szerepeltek, mely alapján békés viszony fenntartására törekszenek. Bár a dokumentum nem tartalmazza, de az amerikai elnök megígérte, hogy felhagynak a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokkal, melyért éles kritikát kapott az amerikai elnök, mondván túl nagy politikai sikerhez juttatta Kim Dzsongunt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban, az FTSE és a CAC pedig mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben