Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson a Nasdaq

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 6.   09:23

Erste kommentár Tegnap új csúcsra emelkedett a Nasdaq, s új csúcson is zárt. Mégsem beszélhetünk kirobbanó örömről, hiszen az USA más vezető indexei nem teljesítettek túl fényesen, és a nap...

Erste kommentár

Tegnap új csúcsra emelkedett a Nasdaq, s új csúcson is zárt. Mégsem beszélhetünk kirobbanó örömről, hiszen az USA más vezető indexei nem teljesítettek túl fényesen, és a nap végére Európában is inkább a medve lett az úr. A technológiai szektort a nagy kapitalizációjú technológiai cégek húzták elsősorban, ahogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek oldódtak. Ugyanakkor az új olasz miniszterelnök beiktatási beszédében a fiskális lazítás jeleit lehetett felfedezni, ami újabb emelkedést hozott az olasz hozamokban. Így a 10 éves olasz hozam az átmeneti 2,6 százalék alatti szintről ma reggelre 2,9 százalék közelébe emelkedett. A német hozam ugyan kis mértékben csökkent, de valójában továbbra is 0,4 százalék közelében van, és ma már enyhén emelkedik. Azaz az olaszokhoz köthető félelem relatíve picinek mondható.


Így a mai napon a DAX és a BUX esetében is oldalazásra számítunk.

Erős szolgáltatóipari indexek az USA-ból

A nagy technológiai cégek tovább húzták tegnap az amerikai piacokat. Az Amazon (+1,9%), a Microsoft (+0,5%) és az Apple (+0,8%) is új csúcsra ment. A Nasdaq végül 0,4%-ot emelkedett és minden értelemben új történelmi csúcson fejezte be a tegnapi kereskedést. Az S&P500 ugyanakkor csupán 0,1%-kal került feljebb, ugyanis elég nagy a megosztottság az egyes szektorok teljesítménye között. A Dow 0,1%-kal visszaesett.


Rendkívül jók lettek a májusi szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek az USA-ban. Az ISM index 58,6 pontra ugrott az előző havi 56,8 pontról, ami közel egy ponttal volt magasabb mint az elemzői konszenzus. Emellett a Markit felfelé korrigálta a maga indexét az előzetes 55,7 pontról 56,8 pontra. Ebből pedig az látszik, hogy az USA és a többi ország közti kereskedelmi viták ellenére igen jól alakulnak rövidtávon az amerikai vállalatok kilátásai.


Június 12-én helyi idő szerint reggel 9 órakor (magyar idő szerint hajnali 3 órakor) kezdődhet a Donald Trump és Kim Dzsongun közti találkozó Szingapúrban. Az ügyhöz közeli források szerint a Fehér Ház Trump vezetésével az észak-koreai nukleáris arzenál teljes megsemmisítését kérheti majd a találkozón. A Fehér Ház azt tanácsolja Trumpnak, hogy cserébe az USA ne ígérjen semmit, hogy Észak-Korea ne tudja sikerként beállítani a találkozót.


Szenátusi nyomást követően a Facebook közzétette, hogy több felhasználói adatot szolgáltatott ki kínai mobiltelefon-gyártóknak annak érdekében, hogy megfelelően lehessen használni telefonjaikon a cég alkalmazásait. A vállalat szerint ezek nem kerültek át kínai szervereke, azonban ezt könnyen lehet, hogy majd egy vizsgálatnak is be kell bizonyítania. Mindenesetre az látszik, hogy van bőven takargatnivalója a Facebooknak a felhasználói információk kezelésével kapcsolatban, amiket az közeljövőben a legapróbb részletekbe menően átvizsgálhatnak. Az innen felröppenő hírek okozhatnak még bizonytalanságot a részvényárfolyam alakulásában.

A színfalak mögött tovább közeledik az USA és Kína

A hét harmadik napján is zöldben az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 0,4%-kal, a Hang Seng 0,7%-kal, a Shanghai index 0,1%-kal emelkedik.


A Reuters forrásai szerint a ZTE aláírta azt az egyezséget az USA-val, aminek következtében ismét felveheti a kapcsolatot az amerikai beszállítókkal. Ezzel a kínai állami mobiltelefon-gyártó lassan ismét visszatérhet a szokásos üzletmenethez.


Emellett az ügyhöz közel álló források szerint Kína az idei évre az amerikai importjának 25 milliárd dolláros növelését ígérte az USA-nak a két ország közt zajló egyeztetések során. Ezzel újabb lépést tehettek a sikeres kereskedelmi tárgyalások felé.


A japán jegybank egyik tanácsadója szerint a BoJ-nak fel kell készülnie arra, hogy ha az USA gazdasága esetlegesen túlfűtötté válna, akkor a jen hirtelen komolyabbat gyengülhet a dollárral szemben. A felső limit, ami már sok lenne az 125, legfeljebb 130 jennél lehet a tanácsadó szerint.


Csalódást keltő japán béradatok érkeztek, miután év/év alapon 0,8%-kal nőttek a bérek áprilisban a várt 1,3%-kal és az előző havi kiugróan magas 2,1%-kal szemben.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Csányi alapja vette a MOL-t és az OTP-t

A Csányi Sándorhoz köthető alap, a Sertorius Global Opportunities Fund 125.000 darab OTP (átlagár: 9.800 forint) és 100.000 darab MOL (átlagár: 2.578 forint) részvényt vett május 31-én. Csányi Sándor az OTP-nél elnök-vezérigazgató, a MOL-nál pedig igazgatósági tag.

Tovább veszi saját részvényeit az MTel

A Magyar Telekom 205.500 darab saját részvényt vett 422 forintos átlagáron június 4-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben