Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Értjük, de …

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 1.   09:30

Erste kommentár Értjük, hogy a kereskedelmi háború nem jó és csökkenti a kereskedelmet, aminek negatív hatása van a gazdasági növekedésre, de a mától érvényes vámok az acél- és...

Erste kommentár

Értjük, hogy a kereskedelmi háború nem jó és csökkenti a kereskedelmet, aminek negatív hatása van a gazdasági növekedésre, de a mától érvényes vámok az acél- és alumínium esetében szerintünk csak kis mértékben hatnak a gazdaságokra. Ennek ellenére jelentősebb csökkenést hozott össze a DAX index és a tengerentúlon is esést láthattunk, igaz moderáltabbat. A DAX esetében ráadásul a legnagyobbat a Deutsche Bank este. Az ok az S&P leminősítése mellett az, hogy a bank az USA-ban kivívta a szabályozói szempontból legproblémásabb bank címet. Ráadásul az új vezérigazgató még azt is mondta, hogy a cég alkalmazottai „elégedetlenek és frusztráltak”. Így a bank a korábbi történelmi mélypont (8,8 euró) közelébe esett, történelmi mélységben bekövetkező zárással. Az árfolyamcsökkenést különben elsősorban nem a vámmal érintett iparágak vezették. Így a DAX-ban újra recseg-ropog a támasz, ahonnan újra megpróbálhat fordulni a mai napon.


A BUX esetében megtörtént az MSCI index átsúlyozás. A forgalom rekord magasságba, 37 milliárd forintra ugrott, ennek kétharmada a záró szakaszban fordult meg. Nyilván az OTP volt a figyelem középpontjában, amire a nemzetközi bankszektorbeli hangulat plusz az MSCI átsúlyozás is negatívan hatott. Ugyanakkor mára az MSCI hatás már eltűnik, s az európai bankszektor is megnyugodhat. Azaz az OTP-ben akár egy komolyabb fordulat is elindulhatott a tegnapi napon. (A Deutsche Bank is valószínűleg fordulni fog a történelmi minimumról a mai napon.)


Összességében mind a BUX, mind a DAX index esetében valamiféle emelkedésre számítunk a mai napon.

Újabb frontot nyit az USA

Tovább folytatódott az ide-oda csapkodás tegnap az amerikai börzéken, miután az USA mától valóban kivetette az acél-és alumínium-behozatalra vonatkozó importvámot az EU-val, Kanadával és Mexikóval szemben. A Dow 1%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett vissza.


Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi miniszter tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy az USA ma élesíti az acél- és alumínium-behozatalra vonatkozó importvámját az EU-val, Kanadával és Mexikóval szemben. Előbbire 25%, utóbbira 10% lesz az importvám mértéke. Az érintett országok máris válaszlépéseket jelentettek be, így egy újabb felvonás veheti kezdetét az USA és a világ közötti kereskedelmi harcban. Eddig mindenesetre azt láthattuk, hogy ennek egyszer sem lettek súlyos következményei.


13%-kal emelkedtek tegnap a General Motors részvényei azt követően, hogy a japán Softbank 2,25 milliárd dolláros beruházást jelentett be az autógyártó önvezető technológiával foglalkozó üzletágába.


A tegnapi napon több régiós Fed elnök is nyilatkozott a médiának, amiből az derült ki, hogy az elmúlt időkben tapasztalható kisebb bizonytalanság ellenére a világ piacain továbbra is támogatják az alapkamat fokozatos emelését.

Visszafogta magát a japán jegybank

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,2%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot csökkent.


A japán jegybank váratlanul 20 milliárd jennel kevesebbért, „csak” 430 milliárd jen értékben vásárolt 5 és 10 év közötti japán állampapírokat. A vásárolt mennyiség visszavágására utoljára februárban volt példa. Most az olasz aggodalmak miatt a biztonságos japán államkötvények felé megindult tőkeáramlás tette lehetővé a kötvényvásárlás csökkentését.


Májusban 51,1 ponton stagnált a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index. Ezzel lényegében megfelelt az 51,2 pontos várakozásnak.


Japánban az első negyedévben lassult a beruházások volumene. A korábbi 4,3%-os növekedési ütem 3,4%-ra esett vissza, de még így is felülmúlta a várakozásokat.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter

Az osztalék 68 forint részvényenként, a kifizetés június 11-én kezdődik.

Tovább veszi saját részvényeit az MTel

A Magyar Telekom 193.000 darab saját részvényt vett 416 forintos átlagáron május 30-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben