Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fordulat további bizonytalanságokkal

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 31.   09:22

Erste kommentár Olaszországban a Liga és az Öt Csillag újra neki futna a kormányalakításnak egy másik pénzügyminiszterrel. Mindeközben a Liga (17,4 százalék; az utóbbi hetekben nőtt a...

Erste kommentár

Olaszországban a Liga és az Öt Csillag újra neki futna a kormányalakításnak egy másik pénzügyminiszterrel. Mindeközben a Liga (17,4 százalék; az utóbbi hetekben nőtt a támogatottsága) szövetségre készül lépni az Olaszország Fivérei párttal (4,4 százalék). Vagyis az előrehozott választásra készülnek. Mindeközben a Berlusconi-féle Forsa Italia-nak (14 százalék) nem érdeke az e előrehozott választás, ahogy az Öt Csillagnak (32,6 százalék) sem, ugyanis nekik stagnált vagy csökkent a támogatottságuk az elmúlt időszakban. Most úgy tűnik, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az őszi, év végi választás, ameddig akár új, módosított választási törvényt is elfogadhatnak az aktuális erőviszonyok fényében. Mindenesetre az erőteljes jobbra tolódás továbbra is megfigyelhető. Ugyanakkor egyes megfigyelők szerint az olaszok valójában nem akarnak kilépni az EMU-ból. Egy szó mint száz, nagyon úgy tűnik, hogy az egész politikai huzavona ellenére valójában minden marad a régiben, legalábbis átmenetileg. Még egy darabig nem lesznek reformok és kilépés sem lesz az EMIU/EU-ból.


A Fed Bézs könyve jó képet festett az amerikai gazdaságról, ahol az ipari aktivitás növekszik, s az árak emelkedésének áthárítása is viszonylag könnyű jó pár körzetben. Ennek is lehet örülni. A DAX várhatóan tovább emelkedik a mai napon (limitált mértékben), s a BUX indexben is talán megjön az emelkedés, annak ellenére, hogy az MSCI index (OTP) átsúlyozása mai zárásban valósul meg. Így a szokásosnál nagyobb forgalomra számíthatunk a nap végén.

Folytatódhat a dereguláció az amerikai bankszektorban

Tegnap ismét visszatért a kockázatvállalási hajlandóság az amerikai piacokra, a Dow és az S&P500 1,3%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal emelkedett.


Tegnap a Fed előállt azzal a javaslatával, amivel enyhítene az ún. Volcker szabályon, ami többek között a bankok saját számlára való kereskedését (spekulálását) tiltja. A javaslat szerint ezt követően limitált mértékben folytathatnának a bankok saját számlás kereskedést, illetve hedge fundokban és magántőkealapokban is szerezhetnének részesedést, ami eddig szintén tiltott volt. Emellett a szabály reformja az adminisztratív terhek jelentős csökkenésével is járna. A javaslat közzétételét követően egy konzultációs periódus veszi kezdetét, így a Volcker szabály reformjának végleges változata még várat magára.


Továbbra is optimizmust sugároz a Fed Bézs könyve, ami az április-májusi gazdasági fejleményeket foglalta össze az egyes régiókban. Az utóbbi időkhöz képest főként az ipari aktivitásban történt érdemi változás, ugyanis a körzetek 1/3-a kifejezetten erős aktivitásról számolt be. A stagnáló autóértékesítéseknek köszönhetően a fogyasztói kiadások csupán enyhe növekedést mutattak, azonban a jövőre vonatkozó kilátások továbbra is optimisták. Ez egyébként a fogyasztói bizalmi indexekből is látszik. Egyes körzetekben a kiskereskedők egyre inkább képesek megnövekedett költségeiket a fogyasztókra áthárítani, ami az infláció további lassú emelkedésének irányába mutathat.


Holnaptól léphetnek életbe az USA által ideiglenesen felfüggesztett importvámok az acél- és alumínium behozatalra Kanadával, Mexikóval és az EU-val szemben. A Washington Post szerint Donald Trump már a mai napon megteheti a bejelentést, azonban elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban még változások lesznek.


Két héten belül komoly gyógyszerár csökkentéseket jelenthetnek be az amerikai gyógyszergyártók, nyilatkozta tegnap Donald Trump. Konkrétumokat egyelőre nem említett, azonban érdemes az innen érkező híreket figyelni, ugyanis ezek miatt régóta bizonytalanság lengi körül a gyógyszergyártók részvényeit.

Az MSCI átsúlyozás meghozta a vevőket

A Nikkei és a Hang Seng 0,8%-ot, míg a Shanghai index 1,5%-ot emelkedett.


Az ázsiai piacok is megnyugodtak, ráadásul a kínai részvények holnaptól már szerepelni fognak az MSCI indexcsaládban, így az indexkövető befektetők ma súlyozták át a portfoliójukat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az átlagnál nagyobb forgalommal kereskedtek az ázsiai piacon.


Újabb termékeknél csökkentik a kínaiak a vámokat. Ezúttal főleg ruházati termékeket érinti a csökkenés, ahol az átlagos 15,9%-os vám 7,1%-ra mérséklődik. De csökken több háztartási és szépségápolási cikk vámtarifája is. A hivatalos közlemény szerint a lakosság számára elérhető termékek körét szeretnék kiszélesíteni július 1-től a vámcsökkentéssel, azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az amerikai nyomásnak engedtek.


Májusban a kínai PMI-ok meghaladták a várakozásokat. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 54,8 pontról 54,9 pontra emelkedett. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt stagnálás helyett 51,4 pontról 51,9 pontra emelkedett.


Az előzetes adatok alapján a vártnál gyengébb lett a japán ipari termelés áprilisban. A várt 3,6% helyett csak 2,5% volt a növekedés.

Határidős piacok

A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok szintén a pozitív tartományban voltak.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter

Az osztalék 68 forint részvényenként, a kifizetés június 11-én kezdődik.

Tovább veszi saját részvényeit az MTel

A Magyar Telekom 192.000 darab saját részvényt vett 416 forintos átlagáron május 29-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben