Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rendkívüli idők, rendkívüli intézkedések

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2018. május 24.   09:39

300 bázisponttal emelt a török jegybank Komolyabb esést mutattak tegnap az európai indexek. A FTSE 100 1,1%-ot, a CAC40 1,3%-ot a DAX 1,5%-ot csökkent. A sorból nem lógott ki az olasz tőzsde sem, a FTSE MIB 1,3%-ot veszített értékéből.

300 bázisponttal emelt a török jegybank

Komolyabb esést mutattak tegnap az európai indexek. A FTSE 100 1,1%-ot, a CAC40 1,3%-ot a DAX 1,5%-ot csökkent. A sorból nem lógott ki az olasz tőzsde sem, a FTSE MIB 1,3%-ot veszített értékéből.


A török jegybank tegnap késő délután rendkívüli ülés keretében 300 bázispontos kamatemelésről döntött, ezzel 13,5%-ról 16,5%-ra emelték az irányadó rátát. A török líra hetek óta gyengült a dollárral szemben és a piac mellett a lakosság is egyre jobban kezdte elveszítené a bizalmát, ami még tovább gyengítette a török lírát. Az USDTRY árfolyam tegnap 4,9 fölött is járt, majd a kamatemelés hírére 4,6 környékére esett, ezzel óriási napon belüli kilengést mutatott be az árfolyam. A kamatemelés egyelőre úgy tűnik, hogy működik, a kamatkülönbözet (carry) növelése elvette a spekulánsok kedvét, viszont kérdéses, hogy mi lesz az egy hónap múlva esedékes választáson. Ha Erdogan ígéretéhez híven tényleg nagyobb befolyással kíván lenni a monetáris politikára, akkor könnyen újraindulhat a líra gyengülése, hiszen Erdogan egyértelműen az alacsony(abb) kamatok híve.


Az olasz elnök formálisan is Giuseppe Conte-t, az Öt Csillag és a Liga jelöltjét kérte fel a kormányalakításra. Bár a lépés nem váratlan, ezzel egy populista és alapvetően euró-szkeptikus olasz kormány alakulhat meg, melynek terveiben egyaránt szerepel az adók csökkentése és a kiadások növelése, pedig az államadóság már így is a GDP 130%-ára rúg.


Az EKB két tagja, Benoit Coeure és Valdis Dombrovskis is felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszországnak be kell tartania az EU szabályait és az adósság csökkentésén kéne munkálkodnia. Előbbi ugyanakkor azt is hozzátette, hogy még túl korai értékelni az olasz programot. Az olasz tőzsdén főként a bankok szerepeltek gyengén.


Már tegnap reggel sem teljesítettek jól az európai részvénypiacok, de a vártnál gyengébb beszerzési menedzser indexek tovább rontották a helyzetet. Tovább folytatódott az év eleji csúcsról történő korrekció és a befektetők egyre jobban aggódnak, hogy a gazdasági bizalom megingása nem csak átmeneti.


Hamar véget érhet a kínai importvám-csökkentés okozta eufória az európai autógyártók piacán, ugyanis az USA egy vizsgálat megindításával elképzelhető, hogy éppen a 2,5%-os importvámjának növelését kezdte el előkészíteni. A hírek hatására ma nyomás alá kerülhet a nagy amerikai kitettséggel rendelkező, főként a német autógyártók (BMW, Volkswagen, Daimler) árfolyama.

Létszámcsökkentést és új stratégiát hozhat a Deutsche Bank közgyűlése

A Deutsche Bank mai közgyűlése jelentős változásokat hozhat, jelentősen átalakulhat a bank stratégiája. A megjelent hírek szerint jelentősen csökkenthetik a részvénykereskedési üzletágat és több térségben teljesen fel is hagyhatnak vele. Észak-Amerikában a háttérbe vonulásról már korábban is szóltak hírek, de most ezen túlmenően a közép-európai, közel-keleti és afrikai régiós jelenlététet is érinthetik a változások. A Bloomberg értesülései szerint a létszámcsökkentést tovább, 10 ezer főre növelnék.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben