Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma jöhet az Esmya bejelentés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 18.   09:22

Erste kommentár Magyar idő szerint ma délután egy órakor tart tájékoztatót a PRAC májusi üléséről. Nagy valószínűséggel az Esmya-t is tárgyalták és jó esetben döntés is...

Erste kommentár

Magyar idő szerint ma délután egy órakor tart tájékoztatót a PRAC májusi üléséről. Nagy valószínűséggel az Esmya-t is tárgyalták és jó esetben döntés is született, amelyet a tájékoztató keretében meg is tudhatunk. A várakozásunk nem változott. Szerintünk bizonyos feltételekkel a gyógyszer visszakerülhet a piacra. Egy ilyen döntésnek a hatása a tegnapi és a korábbi áremelkedések ellenére sincs még beárazva. Ugyanakkor egy negatív döntés, aminek kicsi a valószínűsége, már jól látható esést tudna okozni. Így kellő izgalommal nézhetnek a Richter részvényesek a mai nap elé.


Mindeközben Kína kreatívabb lett a kereskedelmi háborúban, és felajánlotta, hogy az amerikai import fokozásával mintegy 200 milliárd dollárral csökkenti a 375 milliárd dollár környéki éves többletét az USA-val szemben. Ennek nyertesi lehetnek az amerikai exportőrök, elsősorban a Boeing.


Ma a tegnapi nagyobb emelkedés után a DAX kis emelkedéssel oldalazhat, míg a BUX megpróbálkozhat egy emelkedéssel a tegnapi gyenge teljesítményt követően, amely elsősorban az OTP gyengélkedésének volt betudható.

Kína békülni akar

Nem mutattak érdemi mozgást tegnap a vezető amerikai részvényindexek, 0,1-0,2% közötti mínuszokban zárták a kereskedést.


A Trump adminisztráció hivatalnoka szerint Kína azt ígérte Donald Trumpnak, hogy 200 milliárd dollárral fogja csökkenteni az USA-val szembeni kereskedési többletét, amit főként az Amerikából származó import növelésével érne el. 2017-ben 375 milliárd dolláros kereskedelmi többlete volt Kínának az USA-val szemben, így a 200 milliárd dolláros vállalás számottevő mértékű. A két ország közti tárgyalások a mai napon folytatódnak, így elképzelhető, hogy hamarosan újabb fontos részletek látnak napvilágot. Egyes források szerint a növekvő kínai importnak a Boeing lehet az egyik nagy haszonélvezője, ez pedig minden bizonnyal az Airbus kárára történne.


Több szektortárshoz hasonlóan felemás gyorsjelentést tett közzé a félvezetőgyártáshoz szükséges eszközöket előállító Applied Materials. Második negyedéves árbevétele 4,6 milliárd dollár lett (+29% év/év), ami megfelelt a várakozásoknak. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,22 dollár lett a várt 1,14 dollárral szemben, míg a bruttó marzs a vártnak megfelelő 46,7%. A kedvezőtlen híreket az szolgáltatta, hogy a most folyó negyedévre 4,33-4,53 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, míg az elemzők ennek a sávnak a tetejét várták. A gyengébb árbevételi várakozást főként a kijelzők gyártásához szükséges eszközök iránti gyengébb kereslettel indokolta a cég, azonban a hosszabb távú trendeket figyelembe véve a menedzsment továbbra is optimista. A részvények 4% feletti esést mutattak piaczárást követően, illetve több félvezetőgyártó papírja is esést mutatott.

Hosszú még az út a japán jegybank előtt

A fő ázsiai indexek, a Nikkei, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,3-0,4%-ot emelkedett a hét utolsó kereskedési napján.


A japán infláció még tovább esett áprilisban és már csak 0,6% a korábbi 1,1% helyett. Az esés a vártnál is nagyobb volt, hiszen a piac 0,7%-os inflációra számított. A maginfláció a vártnak megfelelően alakult, 0,4%-ra csökkent a korábbi 0,5%-os értékről. Az alacsony, ráadásul csökkenő pályán lévő infláció azt mutatja, hogy még hosszú út áll a japán jegybank előtt, mielőtt normalizálni tudná monetáris politikáját, hiszen még rendkívül távol, sőt egyre távolabb van az infláció a jegybank hivatalos 2%-os céljától.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén pluszos volt.

Tovább veszi magát az MTel

A Magyar Telekom további 172.400 darab saját részvényt vásárolt 423 forintos átlagáron május 16-án. A részvényeket az ösztönzési rendszerhez veszi.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben