Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Adták az OTP-t az MSCI súlycsökkenés miatt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 16.   09:25

Erste kommentár 85-ről 80 százalékra csökkent az OTP szabad közkézhányada az MSCI feltörekvő piaci indexben, aminek a következtében az OTP súlya cirka 6 százalékkal csökken. Ennek köszönhetően...

Erste kommentár

85-ről 80 százalékra csökkent az OTP szabad közkézhányada az MSCI feltörekvő piaci indexben, aminek a következtében az OTP súlya cirka 6 százalékkal csökken. Ennek köszönhetően komoly eladási hullám alakult ki a részvény piacán, melyet tetézett az is, hogy az előző két napon mintegy 9 százalékkal emelkedett az árfolyam, vagyis a korrekció amúgy is érett. Egyes számítások szerint így az elkövetkező két hétben az MSCI indexet követő alapoknak mintegy 1,4 millió részvényt kell eladniuk, ha nem akarnak felül-súlyba kerülni. Ezért tegnap 1 millió darab részvény volt a forgalom, azaz valószínűleg 300-500 ezer darab csökkenés bekövetkezhetett. Ugyanakkor az eredményt, amely gyakorlatilag minden szinten erős volt, néhány alapkezelőt felülsúlyozásra késztethet, azaz nem feltétlenül lesz 1,4 millió darab a csökkenés. Így az eladói nyomás csökkenhet az elkövetkező napokban (az időarányos amúgy is napi 150 ezer darab körül lenne) Az árfolyam gyakorlatilag a 200 napos mozgóátlagra esett, amely erős technikai támaszként kellene, hogy viselkedjen.


A mai napon oldalazásra számítunk a DAX és a BUX indexben is.

Megijedt a hozamemelkedéstől az amerikai részvénypiac

A technológiai papírokkal az élen meginogtak tegnap az amerikai részvénypiacok, miután az amerikai 10 éves hozam szignifikánsan áttörte a 3%-os lélektani szintet. Az S&P500 0,7%-kal, a Dow és a Nasdaq 0,8%-kal esett vissza.


A tegnapi kedvező áprilisi amerikai kiskereskedelmi adatokat követően meredek emelkedésbe kezdtek a hosszú amerikai hozamok, mondván, hogy továbbra is erős a gazdasági növekedés a relatíve visszafogottabb (és így is 2,3%-os!) első negyedéves GDP-növekedés ellenére. Ezzel áttörésre került a kiemelten figyelt 3%-os szint, így megnyílhat az út tovább felfele. Persze ha azt nézzük, hogy a Fed az alapkamatot hosszabb távon 3% környékére szeretné emelni, amire ha még rámérünk valamekkora kockázati prémiumot a 10 évre való pénzlekötés bizonytalansága miatt, már túl sok tere nincs elméletileg az emelkedésnek. Nagy alapkezelők között is vitatott kérdés, hogy meddig mehetnek a hozamok. Tegnap a Pimco egyik stratégája azt nyilatkozta, hogy a 3 és 3,5% közötti sávban oldalazhat az idei év hátralevő részében a 10 éves hozam, míg korábban a J.P. Morgan vezére és a Franklin Templeton kötvényüzletágának vezetője a 4%-os értéket sem tartották elképzelhetetlennek. A részvénypiacnak összességében ez kisebb szembeszelet jelenthet, főként ha további dollárerősödéssel párosul. Végső soron azonban a vállalati fundamentumok határozzák meg leginkább az árfolyammozgást, ezek pedig továbbra is nagyon erősek.


Igen optimista az amerikai és a külföldi gazdaságok alakulásával kapcsolatban a San Francisco-i Fed elnöke, John Williams, aki hamarosan a befolyásos New York-i Fed élére kerül. Véleménye szerint idén továbbra is 3-4 kamatemelés elképzelhető a tengerentúlon, de ha az inflációs és bérdinamika tovább erősödik, akár az eddig kommunikáltnál is gyorsabban emelhet a jegybank. Az infláció és a bérek esetleges gyorsuló emelkedését eddig nem sok régiós Fed elnök merte firtatni.

Esik a japán GDP, emelkednek a kínai ingatlanárak

A Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot, a Nikkei 0,5%-ot csökkent.


Japánban, az első negyedévben a GDP évesítve 0,6%-kal csökkent, lényegesen nagyobb mértékben, mint a várt 0,1%-os visszaesés. A vállalatok beruházásai visszaestek, miközben egy relatíve magas, 0,4%-os emelkedést várt a piac.


Az elmúlt 10 hónap legmagasabb ütemében növekedtek a kínai ingatlanárak. A leggyorsabb növekedés az észak-koreai határhoz közel eső területeken következett be, egy hónap alatt 2%-kal nőttek az ingatlanárak, miután beindult az ingatlanspekuláció az észak-koreai politikai kapcsolat javulására.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, a DAX a pozitív kivétel volt.

Saját részvényt vett az MTel

A Magyar Telekom további 168.000 darab saját részvényt vásárolt 425 forintos átlagáron május 14-én. A részvényeket az ösztönzési rendszerhez veszi.

Az OTP bezárja a Touch Bankot

Orosz lapértesülések szerint az OTP bezárja digitális projektjét, a veszteséges Touch Bankot. Az ügyfelek az orosz leánycéghez kerülnek át, vagyis az OTP csoport továbbra is jelen lesz Oroszországban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben