Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MSCI átsúlyozás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 14.   09:16

Erste kommentár Az MSCI a mai napon jelenti be a változásokat az indexekben. Itthon nem számítunk változásra, ugyanakkor ma tudjuk meg, hogy melyik az a 200 kínai cég (kínai A részvények), melyek június elsejétől...

Erste kommentár

Az MSCI a mai napon jelenti be a változásokat az indexekben. Itthon nem számítunk változásra, ugyanakkor ma tudjuk meg, hogy melyik az a 200 kínai cég (kínai A részvények), melyek június elsejétől bekerül az indexbe. Mielőtt pánikba esnénk, hogy akkor a többi index tag súlya jelentősen csökken, érdemes lehiggadni. Első körben ugyanis csak a későbbi súlyuk 5 százalékát, azaz 0,7 százalékos súlyt kapnak, összesen. Így a negatív hatás marginálisnak tekinthető.


A pénteki nagy száguldást követően az OTP és a magyar piac is megpihenhet a mai napon egy oldalazás keretében. Ugyanis az OTP várhatóan erőt gyűjt a 11 ezer forintos szint környékén a folytatáshoz. A természetes ellenállások a 20 és a 30 napos mozgóátlagok, 11.132 és 11.209 pontnál. Különben a mai napon az HSBC 12.900 forintról 13.800 forintra emelte a részvényre vonatkozó célárfolyamát.


A DAX esetében is oldalazásra számítunk a mai napon.

Egyelőre megkönnyebbült az egészségügyi szektor, tovább közeledik az USA és Kína

Minimális mozgástartományban zajlott a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az S&P500 0,4%-kal, a Dow 0,2%-kal emelkedett, a Nasdaq stagnált.


Jó napja volt az egészségügyi szektornak pénteken, miután nagyobb kilengéseket követően végül 1,5%-os pluszban zárt. A szokásosnál nagyobb volatilitást Donald Trump pénteki 10-15 perces beszéde okozta, amelyben a gyógyszerárak csökkentéséről szóló programját vázolta fel. Ez azonban sok részletet nem tartalmazott, csupán olyan általánosságok hangoztak el, mint például a verseny növelése a szektorban vagy ösztönzők kialakítása az alacsonyabb árak érdekében. A javaslat nem tartalmazta Trump korábbi kampányígéretét, miszerint az amerikai állam által finanszírozott nemzeti egészségbiztosítási program, a Medicare közvetlen módon tárgyalhasson a gyártókkal az árakról. Ez pedig a gyógyszergyártóknak kedvező hír.


Tovább közeledett egymáshoz az USA és Kína, miután Donald Trump ismét engedélyezte az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak a kínai ZTE állami mobiltelefon-gyártó számára. A ZTE az alkatrészhiány miatt már online webshopját is kénytelen volt leállítani, így Trump döntése valóban az utolsó pillanatban született meg. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy amennyiben az USA nem teszi meg ezt a gesztust, akkor a kínai állam valószínűleg kisegíti a céget. Ez a végkimenetel azonban inkább a békülés irányába mutat a felek között, és valószínűleg összefügg azzal is, hogy nem sokkal a döntést követően a kínai hatóságok újraindították a Qualcomm felvásárlási szándékának vizsgálatát az NXP holland félvezetőgyártóra, amely jelentős kínai kitettséggel rendelkezik (egy gesztus a kínai fél részéről).


Felülmúlta a várakozásokat a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe májusra az előzetes adatok szerint. Az index 98,8 pont lett a várt 98,3 ponttal szemben, így stagnált az elmúlt havi relatíve magas értéken.

Felfedi lapjait az MSCI

Emelkedéssel indították a hetet az ázsiai indexek. A Shanghai 0,4%-ot, a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng index 1,1%-ot emelkedett.


Az MSCI ma jelenti be, hogy mely kínai, „A” kategóriás részvények kerülnek be a feltörekvő piaci index családba. Bár a döntés várhatóan több mint 200 egyedi kínai részvényt érint majd, aggregát súlyuk csak minimális lesz, ugyanis a piacot érintő korlátozások miatt egyelőre elméleti súlyuk töredékét kapják csak meg, így arra számítunk, hogy a többi feltörekvő piacra ez nem fog jelentős nyomást gyakorolni. A mai döntést követően június 1-től kerülnek be a kínai részvények az index családba.


Az exit-poll alapján a miniszterelnök, Narendra Modi pártja nyerhette a dél indiai Karnátaka államban tartott választásokat. Becslések szerint a 224 helyből 95-120 helyet szerezhettek meg. Győzelme azért fontos, mert azt mutatja, hogy reformokkal is lehet választást nyerni, így enyhülhetnek azok az aggodalmak, hogy a 2019-es választásokat megelőzően Modi a reformok folytatása helyett inkább populista intézkedésekre koncentráljon.


Május 23 és 25 között Észak-Korea bezárja a kísérleti atomrobbantások telepét. Ezzel egy jelentős lépést tesznek még az amerikai csúcstalálkozót megelőzően. Ugyanakkor a lépés inkább csak szimbolikusnak tekinthető, hiszen kínai kutatók szerint a telephely annyira rossz állapotban van már, hogy ott nem is lehetne további atomkísérleteket folytatni. Észak-Korea láthatóan igyekszik elérni, hogy Amerika enyhítse az országgal szembeni szankciókat, melyre ígéretet is kaptak az amerikai külügyminisztertől.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Osztalékszelvény nélkül forog az MTel

Mától osztalékszelvény nélkül forog a Magyar Telekom. Az osztalék 25 forint részvényenként, a kifizetés május 25-én kezdődik.

Saját részvényt vett az MTel

A Magyar Telekom 149.000 darab saját részvényt vásárolt 450 forintos átlagáron május 10-én. A részvényeket az ösztönzési rendszerhez veszi.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben