Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felmondta

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 9.   09:57

Erste kommentár Trump tegnap este végül a „smart money” tétjeinek megfelelően felmondta az iráni atomalkut. Szerinte a jelenlegi megállapodás nem szolgálja a békét. Új szerződést kell kötni, de...

Erste kommentár

Trump tegnap este végül a „smart money” tétjeinek megfelelően felmondta az iráni atomalkut. Szerinte a jelenlegi megállapodás nem szolgálja a békét. Új szerződést kell kötni, de igazándiból jobb, ha erre senki sem számít, legalábbis az amerikai nyilatkozatokból ezt lehetett leszűrni. A szankciókat azonnal be is jelentették. 180 nap múlva életbe lép az embargó az olajtermékekére, 90 nap múlva pedig a repülőgép alkatrészekre. Ez pedig mintegy 40 milliárd dollár export kiesését jelenti, ami elsősorban a Boeinget és Airbust érinti. Ennek ellenére az előbbi alig reagált a bejelentésre 0,6 százalékos csökkenésével. Az olaj fronton is lesznek olyan országok (pl. Kína és Törökország), melyek nagy valószínűséggel nem csatlakoznak a szankciókhoz, s így továbbra is venni fogják az olajat. Egy szó mint száz, a hatás valószínűleg limitált lesz, s a cél amúgy is inkább egy szigorúbb egyezség kialakítása, legalábbis az irániakra nézve.


Tegnap zárás után jelentett a Magyar Telekom, amely minden szegmensben növekvő árbevételt (a növekvő kiskereskedelmi forgalommal összhangban) mutatott föl. Ugyan az EBITDA és az üzemi eredmény a piaci várakozások körül alakult, de a 8 milliárd forintos nettó profit végül meghaladta a 7 milliárd forintos várakozásokat. Az éves eredményvárakozásokat a cég megerősítette, ahogy a 25 forintos osztalék tervet is. A régióban a telekom cégek közül az MTel az egyik legjobban teljesítő. Aggodalmaink nem is emiatt vannak, hanem a Digi várható piacra lépése és a 2019-2021-ben esedékes frekvencia tenderek potenciális drágasága miatt.



A Waberer’s tegnap elmondta, hogy az első negyedéves eredmény egy tudatos stratégiaváltás következménye. Nevezetesen magasabb fuvarozási árakkal dolgoznak, amely a túlkapacitásos holtszezonban a fuvarozási mennyiség rovására megy, ez tükröződik a gyengébb eredményekben. Ez a főszezonban, amikor viszont fuvarozási kapacitás szűkösség van, bőven megtérül. Éppen ezért továbbra is tartják az éves tervüket, amely 15 százalék körüli EBITDA növekedés. A holtszezon most tapasztalat „nagy” hatásának csillapítására is hoztak intézkedéseket. A kiemelt ügyfelek arányát a jelenlegi 50-55 százalékról 60-70 százalék környékére növelik, hiszen a tapasztalat az volt az első negyedévben, hogy a volumen csökkenés az „ad-hoc” megrendeléseknél következett be. Különben az ilyen megrendelések segítenek a teljesítménymutatók optimalizálásában, de ezen megrendelések 30-40 százalékra csökkentése az árbevétel keverékben még megtehető.


Az iráni atomalku felmondása ellenére a DAX és a BUX index is enyhe emelkedést mutathat a mai napon.

Trump felmondta a nukleáris egyezményt Iránnal

Nem okozott nagy volatilitást tegnap az amerikai részvénypiacokon, hogy Donald Trump valóban felmondta az Irán ellen kivetett szankciók átmeneti feloldását. A vezető részvényindexek stagnálást mutattak.


A valószínűbb forgatókönyv szerint Donald Trump felmondta az Iránnal kötött megállapodást, az elnök hat hónapot adott az adminisztrációnak arra, hogy életbe léptesse a korábban már egyszer kivetett legszigorúbb szankciókat, de azok többsége akár már három hónapon belül életbe léphet. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint Trumpnak ezzel az a célja, hogy jobb megállapodást kössön Iránnal, tehát ismét szokásos tárgyalási taktikájához folyamodik.


Felülmúlta a várakozásokat második negyedéves gyorsjelentésében a Walt Disney. 14,6 milliárd dolláros árbevételen (várt: 14,1 milliárd dollár) 1,84 dolláros tisztított EPS-t ért el (várt 1,70 dollár). A jó eredmény főként a filmstúdió jó számainak volt köszönhető, ahol a Fekete Párduc sikere volt a húzóerő. Emellett az élményparkok is a vártnál jobb eredményt hoztak. A TV-s szegmens azonban továbbra is gyengélkedik, itt 4%-kal esett vissza az eredmény év/év alapon. Emiatt a piaci reakció is gyengébb volt piaczárást követően, 1%-os esést mutatott a papír.

Diplomáciai csúcsforgalom Észak-Koreában

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek. A Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett.


A hivatalos kínai hírügynökség alapján Kim Dzsongun észak-koreai vezető ismét Kínába látogatott, ahol a kínai elnökkel találkozott az elmúlt két napban.


Ma tovább folytatódik az igencsak élénk észak-koreai diplomáciai találkozók sora, hiszen az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo látogatott az országba, hogy előkészítse Trump és Kim Dzsongun megbeszélését.


Kínában már átlag 8%-os hozamon forognak a dollárban jegyzett „junk” kötvények, ráadásul a befektetők további hozamemelkedéstől tartanak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben