Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szimmetria: nem csak a természettudomány kulcsszava!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 3.   09:16

Erste kommentár Tegnap a Fed a vártnak megfelelően nem változtatott a finanszírozási rátán, az 1,5-1,75 százalék között maradt. Ugyanakkor a piac biztosra veszi, hogy júniusban jön az újabb kamatemelés....

Erste kommentár

Tegnap a Fed a vártnak megfelelően nem változtatott a finanszírozási rátán, az 1,5-1,75 százalék között maradt. Ugyanakkor a piac biztosra veszi, hogy júniusban jön az újabb kamatemelés. Mindeközben a decemberi kamatemelés elcsúszott januárra, de itt néhány százalékpontos különbségekről beszélünk, azaz 50 százalék körül fluktuál. A csúszás nem meglepő olyan értelemben, hogy a Fed a szimmetria szóval próbálja hangsúlyozni, hogy a megemelkedett inflációs várakozások ellenére nem kíván a kamatpályán változtatni, azaz az átmeneti inflációs hatásoktól eltekint, mint ahogy korábban is ezt tette, amikor alullövés volt. Mindeközben a dollár az euróval szemben technikai szintre ért 1.194 környékén, azaz kialakulhat egy korrekció, emelkedés az EURUSD árfolyamban a közeljövőben.


A DAX nagyot ment tegnap és áttörte a korábbi ellenállást. Ebben a javuló technikai képen túlmenően alapvetően két dolog segítette: (i) a következő negyedévben dinamikus (40 százalék körüli) lehet a profitbővülés; (ii) s az euró-dollár kereszt is nagyot csökkent. Így a nem túl távoli jövőben történelmi csúcsra emelkedhet az index értéke a technikai formáció alapján. Ugyanakkor a mai napon enyhe csökkenés lehet az indexben a tegnapi nagy emelkedést követően. Ezen az sem változtat sokat, hogy vegyes eredményeket látunk ma reggel. Az Infineon a várakozásokat (21 cent) messze meghaladó (26 cent) eredményt tett közzé, s az eredményvárakozását is megemelte. Mindeközben az Adidas és a Bayer is jó eredményről adott számot, de az utóbbi aggódik a dollár gyengesége miatt, amely az után, hogy a Monsanto-t megvette, már komolyabban rombolhatja az eredménylét.


Itthon beleadtak a MOL részvényekbe az után, hogy a finomítói és a petrolkémiai marzsok jelentős csökkenést mutattak áprilisban. A részvény ma forog utoljára a 127 forintos osztalékkal. A BUX a mai napon kis mértékben tovább csökkenhet.

Kínos pillanatok a Teslánál

Az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó (-1,9%) és a telekommunikációs (-1,8%) szektor vezetésével estek tegnap a tengerentúli részvényindexek. Az S&P500 és a Dow 0,7%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal csökkent.


Nem okoztak nagy meglepetést a Tesla első negyedéves számai, miután 3,4 milliárd dolláros árbevételen 3,35 dolláros tisztított egy részvényre jutó veszteséget ért el a cég. Elon Musk azonban az ezt követő elemzői tájékoztatón maradandót alkotott, ugyanis az olyan kérdésekre, amik a Tesla tőkehelyzetével vagy a gépkocsikra vonatkozó előrendelésekkel foglakoztak nem válaszolt, azzal kitérvén, hogy azok unalmasak és szárazak. Emellett azt ajánlotta a befektetőknek, hogy akik nem tudnak nagyobb volatilitást elviselni, azok ne vegyenek Tesla részvényt. A történések természetesen elbizonytalanították a befektetőket, piaczárás után 4,5%-kal esett az árfolyam. Egy további bizonytalansági tényező, hogy a vállalat 1 milliárd dollár készpénzt égetett el a negyedévben, többet, mint amit az elemzők vártak. Eközben Musk korábbi ígérete szerint az idei második félévben már cash flow pozitív és nyereséges is lehet a cég. Ahhoz, hogy az idei első félév végére 5000 új Model 3-as gördüljön le hetente a futószalagról, Musk továbbra is ragaszkodik.


A vártnak megfelelően nem változtatott a Fed az 1,5-1,75%-os alapkamaton a tengerentúlon a tegnap véget ért kétnapos kamatdöntő ülés folyamán. A kamatdöntést követő közleményben kétszer is szerepelt a szimmetrikus inflációs cél kifejezés a korábbi közleményekben tapasztal egy említéssel szemben. Ezzel a Fed minden bizonnyal azt akarja hangsúlyozni, hogy a jegybanki cél közelében lévő infláció miatt még nem kezd el kapkodni a kamatemelésekkel, sőt akkor sem, ha az általuk figyelt inflációs mutató (PCE) 2% fölé emelkedne. Az ülést követően minimálisan visszaesett a decemberi negyedik kamatemelés valószínűsége, ami már egy ideje 50% körül mozog, míg a dollár nagyobb kilengést követően gyengülni látszik a főbb devizákkal szemben.

Tőzsdére tart a Xiaomi

Kisebb-nagyobb csökkenést mutattak ma az ázsiai tőzsdeindexek. A Hang Seng 1,5%-ot csökkent, miközben a Shanghai index lényegében stagnált. Kínában ma és holnap is zárva tart a tőzsde nemzeti ünnep miatt. Ma az alkotmányt ünneplik, holnap pedig a lomb ünnepe van, mint egyfajta tavaszváró ünnepség.


Elkezdte a tőzsdei bevezetési folyamatát a Xiaomi, mely a világ egyik legnagyobb okostelefon gyártója, bár egészen a tavalyi évig inkább csak az ázsiai piacokon volt ismert. A részvényeket a hongkongi tőzsdére fogják bevezetni. Az IPO kapcsán közzétett dokumentumokból látható, hogy a társaság árbevétele 67,5%-ot növekedett 2017-ben, főleg a nemzetközi terjeszkedésnek köszönhetően. Az üzemi eredmény pedig csaknem triplázni tudott, vagyis egy kimondottan erős évet követően kerülhet sor a tőzsdei bevezetésre. A tranzakció 2014 óta a legnagyobb lehet, 10 milliárd dollárnyi friss tőkét kívánnak bevonni, ami 100 milliárd dollárra értékelheti a cég teljes értékét.


Már ma Kínába utazott az amerikai tárgyalódelegáció, de a tényleges egyeztetések majd csak holnap fognak megkezdődni a kereskedelmi kapcsolatok átalakításáról. Feszült tárgyalás várható a nyilatkozatok alapján, bár mindkét fél érdeke az, hogy sikerüljön megoldásra jutniuk. Egyelőre még nem tudni, hogy mikor tartanak sajtótájékoztatót a megbeszéléseket követően.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

MOL eredmény

Holnap hajnalban teszi közzé 2018. I. negyedéves eredményét a MOL.

MOL osztalék

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a MOL. Az osztalék 127,5 forint részvényenként, a kifizetés május 16-án kezdődik.

MOL marzsok

Bernt árfolyam: 71,8 USD/bbl (április) vs. 65,9 USD/bbl (március) és 52,5 USD/bbl (2017 április) (kitermelés az értékesítés negyede-ötöde) Csoport szintű finomítói árrés: 5,8 USD/bbl (április) vs. 6,1 USD/bbl (március) és 6,8 USD/bbl (egy évvel ezelőtt). Petrokémiai marzs: 384,3 EUR/t (április) vs. 435,5 EUR/t (egy hónapja) és 592,9 EUR/t (egy éve). Vagyis petrokémiában és finomításban további masszív csökkenés van, míg az olajban (relatíve kisebb) emelkedés. A dollár gyengélkedése és a kőolaj áremelkedése is szerepet játszott a marzsok csökkenésében.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben