Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Steve Jobs szelleme kísért

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 27.   09:18

Erste kommentár A látnok gondolatai még a sírból is utolérnek bennünket. Annak idején, sok-sok évvel ezelőtt egy felhőalapú látomása volt a világról, amelyet akkor kicsit kétkedve fogadtak az iPad...

Erste kommentár

A látnok gondolatai még a sírból is utolérnek bennünket. Annak idején, sok-sok évvel ezelőtt egy felhőalapú látomása volt a világról, amelyet akkor kicsit kétkedve fogadtak az iPad bevezetése kapcsán. Ma pedig a felhőalapú szolgáltatások húzzák számos cég eredményét. A tegnap jelentő Amazon és Microsoft jó eredménye alapvetően a felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhető, míg az Intel az ezekhez gyártott félvezető eszközöknek köszönheti többek között a nagyszerű teljesítményt. Ráadásul az eredmény kilátások továbbra is jók, s emelkedő pályán vannak. Így nem meglepő, hogy a részvények a zárás utáni kereskedésben 2-6 százalékot emelkedtek.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedést várunk.

Rózsaszín felhőben úsznak a technológiai óriások

Kitartott a jó hangulat a tegnapi kereskedés folyamán a tengerentúlon. Az S&P500 és a Dow 1%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal emelkedett.


Három technológiai óriás is jelentett tegnap piaczárást követően. Az Amazon és a Microsoft számai azt mutatták, hogy a felhőalapú szolgáltatások térnyerése továbbra is rohamtempóban halad, míg az Intel az itt használt chipek értékesítéséből profitál.


Az Intel első negyedéves árbevétele 16 milliárd dollár lett a várt 15 milliárd dollárral szemben, amin szintén a várt (0,71 dollár) feletti 0,87 dolláros tisztított EPS-t ért el. Második negyedéves árbevétel-várakozását a 15,8-16,8 milliárd dolláros sávba emelte a cég, míg az elemzők ezelőtt 15,6 milliárd dollárt vártak. A jó negyedéves számok főként a felhőalapú szolgáltatásokhoz használt adatközpontokhoz szükséges chipek megugró értékesítésének voltak köszönhetőek. Az adatközpont üzletág összességében 24%-kal növekedett év/év alapon, ezzel már a negyedéves árbevétel 1/3-át kitéve. Piaczárás után 5,5%-ot emelkedett az árfolyam.


Szintén nagyon erős számokat közölt a Microsoft a gazdasági harmadik negyedévére. Az árbevétel a legoptimistább várakozást is felülmúlván 26,8 milliárd dollár lett (+16% év/év), amin 0,95 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 0,85 dollárral szemben. A felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 7,9 milliárd dollár lett a negyedévben (+18% év/év), amit főként a vállalat Azure névre keresztelt platformja hajt, ami újfent nagyjából duplázott. A vállalat pontos bevételi számokat továbbra sem közöl erről a platformról. A jelentést követő elemzői tájékoztatón a vállalat pénzügyi igazgatója azt mondta, hogy a következő gazdasági évben a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó szegmensben minden téren a marzsok további tágulására számít. A részvények 2%-kal emelkedtek piaczárást követően.


A fentieket követően természetesnek mondható, hogy a felhőalapú szolgáltatások piacvezetője, az Amazon is erős számokat közölt az első negyedévre. Az üzemi eredmény közel 2 milliárd dollár lett a várt 1 milliárd dollárral szemben. A most folyó negyedévre 1,1-1,9 milliárd dollár közötti üzemi eredmény vár a cég, míg a konszenzus ennek a sávnak az alját várta. A felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó szegmens (Amazon Web Services) árbevétele 50%-kal emelkedett év/év alapon 5,44 milliárd dollárra. A jelentésben a cég azt is bejelentette, hogy 20 dollárral évi 119 dollárra emeli az Amazon Prime előfizetés árát, legutoljára 2014-ben volt emelés. A jelentésből pedig az látszik, hogy az online hirdetési szegmensben is egyre sikeresebb a cég, ugyanis az egyéb bevételek 132%-kal emelkedtek év/év alapon, amely szegmens főként a hirdetési üzletágat tartalmazza. A hírekre közel 7%-kal emelkedtek a részvények piaczárást követően.

Már a japán jegybank sem hisz az inflációban

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,4%-ot csökkent, a Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei pedig 0,6%-ot emelkedett.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem módosított a monetáris kondíciókon, ugyanakkor elhagyták a 2%-os inflációs cél 2019-ben történő elérésre való utalást. Ez pedig ara enged következtetni, hogy a japán inflációs kilátások csökkentek és a vártnál hosszabb ideig lesz szükség a BoJ stimulusára az inflációs cél elérésének érdekében. A piac eddig is pesszimistán kezelte a japán jegybank inflációs várakozásait. A 2018-as inflációs kilátást 1,3%-ra, a 2020-ast 1,8%-ra vágta vissza a jegybank.


A megjelent hírek szerint jó hangulatban telt a két Korea közti csúcstalálkozó. Egyeztettek az atomfegyverek leszereléséről és Kim Dzsongun javasolta, hogy a közeljövőben ismét tartsanak egyeztetéseket. Egyelőre még nem tudni, hogy az esemény lezárásaként milyen hivatalos közleményt fognak megjelentetni. Korábban volt olyan várakozás is, hogy a két ország békét köt egymással az 1953-óta életben lévő tűzszünet helyett.


Márciusban a kínai termelő vállalatok profitja év/év alapon csak 3,1%-kal bővült a korábbi 10,8% helyett. 2016 óta ez a leglassabb növekedési ütem, ennek oka az alacsony infláció illetve a holdújév hatása.


Áprilisban a várt 0,8% helyett csak 0,5% lett az infláció Japánban, a maginfláció pedig mindössze 0,3% a várt 0,5%-kal szemben, ami ismét csak az infláció alacsony szintjét bizonyítja. A japán kiskereskedelmi forgalom bővülése is elmaradt a várttól, az előzetes márciusi adatok alapján a várt stagnálás helyett év/év alapon 0,7%-kal csökkent. Viszont az ipari termelés márciusban 2,2%-kal bővült, felülmúlva a 2,0%-os várakozást.

Határidős piacok

A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt. Az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben