Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem lepte meg a piacot a Bézs könyv, erős hitelezés jöhet Magyarországon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 19.   09:12

Erste kommentár Tegnap a Bézs könyv nem tartogatott számottevő meglepetést a piaci szereplők számára. A Fed szerint nem növekedett az inflációs nyomás, de a gazdaság továbbra is moderált növekedési...

Erste kommentár

Tegnap a Bézs könyv nem tartogatott számottevő meglepetést a piaci szereplők számára. A Fed szerint nem növekedett az inflációs nyomás, de a gazdaság továbbra is moderált növekedési pályán van. Több iparágban munkaerőhiány van: pl. az egészségügyben, az IT szektorban, az építőiparban, a szállítmányozás és a mérnöki szolgáltatások területén, de ezeket a vállalatok a dolgozók túlóráztatásával vagy automatizációval igyekeznek megoldani. Ugyanakkor számos vállalat aggályát fejezte ki a védővámok miatt megemelkedett költségek miatt. A Fed elemzői szerint a valós hatás relatíve kicsi, viszont az intézkedések szubjektív megítélése jelentős. Egy szó mint száz, a korábban jelzett kamatpálya nem változott a piac ítélete szerint. Júniusban és szeptemberben jöhet további 25 bázispontos kamatemelés, s jövő január-márciusában jöhet a következő lépés.


Tegnap Nagy Márton, az MNB alelnöke előadást tartott egy konferencián, ahol jelentős hitelbővülést előrevetítő pályát rajzolt fel. Mindeközben egyre későbbre csúszik a szigorítási ciklus kezdete. Míg korábban ezt inkább 2019 közepére, most inkább a végére lehet tenni, s az alapkamat emelésére is később kerülhet sor.


A mai napon kismértékű csökkenésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

A növekvő versenyben is jól állja sarat az American Express

Rég nem látott szűk mozgástartományban zajlott tegnap a kereskedés a tengerentúlon. A Dow végül 0,2%-os mínuszban zárt, az S&P500 0,1%-ot, a Nasdaq 0,2%-ot emelkedett.


A nagy amerikai bankok gyorsjelentéséből kiderült, hogy mind a Citi, mind a J. P. Morgan, mind a Bank of America esetében nőtt a hitelkártya üzletág, és egyre kedvezőbb ajánlatokkal állnak elő a cégek. Ez azonban nem zavarta az American Express-t és 9,7 milliárd dolláros árbevételen (várt: 9,5 milliárd dollár) 1,86 dolláros tisztított EPS-t (várt: 1,71 dollár, +31% év/év) ért el az első negyedévben. A hagyományos kártya üzletág mellett egyre több hitelt is nyújt a cég, ami újabb teret nyit a profitok felfutása előtt. A vállalat a teljes gazdasági évre a korábban belengetett 6,9 és 7,3 dolláros EPS-sávnak most már a tetejét várja. Piaczárást követően 4%-kal emelkedtek a cég részvényei.


Úgy tűnik, hogy fáj a Facebooknak az Európai Unió által május 25-én bevezetendő GDPR 2 szabályozás (egységes adatbiztonsági irányelvek), ami az internetes cégeket szabályozza a felhasználói adatok védelmének érdekében. Ezidáig az amerikai és kanadai felhasználókat leszámítva a facebook többi felhasználója az ír központ szerinti felhasználási feltételek alapján használta az alkalmazást. Májustól ez már csupán az európai felhasználókra fog majd korlátozódni, így többek között az ázsiai, afrikai, ausztráliai és dél-amerikai felhasználókra nem fog vonatkozni az új GDPR 2 szabályozás. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a szabályozás valószínűleg komolyabb kényelmetlenségeket okoz a cégnek. Kérdés, hogy ez a hirdetési bevételekre is kihathat-e, erről azonban legelőször csupán a következő gyorsjelentési szezonban kaphatunk információt.


Továbbra is ugyanazt a képet festi a Fed Bézs könyve az amerikai gazdaságról, mint az elmúlt nagyjából fél évben. Stabilan, közepes tempóban növekvő gazdaság, árak és bérek. Ezt a status quo-t az egyes területeken (IT, mérnök, egészségügy, építőipar, szállítás) tapasztalható munkaerőhiány sem képes kibillenteni. Egy lehetséges kereskedelmi háborútól való félelmüket egyes szektorok már kifejezték, azóta ez valószínűleg alábbhagyott.

Gyorsan fogy a puskapor Hongkongban

Tovább meneteltek az ázsiai piacok. A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 1%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot emelkedett ma. Leginkább az alumíniumtermelő vállalatok teljesítettek jól, miután az orosz szankciók hatására még mindig emelkedik az alumínium ára.


Emelkedtek a hongkongi bankközi kamatok. A japán jegybank devizapiaci intervenciójának eredményeként csökkent a piacok likviditása és emelkedtek a bankközi kamatok, azonban még így is körülbelül egy százalékponttal az amerikaiak alatt vannak. A hongkongi jegybank az elmúlt egy hét alatt máris 6,5 milliárd dollárt használt fel a devizaintervenció során, ami azt is mutatja, hogy ha a hongkongi dollár változatlanul piaci nyomás alatt marad, akkor elkerülhetetlen lesz a monetáris szigorítás, különben a jegybank gyorsan kifogy a munícióból.


Donald Trump és Shinzo Abe japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy tovább egyeztetnek a kereskedelmi kapcsolatokról. Abban azonban nincs teljes egyetértés, hogy miről is fognak tárgyalni, ugyanis míg Amerika bilateriális kapcsolatban gondolkodik, addig Japán a TPP keretén belül szeretné rendezni kereskedelmi viszonyát Amerikával.

Határidős piacok

A Dow és az S&P mÍnuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben