Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégis lesz szankció?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 18.   09:11

Erste kommentár Trump gazdasági tanácsadója elmondta, hogy minden találgatás ellenére gondolkoznak bizonyos újabb szankciók kivetésén Oroszország felé. Mindeközben Putyin utasította embereit, hogy vegyenek...

Erste kommentár

Trump gazdasági tanácsadója elmondta, hogy minden találgatás ellenére gondolkoznak bizonyos újabb szankciók kivetésén Oroszország felé. Mindeközben Putyin utasította embereit, hogy vegyenek kicsit vissza az USA elleni retorikából. A piac továbbra is azt gondolja, hogy most inkább az enyhülés irányába haladnak a folyamatok, azaz végül nem lesz szankció. Az észak-koreai ügy is megoldódni látszik, hiszen kiderült, hogy a CIA főnöke még két héttel ezelőtt az országban járt. Ez azt sugallja, hogy nem csak a béke köttethetik meg, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az USA elnöke és a szocialista állam vezetője is találkozni fog. Így a piacok optimizmusa ma reggel is megvan, de már sokkal visszafogottabbnak tűnik.


Az amerikai gyorsjelentési szezon halad előre a maga útján. Eddig az S&P500 index cégeinek cirka 10 százaléka jelentett. A profitbővülés 30 százalékos, 10 százalékos árbevétel bővülés mellett! Azaz csak részben az adócsökkentés a felelős a jó teljesítményért. Az eredmények összességében 6,8 százalékponttal mutatnak nagyobb növekedést, mint amire a piac számított. Az árfolyam reakció viszont vegyes. Az egészségügy, a fogyasztói szolgáltatások és termékek pozitívan, míg a pénzügy, az ipar és a technológia negatívan reagált a jó eredmények mellett, ellenére.


A mai napon további enyhe emelkedésre számítunk a DAX indexben, míg a BUX esetében a tegnapi gyenge teljesítményt követően valamiféle emelkedést kellene látnunk.

Fordulatok napja a tengerentúlon

A címbeli utalás akár az amerikai részvénypiacok tegnapi teljesítményére is vonatkozhatna, ugyanis tegnap fontos technikai szinteket törtek át a vezető indexek, ezzel gyakorlatilag ismét megnyitván az utat a korábbi csúcsokig. A fordulat ebben az esetben azonban már korábban körvonalazódott, ugyanis az elmúlt héten már csökkenőnek indult a volatilitás a piacokon. Tegnap végül a Dow 0,9%-os, az S&P500 0,8%-os, a Nasdaq 0,7%-os emelkedéssel zárt.


A fordulat egyrészt a gyorsjelentési szezon eddigi pozitív alakulásában volt tetten érhető, miután az IBM első negyedéves gyorsjelentésében a gyengülő dollár hatását figyelmen kívül hagyva stagnáló árbevételről és csökkenő profitmarzsról számolt be. A 2,45 dolláros tisztított EPS és 19,1 milliárd dolláros árbevétel nagyjából a vártnak megfelelő, azonban ezt erősen segítette a kedvező devizahatás. A bruttó marzs 43,7% lett a várt 45,4%-kal szemben, ami 0,8 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A vállalat vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a marzsok az első negyedévben stabilizálódhatnak, így ez különösen csalódást jelent. Javít a helyzeten, hogy a vállalat szerint ez főként egyszeri tételeknek volt köszönhető. A kiemelten fontos felhőalapú szolgáltatásokból származó bevételek 14%-kal emelkedtek év/év alapon, ami elmarad a 2017-es átlagos 24%-os növekedési ütemtől. A visszafogott számok hírére közel 6%-kal estek a részvények piaczárást követően.


Az IBM mellett a félvezetők működéséhez szükséges eszközöket gyártó Lam Research részvényeivel is elbántak piaczárást követően, annak ellenére, hogy a cég a vártnál jobbat jelentett. A harmadik negyedéves gyorsjelentés szerint az egy részvényre jutó tisztított eredmény 4,79 dollár lett a várt 4,38 dollárral szemben, míg az árbevétel 34%-kal emelkedett év/év alapon a vártnak megfelelő 2,9 milliárd dollárra. A most folyó negyedévre is erősen pozitív a cég, miután 3,1 milliárd dolláros árbevételt vár a konszenzus által becsült 2,9 milliárd dollárral szemben. A rossz hír az volt, hogy a vállalat szerint az idei megrendelései az első félévben érhetik el a csúcsot, amiből egyesek már arra következtetnek, hogy ez esetleg a ciklus csúcsát jelentheti. Ezt jelenleg természetesen korai lenne kijelenteni, érdemes lesz azonban a többi félvezetőgyártó jelentését figyelni. A vállalat részvényei 6%-kal estek piaczárást követően, de a szektortársak, mint a Micron Technology (-1,5%) vagy az Applied Materials (-3%) is nyomás alá kerültek.


A Tesla körül is zajlanak a fordulatok, ugyanis Elon Musk tegnap a cég dolgozóinak bejelentette, hogy az új Model 3 gyártása mostantól 0-24 órában a hét minden napján fog zajlani. A cél tehát nem kisebb, mint a félév végére heti 6.000 darabra futtatni fel a gyártást, ami meghaladná a korábban belengetett 5.000-es célt.


A Fehér Ház fő gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint mégis elképzelhető, hogy az USA újabb szankciókat vessen ki Oroszország ellen. Ez ellentmond Trump korábbi szavainak, miszerint már nem lesznek újabb szankciók. Eközben az ügyhöz közel álló források szerint Putyin arra utasította az orosz hivatalnokokat, hogy vegyenek vissza USA-ellenes retorikájukból, ami egy újabb jel a felek békülésének irányába.

Véget érhet a koreai háború

Emelkedés jellemezte az ázsiai tőzsdéket. A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 1,5%-ot emelkedett a mai kereskedésben.


A jövő héten megrendezésre kerülő koreai csúcstalálkozón formálisan is békét köthet egymással Észak és Dél Korea. A koreai háborút 1953-ban ugyanis csak fegyverszünettel zárták le, a két ország hivatalosan azóta is hadban áll egymással. A személyes találkozót megelőzően pénteken a két koreai elnök telefonos megbeszélést fog folytatni és egyeztetik a találkozót és a békekötés részleteit is.


A felfokozott észak-koreai diplomáciai kapcsolatokat jelzi az is, hogy Trump nyilatkozata szerint Amerika és Észak-Korea között is nagyon magas szinten zajlanak az egyeztetések közvetítő beiktatása nélkül. A Washington Post értesülései szerint a CIA igazgatója 2 hete Észak-Koreában járt és Kim Dzsongunnal tárgyalt. Minden jel arra mutat, hogy a következő hetekben vagy hónapokban jelentős diplomáciai előrelépés történhet Észak-Korea kapcsán.


Ellentmondásos lépések Kínától: ismét megígérték, hogy az autógyártók számára nyitottabbá teszik a kínai piacot, 2022-ig eltörlik azt a korlátozást, amely alapján most csak vegyes vállalatként működhetnek Kínában a nyugati autógyártók, ugyanakkor az amerikai cirok importra vámokat vetnek ki. A cirok Ázsiában például az alkoholgyártás egyik alapanyaga. Az üzenet, hogy Kína hajlandó nyitni piacain, ugyanakkor nem hagyja válasz nélkül az amerikai intézkedéseket sem.


Április 25-én több kínai banknak is 1 százalékponttal csökkenti a kötelező tartalékrátát a kínai jegybank. Ez javítja a bankok hitelezési képességét. Legutóbb egy hasonló intézkedés keretében a bankok 90%-ának már csökkentették tartalékrátáját.


Márciusban a japán export a várt 5,2% helyett csak 2,1%-kal bővült év/év összehasonlításban, miközben az import a várt 6,3%-os bővülés helyett 0,6%-kal csökkent.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

MTel osztalékfizetési rend

A Magyar Telekom május 25-től fizeti a részvényenkénti 25 forintos osztalékot. A részvény május 11-én forog utoljára osztalékszelvénnyel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben