Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is a Szíria a középpontban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 12.   09:30

Erste kommentár A nemzetbiztonsági tanács ma ül össze az USA-ban, s dönt az esetleges légicsapásról Szíriában. Vagyis az orosz-amerikai feszültség továbbra sem enyhül. Ez pedig limitált...

Erste kommentár

A nemzetbiztonsági tanács ma ül össze az USA-ban, s dönt az esetleges légicsapásról Szíriában. Vagyis az orosz-amerikai feszültség továbbra sem enyhül. Ez pedig limitált mértékben hatással van a fejlett piaci részvényekre is. A magyar piacon elsősorban két részvény, az OTP és a Richter érintett a rubel gyengülésén keresztül. A rubel-forint árfolyam tegnap már fordulatot mutatott, hiszen az árfolyamgyengülésre az orosz exportőrök is úgy reagáltak, hogy visszatartották a devizaváltásaikat, amely felerősítette a gyengülést. Az OTP árfolyamában is jött egy megnyugvás, míg a Richter esetében most jelentek meg az eladók. Az eddigi rubelgyengülés „ceteris paribus” mintegy 7-8 milliárd forintot hasítana ki az eredményből éves szinten, ha így maradna a múlt heti árfolyamokhoz képest. Ugyanakkor szerintünk az Esmya-val kapcsolatos május 18-i európai gyógyszer felügyeleti döntés az árfolyam mozgás szempontjából fontosabb döntés lesz. S azt is gondoljuk, hogy egy hónap múlva bizonyos értelemben pozitív döntés születik az Esmya jövőjével kapcsolatában. Másrészt azt is gondoljuk, hogy a rubel árfolyam a nagy esést követően korrigálni fog, amelyet már tegnap és a ma reggeli órákban is láthatunk.


Mindeközben az amerikai hatóságok a tőkemegfelelési követelményeket közelíteni szeretnék a bázeli kritériumokhoz, ez mintegy 120 milliárd dollárt szabadítna fel az amerikai bankoknál, amit a hitelezési aktivitás növelésére használhatnának fel. Ez jó hír az amerikai bankok szempontjából.


Ma a szír feszültség miatt összességében oldalazó piacokra számítunk, amit az amerikai nemzetbiztonsági tanács döntése mozdíthat ki a holtpontról.

Nem hozott nagy újdonságot a Fed jegyzőkönyv

Lefordultak tegnap a rövidtávú mozgóátlagokról a vezető amerikai indexek, így továbbra is várat magára, hogy ismét határozott irányt vegyen fel a piac. Az S&P500 0,6%-kal, a Dow 0,9%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal esett vissza.


Ahogy a kamatpályára vonatkozó új egyéni előrejelzésekből már márciusban látni lehetett, valóban optimistábban látja a Fed a gazdasági kilátásokat az USA-ban, derült ki a márciusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből. Mind a gazdasági növekedés, mind az inflációs cél elérésének tekintetében magabiztosabb lett a jegybankárok többsége, ami a korábban előrevetítettnél enyhén meredekebb kamatpályát indokol a következő években, írja a jegyzőkönyv. Néhány jegybankár már elkezdett arról értekezni, hogy valamikor a jövőben aktuálissá válhat, hogy a jelenleg támogatónak bélyegzett monetáris politikájukat inkább a semleges vagy restriktív jelzőkkel jellemezzék. A pozitív kilátásokra a jegybankárok szerint egy esetleges kereskedelmi háború jelentene negatív kockázatot, azonban ez a kockázat egyelőre nem tántorítja el őket a további fokozatos kamatemelésektől.


A Képviselőház előtt is jól állta a sarat Mark Zuckerberg tegnapi meghallgatásán, a vállalat részvényei közel 1%-kal emelkedtek tegnap. Az internetes cégek regulációjáról továbbra is sok szó esett, Zuckerberg szerint valamiféle szabályozás jogos lehet, azonban azzal körültekintően kell eljárni.


Nem érkeztek egyelőre új hírek a szíriai konfliktussal kapcsolatban, az ügyhöz közel álló források szerint Trump még nem hozta meg végső döntését, hogy valóban elrendel-e rakétatámadást az Asszad rezsim ellen. Amíg nem kerül pont az ügy végére, kisebb bizonytalanság jellemezheti a piacokat.


A bázeli szabályozásokhoz igyekszik közelíteni a Fed az amerikai bankok szabályozását, aminek következő lépése a tőkemegfelelési mutató számításának megváltoztatása lehet. A Fed az általa használt eddigi számítást sokkal inkább a bankok egyedi kockázataira szabná, ezzel pedig a Fed számításai szerint 121 milliárd dollárnyi tőke szabadulna fel az amerikai bankoknál. Az új szabályozás szerint ebből azonban csupán 400 millió dollárt lehetne részvény-visszavásárlásra vagy osztalékemelésre költeni, így valójában a hitelezést könnyítené meg a javaslat jelentősebb mértékben.

Kína kész visszaütni, ha kell

Visszafogott elmozdulásokat mutattak ma az ázsiai tőzsdeindexek. A Nikkei stagnált, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent.


A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint részletes tervet dolgoztak ki, hogy szükség esetén hogyan fognak visszavágni Amerikának, ha a kereskedelmi viszony elfajulna a két ország között. Azt is leszögezte, hogy továbbra is a „Kína 2025” nevet viselő gazdasági program megvalósításán dolgoznak.


A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot. Ugyanakkor jelezték, hogy a korábban várt 1,7%-nál alacsonyabban alakulhat majd az infláció.


Kína a szabályozás lazításával vonzana új befektetőket, ugyanis mérlegelik annak lehetőségét, hogy az indexekre vonatkozó kereskedési limiteket a számlánkénti napi 20 kontraktusról ötszörösére emeljék. Ez egyrészt nagyobb volatilitást okozhatna a piacon, ugyanakkor új vevőket is vonzhatna.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

MOL közgyűlés

Ma tartja közgyűlését a MOL. A menedzsment 127,5 forintos osztalékot javasol, melyből 85 forint normál, 42,5 forint pedig rendkívüli osztalék.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben