Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erőt mutat a DAX

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 10.   09:34

Erste kommentár Már jó pár napja történhet szinte bármi a világban, a DAX relatíve jól szerepel. Egyrészt fontos tényező, hogy többszöri ijesztgetés után végül mégsem tört le a...

Erste kommentár

Már jó pár napja történhet szinte bármi a világban, a DAX relatíve jól szerepel. Egyrészt fontos tényező, hogy többszöri ijesztgetés után végül mégsem tört le a fontos 11.830 pont. Másrészt miközben az USA hasonló haláltáncot jár, mint korábban a DAX, a német index közben már nem akar meghalni, sőt inkább a pozitívumokra reagál. Harmadrészt a technikai indikátorok is egyre inkább azt mutatják, hogy megostromolhatja a 200 napos mozgóátlagot 12.665 pontnál, ha sikerül (valószínűleg igen) áttörni a 12.450 pont körüli ellenállást.


Mindeközben az amerikai szankciók kivégezték az orosz piacot. Konkrét szankciókkal és kereskedelmi tiltásokkal büntetnek számos oligarchát és tisztviselőt illetve vállalataikat. Az üzenet világos. Ne kereskedj az oroszokkal és ne fektess be Oroszországban. Így jelentős eladási hullám alakult ki az orosz tőzsdén, annak ellenére is, hogy az átlagos előremutató P/E értékeltség 6 körül van. A Raiffeisent, az OMV-t és az OTP is adták a hírre. Az előbbi profitjának 25 százaléka jön az oroszoktól, s a banknak lehetnek kapcsolatai az érintett vállalatokkal, személyekkel, míg az OMV esetében folyamatban lévő tranzakciók is vannak milliárd dollár fölötti értékekben. Az OTP alapvetően fehéráru hiteleket nyújt Oroszországban, amely tipikus lakossági hitel. Így nem igazán érintett a szankciókban. Ugyanakkor második körös hatás lehet a gazdasági kondíciók változásán keresztül, de mivel nagyon szigorú a hitelnyújtás, s a bank mérete az orosz gazdasághoz képest pici, így azt gondoljuk, hogy a hatás valószínűleg nem számottevő. Különben az OTP eredményének 8 százaléka jön Oroszországból, mérlegének pedig 5 százaléka van ott. A MOL esetében pedig már minimális az orosz kitettség (Baitex).


A engedékenyebbnek tűnő kínai hangnem csökkenti a kereskedelmi háborús félelmeket, ennek köszönhetően valószínűleg a DAX és a BUX is a pozitív tartományban zár a mai napon.

Kijöttek a friss költségvetési előrejelzések az USA-ból

Lefordultak a kereskedés vége felé tegnap a vezető amerikai indexek, így végül csupán enyhe emelkedéssel fejezték be a kereskedést. A Dow 0,2%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett. A határidők ma reggelre azonban már 1-2% közötti pluszokat mutatnak, azt követően, hogy a kínai elnök, Xi Jinping mai beszédében a kínai gazdaság kinyitásának irányába mutató intézkedéseket jelentett be. Ezzel pedig enyhülhet az USA és Kína közötti feszült viszony.


Kijött az amerikai Költségvetési Hivatal friss előrejelzése a költségvetés várható pályáját illetően. A 2018-as költségvetési évben 800 milliárd dollár körül alakulhat a költségvetési hiány a 2017-es 665 milliárd dollárt követően. A Hivatal szerint az GDP-arányos államadósság a jelenlegi 77% körüli szintről 2028-ra 100% körüli szintekre emelkedhet. Az adatokból az látszik, hogy a lejtőn lép rá a gázra az USA, a kérdés, hogy hosszabb távon ennek meglesz-e a következménye, illetve, hogy ez mennyire teheti esetleg óvatosabbá a Fed-et.


Az FBI tegnap váratlanul berontott Donald Trump személyes ügyvédjének irodájába és hotelszobájába, és többek között az elnök és az ügyvéd közti kommunikációt tartalmazó dokumentumokat kobozott el. A Times szerint az oroszok 2016-os választásokban való befolyását feltárni igyekvő vizsgálat során bukkantak olyan részletekre, amelyek indokolták ezt a lépést. Noha egyre inkább szorul a hurok Trump körül, ő továbbra is boszorkányüldözésről beszél.


A mai napon piacnyitás előtt főként a márciusi termelői árindexet érdemes figyelni tengerentúlról.

Kína is meghátrál Trump elől?

Enyhül a Kína és Amerika közti viszony, amire emelkedtek az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,4%-ot, a Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot emelkedett ma.


Xi Jinping kínai elnök több fontos a kereskedelemre ható intézkedés tervét is bejelentette ma. Eszerint megnyitják a pénzügyi szektort és az autóipart is a külföldi befektetők előtt. Valamint jobban védeni fogják a szellemi tulajdonjogot. Vagyis lényegében csupa olyan intézkedést fognak tenni, amiért Trump küzdött. Ezzel Kína egy nyitottabb gazdasággá válna és ugyan konkrétumokat egyelőre nem láttunk, úgy véljük, hogy a kereskedelmi kapcsolatokra is pozitív hatással lenne.


A Bloomberg értesülései szerint Kínában tanulmányozzák a jüan leértékelésének a lehetőségét. Azonban ezt többen csak úgy értelmezik, hogy vizsgálják az összes lehetséges lépést az amerikai vámokra és nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is lépik a leértékelést.


4 hónapos csúcsra emelkedett a japán kötvények kockázatát mérő 5 éves CDS. A 28 pont körüli érték változatlanul alacsonynak számít, ugyanakkor trendszerű növekedése mutatja, hogy a befektetők egy picit elbizonytalanodtak a botrányokat követően a japán reformokat illetően.


Márciusban a vártnál kisebb mértékben bővült a kínai devizatartalék. 3134 milliárd dollárról a várt 10 milliárd helyett 8 milliárd dollárral növekedett a devizatartalék.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

MTel közgyűlés

Ma tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek, az igazgatóság osztalékjavaslata 25 forint részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben