Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jönnek az újabb vámok?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 6.   09:47

Erste kommentár A nyugtatgatások után, hogy ez csak tárgyalási technika, Trump újabb 100 milliárd dollárnyi Kínából jövő termékre szeretne adót kivetni. Ezért utasította a kereskedelmi...

Erste kommentár

A nyugtatgatások után, hogy ez csak tárgyalási technika, Trump újabb 100 milliárd dollárnyi Kínából jövő termékre szeretne adót kivetni. Ezért utasította a kereskedelmi tanácsadóját, hogy azonosítsa azokat a termékeket, amelyekre ezt ki lehetne vetni, és vizsgálja meg, hogy ezt egyáltalán meg lehet-e lépni. Ezzel már 150 milliárd dollár lenne annak a termékkörnek az értéke, amelyet magasabb vám súlytana, ami az USA GDP-jének majdnem 1 százalékára rúg. Ez azért fontos, mert a szemet-szemért elv jegyében, közel ennyi árura vetne ki Kína vámot. Ezzel csak egy baj van, hogy az USA csak 120-130 milliárd dollár értékben exportál termékeket Kínába, míg az USA 480 milliárd dollár körüli értékben vásárol terméketeket onnan. Vagyis ez a 100 milliárdos üzenet inkább arra akar rámutatni, hogy az egyenlőtlenségek miatt, ami különben az USA legfőbb problémája, Kína már nem tudna arányos választ mérni az USA-ra, a hagyományos szemet-szemért fogat-fogért módon. Valószínűleg a piacok is ezt mérlegelik, mert az árfolyamok már csak moderáltan reagálnak a legújabb fejleményekre. Úgy is mondhatjuk, hogy a tegnapi jelentősebb emelkedést követően egy szokványosnak mondható korrekciót láthatunk az európai piacokon, amely azt gondoljuk, hogy így is marad a mai napon.


Itthon a hétvégén választunk. Az eredmény-előrejelzések szerint várhatóan a Fidesz viszi tovább a staféta botot, s ennek megfelelően a piac nem is vár lényeges fordulatot a gazdaságpolitikában. Így a BUX indexben is limitált lehet a mai lefelé irányuló mozgás.

Ismét megpróbál ráijeszteni a piacokra Trump

Megerősítették a tegnapelőtti fordulatot a vezető amerikai részvényindexek, 0,5-1% közötti pluszokat láthattunk. A Dow 1%-os emelkedéssel felülteljesített, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett.


Piaczárást követően viszont rosszabbra fordult a hangulat a tengerentúlon, ugyanis Donald Trump arra utasította a Kereskedelmi Hivatalt, hogy mérlegelje újabb importvám kivetését 100 milliárd dollár összértékű kínai árura. Trump szerint Kína hét elején bejelentett válaszlépésének nincs létjogosultsága, emiatt az újabb fenyegetőzés. Az amerikai határidők 1-1,5%-os mínuszba kerültek a bejelentést követően, azonban a dollár árfolyamában nem volt látható számottevő reakció. Az európai határidők is csupán 0,5% körüli mínuszt indukálnak, ebből is látszik, hogy a piacok már egyre kevésbé veszik komolyan az elnök fenyegetőzéseit. A kínai Kereskedelmi Hivataltól már meg is érkezett a válasz Trump lépésére, eszerint ők nem akarnak kereskedelmi háborút, de ha muszáj, készen állnak annak megvívására. Attól azonban, hogy a kilátásba helyezett importvámok ténylegesen életbe lépnének, és ezzel elfajulhatna a helyzet, még nem kell tartani, ugyanis közel 60 napos türelmi idő áll ezelőtt az érintett felek rendelkezésére.


Az atlantai Fed elnöke, Raphael Bostic (idén szavazótag) szerint az infláció az USA-ban a következő 1-2 negyedévben elérheti a jegybank 2%-os célját. Ha az áremelkedés mértéke ennél kicsivel nagyobb ütemet öltene, mondjuk 2,2-2,3%-ot, Bostic még akkor is elégedett lenne az inflációs környezettel és nem tartana túlhevüléstől. Bostic fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a 2%-os inflációs cél nem a plafont jelenti, hanem egy szimmetrikus cél.


A mai napon piacnyitás előtt munkaerőpiaci adatok érkeznek a tengerentúlról, ahol az utóbbi hónapokban a béradatokon volt a befektetők szeme. Ezúttal 2,7%-os év/év alapú átlagos órabér-növekedést vár a konszenzus márciusra az előző havi 2,6%-kal szemben. Amennyiben az adat ennél szignifikánsan magasabb lenne, az okozhat némi turbulenciát a részvénypiacon, a begyorsuló infláció félelme miatt, azonban ettől jelenleg még nem kell tartani.

Kedvező környezetből profitált a Samsung

Jellemzően kisebb csökkenés mutattak az ázsiai piacok. Ez alól kivételt képezett a Hang Seng, mely tegnap zárva tartott, ma pedig 0,8%-ot emelkedett. Shanghaiban nemzeti ünnep miatt továbbra is zárva tart a tőzsde, a japán Nikkei pedig 0,2%-ot csökkent. A forgalom szignifikánsan elmaradt a szokásostól.


Rendkívül jó eredményt ért el a negyedévben a Samsung. Az előzetes számok alapján 15,6 ezermilliárd won (14,7 milliárd dollár) operatív eredményt ért el, ami 58%-os bővülés a tavalyi évhez képest és 7,5%-kal felülmúlja a piaci várakozást is. Az eredmény fő hajtóereje változatlanul a memóriachipek iránti magas kereslet, ami nemcsak a Samsung számára kedvező, de a félvezetőipar számos más szereplője is profitálhat belőle. Bár részletek még nem ismertek, de könnyen elképzelhető, hogy a jó eredményben a februárban debütált Galaxy S9 telefonok kedvező értékesítése is szerepet játszott.


A pénzügyi nehézségekkel küzdő HNA csoport a kínai ingatlanok után újabb eszközöket értékesítene, a Hilton szállodaláncban meglévő 25%-os részvénycsomagját tervezi ugyanis eladni.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben