Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fordulat a határról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 5.   09:42

Erste kommentár Tegnap arra, hogy mind a gazdasági miniszter, mind a főtanácsadó nyugtatta a piacokat, nagyot fordultak a tőzsdék. Elmondták, azt, amire már mi is és mások is többször felhívták a figyelmet, hogy az...

Erste kommentár

Tegnap arra, hogy mind a gazdasági miniszter, mind a főtanácsadó nyugtatta a piacokat, nagyot fordultak a tőzsdék. Elmondták, azt, amire már mi is és mások is többször felhívták a figyelmet, hogy az érintett áruk értéke nem éri el a GDP 0,3 százalékát, s különben is az egész csak a tárgyalási taktika része. Így a piacok a támaszszintekről, amelyek recsegtek-ropogtak, komoly fordulatot hajtottak végre. Ez már amúgy is érett, de ne feledjük, hogy a piacok törékenyek, annak ellenére is, hogy átlagos értékeltségen forognak. Mindenesetre a múlt évi végi csúcsokat követően a beszerzési menedzser indexek konszolidálódni (csökkenni) kezdtek és más gazdasági adatokban is konszolidációt látunk. Ez enyhén csökkenő konjunkturális mutatókat és továbbra is moderált inflációt jelent (nincs egyelőre megugrás benne). Egy szó mint száz, a konjunkturális és inflációs jelzéseket érdemes figyelni. Az azokban bekövetkező komolyabb változás hozhat tényleges komolyabb mozgásokat a börzén.


Ma – nem meglepő módon, az erős amerikai fordulatnak köszönhetően – emelkedést várunk itthon és a DAX-ban is. Sőt azt gondoljuk, hogy ez most egy mini trend kezdete is lehet.

Itt lehet a fordulat?

Újabb komoly fordulatot láthattunk tegnap a tengerentúli piacokon, miután a kezdeti 1,5-2%-os mínuszokat ledolgozva 1%-os pluszban zártak a vezető részvényindexek.


A negatív nyitás annak volt köszönhető, hogy Kína nyilvánosságra hozza azoknak az amerikai termékeknek a pontos körét, amelyekre importvámot vetne ki abban az esetben, ha nem tudnának megegyezni az USA-val bizonyos kereskedelmi kérdésekben. Ezt követően azonban a fontos, 200 napos mozgóátlagban közelében lévő indexet elkezdték megvenni és az S&P500 végül 1,2%-os, a Dow 1%-os, a Nasdaq 1,5%-os pluszban zárt. Ez a fordulat akkor lett volna kifejezetten pozitív, ha ez az emelkedés komolyabb hírek nélkül következett volna be. Az emelkedésre azonban egyértelműen rásegítettek az amerikai kereskedelmi miniszter és Trump új legfőbb gazdasági tanácsadójának megnyugtató szavai. Utóbbi szerint az USA fő célja a Kínával való tárgyalás, az importvámok kilátásba helyezése inkább csak eszköz ehhez. A kereskedelmi miniszter pedig azt nyilatkozta, hogy meglepődött a Wall Street reakcióján a kínai bejelentésre és felhívta a figyelmet, hogy a felek közötti adok-kapok egyezséggel is zárulhat, ami nem teszi szükségessé az importvámok bevezetését. A jó hangulatban a Boeing lényegében ledolgozta 5%-os kezdeti esését, a Caterpillar is ugyanígy tett. Az autógyártók pedig komolyabb pluszban zártak (Ford: +1,5%, General Motors: +3%). Noha a jelenlegi nagy volatilitás közepette még korai kijelenteni, hogy mostantól ismét tartósabb emelkedésbe kapcsolnának az amerikai piacok, a tegnapi nap mindenképpen egy pozitív jel lehet ezt illetően.


A Trump adminisztráció eközben a NAFTA tárgyalások során a korábbinál kompromisszumkészebbnek mutatkozik, és a kritikus autóimport terén engedett eddigi álláspontján. Ez is annak a jele, hogy a kemény retorikát követően, inkább a kölcsönös egyetértés Trumpék célja.


A kereskedelmi viták közepette a makrogazdasági kilátások továbbra is pozitívak. Az ISM szolgáltatóipari indexe továbbra is magas szinteken tartózkodik, márciusban 58,8 pont lett a várt 59 és az előző havi 59,5 ponttal szemben. A Markit hasonló indexe 54 pontot mutatott a várt 54,2 és az előző havi 54,1 ponttal szemben.


Nyilvánosan is bevallotta a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, hogy a cég korábban hibázott a felhasználók adatainak kezelésével kapcsolatban és 87 millió felhasználó adata kerülhetett át a Cambridge Analytica-hoz. Ez ugyan jóval több a korábban megszellőzetett 50 millió felhasználónál, azonban a vállalat szerint megszüntették azokat a biztonsági hiányosságokat, amik ezt lehetővé tették. Zuckerberg szerint a nemrégiben elterjedt „töröld magad a facebookról” mozgalom nem gyakorolt eddig számottevő hatást a vállalat hirdetési bevételeire. A hírekre az optimistába forduló piaci hangulat közepette emelkedni tudott az árfolyam a fontos 150 dolláros technikai szintről.

Magányosan emelkedett a Nikkei

A Nikkei 1,7%-ot emelkedett a mai kereskedésben. A shanghai és a hongkongi piacon ma szünetelt a kereskedés nemzeti ünnep miatt. Hongkongban holnap már lesz kereskedés, de Shanghaiban csak hétfőn indul újra az élet.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL márciusi marzsai vegyesek, a finomítás eredményessége javult

A MOL márciusban 6,1 dollár/hordó finomítói marzsot és 436 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. A finomítói marzs idén erősödik: 5,7 dollár/hordó volt februárban, 4,2 dollár/hordó januárban. A petrolkémia viszont gyengült: a marzs 471 euró/tonna volt februárban. Mi a nyári hónapok közeledtével erősödő marzsokra számítunk, összességében alatta leszünk 2017-nek. A két divízió közül a finomításnak nagyobb a súlya a feldolgozás-kitermelés üzletágon belül.

Lezárult a Waberer’s-Szemerey tranzakció

40%-nyi részesedés megvételével a Waberer’s a Szemerey Logisztika Kft 100%-os tulajdonosává vált. A bejelentés technikai jellegű, árfolyamhatásra nem számítunk.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben