Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb eladási hullám az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 3.   09:28

Erste kommentár Rövid volt a nyugalom az USA piacain. Tegnap újra felerősödtek a kereskedelmi háború miatti félelmek (sic). Sőt Trump elnök továbbra is célkeresztben tartja az Amazont. Újra kritizálta amiatt, hogy a...

Erste kommentár

Rövid volt a nyugalom az USA piacain. Tegnap újra felerősödtek a kereskedelmi háború miatti félelmek (sic). Sőt Trump elnök továbbra is célkeresztben tartja az Amazont. Újra kritizálta amiatt, hogy a postahivataloktól vesz el megrendeléseket, s az adókkal sincs minden rendben. Mindeközben a félvezetőgyártókra is rájár a rúd. Az Nvidia az önvezető autók körüli bonyodalmak, a bitcoin mélyrepülése, illetve amiatt, hogy egy gyártó jobb specifikus bányász chippel jelenik meg a piacon, szintén nyomás alatt van. Az Intel-t pedig az Apple sajátgyártású processzora küldte a mélybe. Mindeközben Elon Musk április 1-jei tréfája sem jött be, ahol a Tesla csődjével viccelődött. Mindenesetre ez a vicc számunkra azt sugallja, hogy valószínűleg a Model 3 gyártásában sikerült elérni a heti 2000 darabot. Adatok ezzel kapcsolatban a közel jövőben látnak majd napvilágot. Vagyis egyedi sztorik is közrejátszanak az esésben, amelynek köszönhetően a Nasdaq már „stabilan” az emelkedő trendcsatorna alsó éle alatt van. Mindenesetre a piac az MACD alapján a 2015-ös év eleji mélypontoknak megfelelő túladottságot kezd mutatni.


Mindeközben a Richter is közzétette auditált számait, ahol a vártnak megfelelően 42 milliárd forintos leírást eszközölt az Esmya-val kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Az európai gyógyszer felügyelet májusban fogja a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hozni. A hír a vártnak megfelelő, ezért emiatt a részvénynek már nem kellene esnie.


A mai napon mind a BUX, mind a DAX várhatóan csökkenni fog a tegnapi amerikai gyenge teljesítmény miatt.

Rossz hangulat közepette debütálhat a Spotify

Folytatódott a hullámvasút a negyedév első napján az amerikai piacokon. Az S&P500 2,2%-ot, a Dow 1,9%-ot, a Nasdaq 2,7%-ot esett. A technológiai szektort főként a félvezető szektor 4,4%-os esése érintette érzékenyen, azokra a hírekre, miszerint az Apple egyre inkább saját kezébe szeretné venni a készülékeiben használt chipek gyártását. A rossz hangulatban emellett az is közrejátszhatott, hogy tegnap Kína ténylegesen bevezette válaszlépését az amerikai acél- és importvámra.


SPOT ticker alatt indulhat ma a kereskedés a New York-i tőzsdén a Spotify részvényeivel. A hagyományos IPO-kal ellentétben a vállalat közvetlen módon vezeti be részvényeit a tőzsdére, ami annyit tesz, hogy sem egy kezdeti ársáv, sem egy fix eladni kívánt mennyiség nem lesz meghatározva. Kezdetben a kínálati oldalon a cég eddigi részvényesei lépnek majd fel. A New York-i tőzsde tegnap 132 dolláros referencia-árfolyamot határozott meg a részvényeknek, ami egyfajta horgonyként szolgálhat a nyitás előtti kereskedésben, azonban semmiféle garanciát nem jelent. A Spotify szerint 2018. február 22-ig bezárólag 90 és 132,5 dollár közötti árfolyamon történtek kötések a részvényekkel a másodpiacon, a referencia-árfolyam ennek a sávnak a tetején helyezkedik el. Ennek az lehet az oka, hogy az utóbbi hetekben inkább ezt megközelítő árfolyamon forogtak a cég apapírjai. A 132 dolláros részvényárfolyam nagyjából 23 milliárd dollárra értékelné a vállalatot.


A technológiai szektorban az Intel vezette az esést 6% körüli zuhanással, ugyanis a Bloomberg információi szerint 2020-tól az Apple saját maga tervezi előállítani a Mac gépekben használt processzorokat, amit jelenleg az Intel szállít be. Ezzel a Mac gépek jobb integrációja valósulhatna meg az iPhone-okkal is az iPad-ekkel. Az Intel árbevételének nagyjából 5%-a származhat az Apple-től a Bloomberg információi szerint.


További 5%-ot estek tegnap az Amazon részvényei, miután Trump folytatta „twitter hadjáratát” a vállalat ellen. Trump szerint a vállalat komoly veszteségeket okoz az amerikai postának, azonban több szakértő szerint inkább pozitív hatást gyakorol.


Elon Musk rosszul sikerült újévi tréfája mellett egyéb hírek is érkeztek a Tesla felől, amik inkább enyhén pozitívak voltak. Eszerint egy dolgozóknak eljuttatott email alapján a Model 3-ból már több mint heti 2.000 kerül le a gyártószalagról, ami egyre közelebb a korábban beharangozott 2.500-as első negyedév végi célhoz. A pontos gyártási adatok a napokban érkezhetnek.

Életbe léptek a kínai vámok

Az ázsiai piacokon Húsvét alatt sem állt meg az élet. A Shanghai index 1,2%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 0,4%-ot csökkent.


Kína számos amerikai termékre életbe léptette a vámokat. A lépést már korábban bejelentették a kínai hatóságok, most csak életbe léptették azokat, illetve pontosították az érintett termékek körét.


Gyenge negyedévet zárt a kínai IPO piac. Összesen 6,5 milliárd dollár értékben történt IPO tranzakció, ami 42%-kal alacsonyabb, mint a tavalyi évben. A volumenen kívül a tranzakciószám is jelentősen csökkent, mindössze 37 cég ment tőzsdére a tavalyi első negyedév 134 vállalatával szemben. Elsősorban a technológiai vállalatok körében csökkent a tranzakciószám.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Bolgár bankot venne az OTP

Helyi lapértesülések szerint az OTP átvilágítja a Societe Generale érdekeltségébe tartozó bolgár Expressbankot. Az OTP kezében van egyébként Bulgária mérlegfőösszeg alapján második legnagyobb bankja, a DSK is. Az Expressbank mérlegfőösszeg alapján a hetedik bank Bulgáriában, piaci részesedése 6,5%. A bank a SocGen albán, macedón, montenegrói, szerb és moldáv egységeivel együtt eladó.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben